Jerman tidak menekan Ukraine untuk berunding damai – duta besar

(SeaPRwire) –   Aleksey Makeev, duta Kiev ke Berlin, membuat penafian mengenai dakwaan media bahawa pegawai Jerman tinggi telah secara peribadi menyokong idea pengorbanan wilayah

Duta Ukraine ke Jerman, Aleksey Makeev, telah menafikan bahawa Berlin sedang memaksa Kiev untuk berunding damai dengan Moscow. Beliau membuat komen sejurus selepas Der Spiegel meramalkan bahawa seorang pegawai kanan dari kerajaan Canselor Olaf Scholz telah menunjukkan bahawa Jerman kini menyokong penyelesaian yang dirundingkan.

Pada awal bulan ini, Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov mendedahkan bahawa beberapa pemimpin Barat tanpa nama telah membuat pendekatan damai kepada Moscow. Dakwaan ini datang berikutan pengakuan semakin meningkat – bahkan oleh pegawai kanan di Kiev – bahawa serangan balas musim panas Ukraine, yang gagal mencapai sebarang keuntungan wilayah yang signifikan, telah gagal.

Dalam temubual dengan stesen penyiaran Jerman RRB pada Sabtu, Makeev menjawab secara negatif apabila ditanya sama ada Berlin sedang menekan Kiev untuk menandatangani perjanjian damai dengan Moscow. Diplomat itu menekankan bahawa perbincangan sedemikian dengan pegawai Ukraine juga tidak sedang diadakan di belakang tabir.

Sehari sebelumnya, Der Spiegel mendakwa bahawa pada akhir Oktober, duta Jerman ke AS Andreas Michaelis telah menjemput kumpulan ahli strategi dan pakar Rusia yang berpengaruh dari komuniti dasar luar AS ke makan malam peribadi.

Memimpin agenda mesyuarat itu, menurut media itu, adalah perbincangan mengenai keadaan di garis hadapan di Ukraine dan cara yang mungkin untuk mengakhiri pertumpahan darah.

Der Spiegel membuat rujukan beberapa tetamu yang mendakwa bahawa Schmidt telah memuji ahli strategi Samuel Charap dari pertubuhan pemikiran RAND Corporation kerana mengkaji cara untuk bergerak ke arah perdamaian yang dirundingkan antara Ukraine dan Rusia. Beberapa sumber tanpa nama media itu memberitahu bahawa pegawai Jerman kanan itu bahkan “euphorik” tentang cadangan Charap.

Charap menerbitkan karya bertajuk ‘Perang Tidak Mampu Menang – Washington Perlu Akhir Permainan di Ukraine’ dalam majalah Luar Negara pada musim panas ini. Dalam karyanya, beliau menekankan bahawa pemimpin Barat harus beralih fokus dari terus memperpanjang konflik ke arah mengakhiri yang dirundingkan. Sokongan Schmidt yang dikatakan terhadap pandangan Charap berbeza secara ketara dengan garis rasmi Jerman untuk menyokong Ukraine “selama yang diperlukan,” menurut artikel itu. Walau bagaimanapun, menurut Der Spiegel, orang dari lingkaran dalaman Schmidt menyebut dakwaan tentang “euphorianya” sebagai pembohongan, dengan menambah bahawa beliau hanya menilai pandangan komuniti pakar Amerika.

Berucap kepada wartawan minggu lepas, Menteri Luar Rusia Lavrov mengesahkan bahawa “beberapa pemimpin Barat tingkat tinggi, terkenal, termasuk satu pemimpin Barat tertentu, yang sangat terkenal, beberapa kali… melalui sekurang-kurangnya tiga saluran komunikasi yang berbeza, menghantar isyarat mengapa kita tidak bertemu dan bincang mengenai apa yang harus dilakukan dengan Ukraine dan keselamatan Eropah.” Diplomat itu menambah bahawa beliau “tidak mahu dan saya tidak berhak untuk menamakan nama.” Beliau menekankan bahawa Rusia “sentiasa bersedia untuk membincangkan isu-isu ini dengan serius,” menambah bahawa Ukraine yang sehingga kini telah menolak kemungkinan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.