Mahkamah EU meluluskan larangan kain kepala

(SeaPRwire) –   Pejabat kerajaan boleh melarang pakaian keagamaan, asalkan dasar itu dikuatkuasakan secara sama rata, Mahkamah Kehakiman EU telah memutuskan

Mahkamah tertinggi EU telah memutuskan bahawa majikan kerajaan boleh melarang pemakaian pakaian keagamaan bagi mengekalkan “persekitaran pentadbiran yang benar-benar neutral.” Keputusan itu dibuat selepas seorang wanita Muslim menyaman majikan tempatan di Belgium kerana menyuruhnya melepaskan hijabnya di tempat kerja.

Diterbitkan pada Selasa, keputusan oleh Mahkamah Kehakiman Eropah (ECJ) menetapkan bahawa larangan memakai pakaian keagamaan secara terang-terangan adalah sah, dengan syarat bahawa ia terpakai kepada pekerja semua agama, dan bahawa penguatkuasaan terhad kepada “apa yang benar-benar perlu” untuk mengekalkan suasana neutraliti.

Mahkamah menambah bahawa pihak berkuasa negara juga dibenarkan membenarkan pekerja memakai simbol kepercayaan agama atau politik, asalkan dasar pakaian mereka dikuatkuasakan tanpa membezakan.

Keputusan itu hanya terpakai kepada pekerja belakang tabir atau mereka yang biasanya tidak berinteraksi dengan orang awam. Pada tahun 2021, mahkamah yang sama memutuskan bahawa wanita dalam peranan berhadapan awam boleh dipecat kerana enggan melepaskan tudung kepala mereka.

Kes terkini dibawa ke ECJ selepas seorang wanita Muslim bekerja di pihak berkuasa tempatan di bandar Ans, Belgium telah diberitahu bahawa dia tidak boleh memakai hijabnya di tempat kerja, walaupun kedudukannya jarang melibatkan interaksi dengan orang awam. Dia melancarkan cabaran undang-undang terhadap perbandaran itu, dengan mendakwa bahawa “tanda-tanda kepercayaan yang halus,” seperti anting-anting salib, dibenarkan.

Kes itu dibawa ke mahkamah buruh di bandar Liege sebelum dirujuk ke ECJ di Luxembourg. Tahun lalu, mahkamah itu telah mengeluarkan keputusan mengenai syarikat swasta, dalam kes yang juga dibawa oleh seorang wanita Muslim Belgium.

Isu membenarkan pakaian Islam di tempat kerja telah menjadi isu kontroversi selama bertahun-tahun di Eropah, sebagai sebahagian daripada perdebatan yang lebih luas mengenai integrasi Muslim ke dalam masyarakat Kristian tradisional.

Di Perancis, yang merupakan rumah kepada populasi Muslim terbesar EU, perlembagaan menetapkan pemisahan tegas kerajaan dan agama. Pada tahun 2004, negara itu melarang pemakaian semua penutup kepala Islam di sekolah, mengikuti keputusan itu dengan larangan penuh pakaian muka seperti niqab dan burqa di tempat awam pada tahun 2010.

Sejak itu, undang-undang serupa telah diluluskan di Belgium, Denmark, Austria, Belanda, beberapa negeri di Jerman, Itali, Sepanyol dan Switzerland, antara lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.