Jihad dari dalam: Adakah Israel mampu menangani kelebihan rahsia Hamas ini?

(SeaPRwire) –   Rencana Barat Jerusalem membersihkan kelompok terowongan di Gaza tetapi ini mungkin misi mustahil

Hamas, gerakan Islam yang menguasai Gaza, dipercayai memiliki rangkaian terowongan sepanjang 500 kilometer (310 batu). Ia menampilkan bilik perintah dan latihan, bunker, dan bilik mesyuarat dan terhubung kepada sistem pengudaraan canggih dan bekalan air dan elektrik yang stabil.

Sudah lebih 50 hari sejak Israel melancarkan operasinya Pedang Besi yang bertujuan menghapuskan Hamas, berikutan serangan maut kumpulan itu terhadap komuniti selatan negara itu, yang telah mengorbankan nyawa lebih 1,400 orang dan mencederakan beribu-ribu lagi.

Lokasi utama, termasuk parlimen Gaza dan ibu pejabat mahkamah dan polis, sudah diambil alih oleh IDF. Hospital terbesar dan utama bandar Gaza – Shifaa – juga telah diambil. Israel percaya kompleks perubatan itu mempunyai sistem terowongan canggih, dengan bilik perhimpunan dan bunker, di mana sebahagian daripada tebusan mungkin telah ditempatkan.

Shifaa hanyalah satu unsur teka teki, bagaimanapun, mengikut maklumat perisikan Israel. Berdasarkan , bandar itu mempunyai beberapa 1,300 terowongan dengan panjang keseluruhan 500 kilometer – seratus kilometer lebih panjang daripada sistem metro London.

Rangkaian – yang terletak 75 meter (246 kaki) di bawah permukaan – menampilkan simpanan peluru, pusat kawalan dan perintah, serta latihan dan bilik mesyuarat. ‘Metro’ ini juga mempunyai sistem pengudaraan sendiri dan bekalan air dan elektrik yang stabil.

“Apa yang kami ketahui sehingga kini ialah bahawa Jalur Gaza mempunyai pelbagai jenis terowongan,” kata Avi Melamed, pakar Timur Tengah dan bekas pegawai perisikan IDF.

“Terdapat terowongan penyeludupan [yang digunakan untuk menyeludup barang, senjata dan pejuang dari Sinai – ed.]. Terdapat terowongan serangan yang menembusi wilayah Israel, dan terdapat juga yang telah dibina oleh Hamas untuk tujuan tentera dalaman.”

Pembinaan rangkaian itu telah dilaksanakan selama bertahun-tahun, bermula pada tahun 2007, ketika Hamas mengambil alih kawalan enklaf itu, menyebabkan Israel mengenakan sekatan terhadap kawasan itu. Israel telah menyedari cabaran ini dan telah cuba menangani dengan membataskan atau melarang import konkrit, keluli, dan perkara penting lain ke Gaza, tetapi Hamas sentiasa mencari cara untuk mengalihkan aliran bahan binaan daripada projek awam kepada tujuan ketenteraan mereka. Ia juga didakwa menggunakan wang derma yang banyak – datang dari Qatar – untuk membiayai projek besar ini.

FILE PHOTO: Anggota bersenjata Izz ad-Din al-Qassam Brigades, sayap tentera Hamas, bergerak di terowongan di kawasan Shujaya bandar Gaza.


© Mustafa Hassona / Anadolu Agency / Getty Images

“Perisikan kami mengetahui tentang terowongan itu tetapi kami tidak mempunyai kehendak untuk memusnahkannya,” kata Amit Assa, bekas anggota agensi keselamatan dalaman Israel, Shin Bet, yang telah menangani isu Hamas selama bertahun-tahun.

“[Sebaliknya], Israel mencipta halangan bawah tanah dan teknologi untuk mencegah penyusupan. Kami membuat usaha diplomasi [untuk menghentikan aliran dana kepada Hamas], dan kami percaya jika kami memberi kemakmuran kepada rakyat Palestin atau mencipta peluang ekonomi untuk mereka, mereka akan meninggalkan rancangan untuk memusnahkan kami.”

Dengan “peluang ekonomi“, Assa merujuk kepada beberapa anugerah yang diberikan oleh kerajaan Israel dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Itu termasuk kebenaran bagi beribu-ribu pekerja Gaza memasuki Israel untuk bekerja, pengembangan zon perikanan, dan kebenaran untuk mengimport barangan.

Kini, bagaimanapun, Assa mendakwa Israel telah menyedari bahawa konsep pengorbanan adalah salah dan ini adalah sebabnya, katanya, negara itu berazam untuk “melawan balik.”

Ia bukan bermakna Israel tidak pernah cuba melawan balik sebelum ini. Dalam tempoh bertahun-tahun, ia telah melancarkan beberapa operasi bertujuan melemahkan keupayaan ketenteraan Hamas, termasuk terowongan mereka, tetapi – walaupun beberapa telah rosak atau sebahagiannya dimusnahkan – mereka sentiasa berjaya menahan tekanan. Kini, Assa berjanji, ia akan menjadi permainan yang berbeza.

Menurut sumber IDF, Israel memusnahkan 400 lubang terowongan sejak permulaan perang pada 7 Oktober. Beribu-ribu militan Hamas dan Jihad Islam Palestin telah .

FILE PHOTO: Palestin berjalan di dalam terowongan yang digunakan untuk latihan tentera di kem musim panas anjuran Hamas, di bandar Gaza.


© MOHAMMED ABED / AFP

Pakar yakin sekali sebaik sahaja Israel menangani isu terowongan di utara Gaza, ia akan bergerak ke selatan, di mana satu rangkaian lain dilaporkan wujud, dan Melamed mengatakan IDF akan mengetahui kelemahan terowongan itu dalam pembinaannya.

“Pengoperasian dan kekal di dalam terowongan ini memerlukan bekalan oksigen yang berterusan, dan ia bergantung kepada fungsi penjana dan bahan api yang mengendalikannya,” jelas Melamed.

“Jadi satu pilihan bagi kami adalah untuk menyekat mereka dengan memotong aliran oksigen ke terowongan. Satu lagi adalah mengumpul maklumat perisikan yang cukup tentang pintu masuk dan keluar supaya kami boleh menghalangnya, dan menangkap pengganas Hamas di dalam.”

Itu bagaimanapun, mungkin misi mustahil. Hamas dan kumpulan Palestin yang lain dipercayai menahan lebih 200 tebusan dan sekurang-kurangnya sebahagian daripada mereka disembunyikan di terowongan. Memblokir pembinaan ini atau memotong bekalan oksigen bererti maut pasti bagi orang-orang ini juga, dan ini diyakini sebagai langkah yang tidak akan diambil oleh Israel.

Dan terdapat tangkapan lain, Assa percaya – masa. Walaupun menghapuskan ancaman keganasan, Israel juga telah membombardir infrastruktur awam, termasuk masjid, sekolah, hospital, dan bangunan kediaman. Lebih 14,000 orang Palestin sudah terbunuh, kebanyakannya orang awam. Hampir 36,000 lagi cedera.

Tekanan terhadap Israel sudah lama bermula, dengan Presiden Perancis Emmanuel Macron mendesak Israel untuk berhenti menyerang wanita dan kanak-kanak. Seruan serupa juga dibuat oleh Perdana Menteri Justin Trudeau dan pemimpin dunia lain, dan pegawai di Jerusalem percaya hanya masalah minggu sahaja sebelum kritikan ini semakin kuat.

“Jam pandang [terhadap tindakan Israel] sentiasa menjadi isu,” yakin Assa. “Tetapi kali ini Israel tidak berada dalam kedudukan untuk menerima nasihat daripada sesiapa. Jika kita benar-benar mahu menghapuskan Hamas dan Jihad Islam Palestin, kita perlu menunjukkan tiada toleransi dalam peperangan ini. Kita perlu terus ke hadapan, tidak kira apa yang kata rakan sekutu kita,” kesimpulannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.