Mermec: Perjanjian dengan Filipina untuk meningkatkan infrastruktur kereta api

(SeaPRwire) –   ROME, Nov. 29, 2023 — Telah dicapai persetujuan antara Kerajaan Filipina dan Kumpulan Mermec untuk meningkatkan keupayaan negara dalam memantau infrastruktur landasan kereta api, keselamatan dan prosedur penyelenggaraan. Perkongsian itu ditandatangani oleh Kumpulan — yang merupakan syarikat terkemuka Itali yang mengkhusus dalam teknologi untuk keselamatan dan penyelenggaraan rangkaian landasan kereta api dan merupakan sebahagian daripada Angel Holding (diketuai oleh Presiden Vito Pertosa) — semasa majlis di Manila.

MERMEC Group

Persetujuan itu, yang menunjukkan komitmen untuk melabur dalam sistem pengangkutan masa depan negara, termasuk program latihan khusus untuk jurutera dan teknik Filipina. Matlamatnya adalah untuk menarik profesional berkelayakan tinggi yang kini bekerja di luar negara untuk kembali ke tanah air, selari dengan visi Presiden Bongbong Marcos yang menekankan pentingnya meningkatkan hidup rakyat, mempromosikan serta memastikan kesejahteraan masyarakat dan memelihara alam sekitar melalui pembangunan sektor pengangkutan.

“Melabur dalam pengangkutan bermakna bekerja ke arah masa depan yang lebih mampan. Inisiatif ini tidak sahaja menangani keperluan latihan bakat tempatan tetapi juga berusaha untuk membawa kembali kemahiran bernilai untuk menyumbang kepada pertumbuhan Filipina,” komen Angelo Petrosillo, Naib Presiden untuk Hal Ehwal Antarabangsa di Mermec.

Persetujuan ini menandakan langkah pertama dalam menubuhkan Pusat Diagnostik Kebangsaan, unsur penting dalam strategi lebih luas untuk meningkatkan infrastruktur landasan kereta api Filipina. Pusat ini akan melengkapi pengenalan kereta api maju dan sistem pengukuran, menandakan permulaan aktiviti Mermec di negara ini.

“Perhatian terhadap latihan adalah unsur utama untuk pengurusan ekonomi infrastruktur landasan kereta api. Kerjasama dengan Mermec, yang diiktiraf sebagai pemimpin dunia dalam kecemerlangan teknologi tinggi, dijangka akan membawa kemajuan luar biasa kepada sektor pengangkutan Filipina,” tegas Anneli Lontoc, Timbalan Setiausaha Jabatan Pengangkutan dan Komunikasi Filipina, menyatakan penghargaan terhadap persetujuan yang akan membantu meningkatkan landskap teknologi negara.

Persetujuan ini adalah sebahagian daripada strategi antarabangsa Mermec yang lebih luas, dengan Manila sebagai perhentian ketiga selepas Tokyo dan Sydney. Lawatan itu, ditandai dengan tandatangan persetujuan komersial penting, mengesahkan kedudukan pusat Wilayah Asia Pasifik dalam konsolidasi perniagaan dan perkembangan Mermec.

Untuk maklumat lanjut:
Press Office LaPresse

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.