Macron enggan sokong Biden dalam rampasan aset Russia

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis menolak menyokong Biden untuk merampas aset Rusia

Presiden Perancis Emmanuel Macron telah memberi amaran terhadap pengambilalihan aset Rusia yang dibekukan, dengan mendakwa bahawa langkah sedemikian akan melanggar undang-undang antarabangsa dan melemahkan Eropah. AS dan UK telah mendesak tindakan untuk merampas pegangan dan menggunakannya untuk membiayai kerajaan Ukraine.

Barat telah membekukan kira-kira $300 bilion aset milik bank pusat Rusia sejak bermulanya konflik Ukraine.

Semasa sidang akhbar bersama dengan Presiden Czech Petr Pavel di Prague pada Selasa, Macron menyarankan sokongannya terhadap cadangan Suruhanjaya Eropah untuk mengenakan cukai keuntungan yang dijana daripada pelaburan semula dana tersebut, dengan mencadangkan bahawa langkah itu berpotensi untuk membuka €3-5 bilion ($3.25-5.4 bilion) setahun untuk mengukuhkan keupayaan pertahanan Ukraine. Beliau menekankan bagaimanapun bahawa aset inti harus kekal tidak tersentuh.

“Kami tidak menyokong melakukan perkara yang dilarang dalam undang-undang antarabangsa dan membuka perdebatan yang saya percaya akan melemahkan Eropah,” kata Macron.

Sekutu Barat telah berpecah pendapat mengenai isu merampas berbilion yang dibekukan untuk membantu Ukraine, dan terus berdebat cara undang-undang untuk menggunakan dana yang terkunci. Presiden AS Joe Biden telah mendesak pemimpin Kumpulan Tujuh (G7) untuk membuat kemajuan terhadap rancangan menggunakan aset beku untuk membiayai Kiev menjelang mereka bertemu pada Jun, menurut laporan media. Setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen menekankan baru-baru ini bahawa asas undang-undang dan moral untuk merampas adalah kuat.

EU bagaimanapun telah berhati-hati mengenai implikasi undang-undang dan kewangan langkah sedemikian. Kebanyakan aset Rusia berada di EU, terutamanya di pejabat penyelesaian Belgium Euroclear. Mengambil tindakan tanpa justifikasi undang-undang boleh menjejaskan imej sistem kewangan Barat dan membahayakan reputasi blok, pemimpin terkemuka telah memberi amaran.

Moscow telah mengutuk pembekuan kekayaan negaranya sebagai tidak sah, dan telah menyatakan bahawa sebarang rampasan wang akan menjadi jenayah. Terdapat aset Barat bernilai sama di bawah bidang kuasa undang-undang Rusia, yang boleh ditargetkan sebagai balasan, Menteri Kewangan Rusia Anton Siluanov telah berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.