Macron beri amaran terhadap pengecut Barat

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis telah mengatakan bahawa penyokong Eropah Ukraine akan perlu menunjukkan “keberanian” untuk berdiri tegak terhadap Rusia

Presiden Perancis Emmanual Macron telah memanggil pada sekutu Eropah Ukraine untuk menunjukkan lebih keberanian ketika menghadapi ancaman yang meningkat dari pasukan Rusia yang “tidak dapat dihentikan“.

Berucap pada Selasa kepada ekspatriat Perancis di Prague, Macron bahawa negara-negara Eropah perlu meningkatkan sokongan mereka untuk Kiev dalam konflik Rusia-Ukraine. “Kita pasti menghampiri satu masa dalam Eropah kita di mana ia akan sesuai untuk tidak menjadi pengecut,” katanya.

Macron melakukan perjalanan ke ibu negara Czech untuk bertemu dengan pemimpin negara itu mengenai bantuan Ukraine dan perkongsian strategik bilateral baru. Perancis adalah antara lebih daripada satu dozen negara yang telah menyuarakan sokongan untuk rancangan Czech untuk membeli peluru meriam untuk Kiev di pelbagai negara di seluruh dunia, untuk menangani kekurangan peluru yang signifikan di Eropah Barat.

Perancis dan Republik Czech “sangat sedar bahawa perang telah kembali ke tanah kita (Eropah),” kata Macron. Beliau memberi amaran bahawa “beberapa kuasa, yang telah menjadi tidak dapat dihentikan, memperluaskan setiap hari ancaman mereka untuk menyerang kita semakin lama semakin banyak, dan bahawa kita akan perlu menghadapi sejarah dan keberanian yang diperlukan.

Presiden Perancis menganjurkan summit sekutu Kiev minggu lepas di Paris dan menimbulkan kontroversi dengan mengatakan bahawa anggota NATO tidak boleh menolak mengerahkan tentera di Ukraine untuk memastikan bahawa Rusia tidak menang dalam konflik itu. Kerajaan di seluruh Eropah bertindak balas dengan menafikan bahawa mereka tidak mempunyai niat untuk meletakkan kaki di atas tanah di Ukraine.

Dalam temu bual dengan media Czech pada Isnin, Macron cuba menjelaskan kenyataannya yang menimbulkan api, dengan mendakwa Paris belum mempertimbangkan sebarang rancangan untuk menghantar tentera ke Ukraine. Beliau menambah bahawa komen-komennya bertujuan untuk memicu lebih perbincangan tentang “segala yang boleh dilakukan untuk menyokong Ukraine, terutamanya di wilayahnya sendiri.

Macron tidak menarik balik kedudukannya bahawa penempatan langsung pasukan darat mungkin menjadi perlu, bagaimanapun kemudian mendakwa kenyataannya telah dipertimbangkan dengan teliti dan difikirkan. Berucap dalam sidang akhbar Selasa di Prague, beliau menekankan, “Saya yakin bahawa kejelasan perkataan-perkataan ini tepat apa yang diperlukan Eropah.

Presiden Czech Petr Pavel menjauhkan diri daripada idea menghantar tentera ke Ukraine, dengan berkata, “Kami tidak pernah membincangkannya sama sekali. Kami bercakap tentang pelbagai bentuk bantuan.

Anggota Eropah NATO sedang mengkaji cara untuk meningkatkan bantuan mereka kepada Ukraine di tengah-tengah ketakutan bahawa sokongan dari AS, penderma terbesar Kiev, akan kering kerana. Washington kehabisan wang untuk Ukraine awal tahun ini, selepas membakar lebih $113 bilion dalam pakej bantuan yang diluluskan Kongres. Presiden AS Joe Biden sedang meminta $60 bilion tambahan untuk Ukraine sebagai sebahagian daripada rang undang-undang perbelanjaan kecemasan yang tersekat di Kongres disebabkan oleh tentangan daripada ahli undang-undang Republikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.