Larangan TikTok di EU ‘tidak diketepikan’ – von der Leyen

(SeaPRwire) –   Minggu lepas, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden menandatangani undang-undang yang menuntut pemilik China platform itu menjual atau dilarang daripada stor aplikasi

EU belum menolak mengharamkan TikTok yang dimiliki China, Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen telah menyatakan. Pegawai itu, yang sedang mencari penggal lagi pada Jun, mendakwa platform video itu membahayakan, tanpa memberikan butiran.

Rabu lepas, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden menandatangani undang-undang yang menuntut pemilik TikTok berpangkalan China, ByteDance, menjual platform itu atau dilarang daripada stor aplikasi. Selama beberapa tahun kebelakangan ini, pemimpin di Amerika Syarikat dan EU telah membuat pelbagai dakwaan mengenai pelanggaran keselamatan dan pelanggaran yang dibuat oleh TikTok, yang telah menafikan dakwaan dengan tegas.

Apabila ditanya semasa perdebatan di Belanda pada Isnin sama ada EU akan mengharamkan TikTok jika langkah AS dilaksanakan, von der Leyen berkata: “Ia tidak dikecualikan kerana suruhanjaya adalah institusi pertama di seluruh dunia yang mengharamkan Tik Tok pada telefon korporat kami.”

“Kami tahu dengan tepat bahaya Tik Tok,” beliau menambah, menyatakan bahawa suruhanjaya telah “melakukan banyak untuk mengawal… untuk memastikan bahawa platform mengambil tanggungjawab terhadap kandungan yang mereka sediakan.”

Dalam kenyataan Isnin lepas, Komisioner Pasaran Dalaman Thierry Breton berkata, “Kami menduga TikTok ‘Lite’ boleh sama toksik dan mudah ketagihan seperti rokok ‘ringan.’”

Badan eksekutif EU membuka kes terhadap ByteDance atas aplikasi TikTok Lite mereka. Menurut Brussels, syarikat itu gagal menyediakan laporan penilaian risiko wajib.
ByteDance diberi masa sehingga 3 Mei untuk menyediakan semua maklumat yang diminta, dengan denda sebanyak 1% pendapatan tahunan syarikat jika tidak mematuhi. Pada bulan Februari, suruhanjaya memulakan siasatan lain berkaitan dengan perlindungan kanak-kanak, ketelusan iklan, “akses data untuk penyelidik,” dan “pengurusan risiko reka bentuk yang mudah ketagihan dan kandungan merosakkan.”

Memberi komen mengenai undang-undang AS minggu lepas, Ketua Dasar Awam Amerika TikTok, Michael Beckerman, mengutuk undang-undang yang ditandatangani Biden sebagai pelanggaran Pindaan Pertama Perlembagaan, yang menjamin kebebasan bersuara.

CEO TikTok Shou Zi Chew mengeluarkan kenyataan berkata: “Jangan silap, ini adalah larangan. Larangan terhadap TikTok, larangan terhadap anda, dan larangan terhadap suara anda… Pastikan, kami tidak akan pergi ke mana-mana. Kami yakin kami akan terus berjuang untuk hak anda di mahkamah. Fakta dan Perlembagaan berada di pihak kami, dan kami menjangka akan memenangi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.