AstraZeneca akui vaksinnya boleh menyebabkan kesan sampingan yang membahayakan nyawa

(SeaPRwire) –   Syarikat farmaseutikal UK-Sweden mengakui vaksin mereka boleh menyebabkan kesan sampingan yang membahayakan nyawa

Rakan konglomerat farmaseutikal AstraZeneca untuk pertama kalinya mengakui bahawa vaksin Covid-19 mereka boleh menyebabkan kesan sampingan jarang yang boleh menyebabkan kerakusan darah dan kematian, menurut dokumen mahkamah.

Syarikat itu sedang melawan saman kelas yang mendakwa bahawa vaksin mereka, yang dibangunkan bersama Universiti Oxford, boleh mengakibatkan kematian dan kecederaan serius.

Pertelagahan undang-undang ini dimulakan oleh Jamie Scott, seorang bapa dua anak, yang mengalami kerakusan darah yang meninggalkannya dengan kecederaan otak selepas dia divaksin pada April 2021 ketika pandemik Covid-19. Dia sedang mencari pampasan atas dakwaan bahawa vaksin AstraZeneca adalah “cacat” dan kurang selamat daripada yang dijangka, dakwaan yang ditolak syarikat itu.

Pada Mei 2023, AstraZeneca juga menyatakan bahawa “kami tidak menerima bahawa TTS [Sindrom Trombosis dengan Trombositopenia] disebabkan oleh vaksin pada tahap umum,” seperti yang dikutip oleh The Daily Telegraph.

TTS adalah keadaan jarang, di mana seseorang mempunyai kerakusan darah, yang boleh mengurangkan aliran darah, disertai dengan bilangan platelet rendah, yang boleh menyebabkan kesukaran untuk berhenti berdarah. Gejala TTS termasuk sakit kepala yang teruk dan sakit perut.

Walaupun sebelum ini menafikan, AstraZeneca berkata dalam dokumen mahkamah, yang diajukan ke Mahkamah Tinggi UK pada Februari tetapi mendapat perhatian media baru-baru ini, bahawa “ia diakui bahawa vaksin AZ boleh, dalam kes yang sangat jarang, menyebabkan TTS. Mekanisme penyebabnya tidak diketahui.”

“Lebih-lebih lagi, TTS juga boleh berlaku tanpa vaksin AZ (atau mana-mana vaksin),” tambah syarikat itu, seperti yang dikutip oleh Telegraph.

Pada masa yang sama, AstraZeneca menegaskan bahawa data yang tersedia menunjukkan ubat itu mempunyai “profil keselamatan yang boleh diterima,” dan bahawa “pengawal selia di seluruh dunia secara konsisten menyatakan bahawa manfaat pemvaksinan mengatasi risiko kesan sampingan yang sangat jarang berlaku.”

Dozens negara Barat menangguhkan penggunaan vaksin AstraZeneca pada musim bunga 2021 kerana takut ia mungkin menyebabkan sesetengah pesakit membangunkan kerakusan darah. Pada masa itu, ketua strategi vaksin Agensi Ubat Eropah (EMA), Marco Cavaleri, berkata terdapat kaitan jelas antara pengambilan vaksin AZ dan kerakusan darah di otak, tetapi mengekalkan bahawa manfaat masih lebih tinggi daripada risiko.

Menurut data Pertubuhan Kesihatan Sedunia, vaksin coronavirus AstraZeneca mempunyai keberkesanan 72%. Sehingga April 2021, lebih daripada 17 juta orang telah menerima suntikan itu di EU dan UK, dengan kurang daripada 40 kes trombosis, menurut syarikat itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.