Kuda Tentera Berdarah Lari Meragut Di Pusat Bandar London (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Beberapa orang cedera selepas Tentera Diraja Kebangsaan kehilangan kawalan haiwan mereka di pusat bandar.

Beberapa ekor kuda tentera telah ditangkap selepas melanggar di London; orang ramai mengatakan mereka menjatuhkan penunggang dan berlari melalui jalan raya. Sekurang-kurangnya empat orang telah dimasukkan ke hospital berikutan insiden itu; pengguna media sosial telah berkongsi imej kuda berdarah menabrak kereta dan bas.

Insiden itu berlaku pada hari Rabu pagi jam 8:40 pagi waktu tempatan di pusat bandar British. Lima ekor kuda milik Tentera Diraja Kebangsaan kelihatannya terkejut oleh bunyi datang dari tapak pembinaan semasa latihan pagi harian mereka di Horse Guards Parade, di Whitehall.

Menurut Daily Mail, jumlah lima orang cedera semasa kekecohan hampir dua jam yang merentasi hampir sepuluh kilometer melalui pusat London. Daripada empat orang yang dimasukkan ke hospital, tiga dipercayai merupakan askar. Tiada daripada mereka yang tercedera dilaporkan mengalami sebarang kecederaan yang membahayakan nyawa.

Seorang saksi mengingati melihat salah seorang penunggang “berteriak kesakitan” selepas dia jatuh dari kudanya apabila ia menabrak kereta berhampiran Clermont Hotel di Buckingham Palace Road.

“’Saya nampak seorang askar jatuh ke jalan selepas kuda berlari ke dalam kereta,” kata saksi itu kepada The Telegraph. “Lelaki itu terhempas dengan kuat, dia berteriak kesakitan. Anda boleh nampak darah di seluruh kereta yang diparkir.”

Gambar dan video yang dikongsi secara dalam talian juga menunjukkan salah satu kuda menabrak bas dua tingkat dan memecahkan kaca depannya; yang lain dilihat menabrak teksi hitam. Haiwan ketakutan itu terus berlari melalui jalan raya yang diliputi darah selepas kelihatan tercucuk oleh pecahannya.

“Mereka berlari dengan pantas sekali di jalan. Ia sangat menakutkan,” kata saksi lain, menunjukkan bahawa “Ia jarang untuk melihat kuda melanggar di jalan seperti itu.”

Dalam beberapa gambar, sesetengah orang awam boleh dilihat cuba menenangkan salah satu kuda yang terguncang, kakinya boleh dilihat diliputi darah.

Menjelang 10:30 pagi, Polis Metropolitan melaporkan bahawa semua kuda telah ditangkap dan diambil kira. Selepas dihantar ke rawatan veterinar melalui lori kotak kuda tentera, semua haiwan dilaporkan kini kembali ke kem tentera.

“Beberapa ekor kuda tentera menjadi longgar semasa latihan rutin pagi ini. Semua kuda kini telah dipulihkan dan dikembalikan ke kem,” kata seorang jurucakap tentera dalam kenyataan, menambah bahawa kuda dan anggota yang tercedera dalam insiden itu “menerima perhatian perubatan yang sesuai.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.