Perdana Menteri Australia mahu melarang meme yang menggambarkan dirinya

(SeaPRwire) –   Gambar palsu adalah salah maklumat, dakwa Anthony Albanese

Perdana Menteri Australia Anthony Albanese sekali lagi mengkritik media sosial, menegaskan platform itu perlu dipertanggungjawabkan terhadap kandungan yang dikongsi penggunanya.

Komentar PM datang berikutan pertengkaran dengan jutawan teknologi Elon Musk berkaitan keraguan daripada pemilik Tesla dan Space X itu untuk menghapuskan daripada platformnya, X (dahulunya Twitter), rakaman kejadian penikaman paderi baru-baru ini.

“Platform media sosial mempunyai tanggungjawab untuk memastikan salah maklumat tidak disebarkan,” kata Albanese kepada wartawan pada Rabu. “Saya perhatikan hari ini, contohnya, sewaktu saya ke sini, mereka telah menghapuskan pelbagai laman yang mengandungi gambar palsu diri saya disatukan dengan orang lain,” kata PM itu.

“Media sosial mempunyai tanggungjawab untuk berbuat yang betul di sini,” tegas Albanese semula.

Pada Rabu, Menteri Hal Ehwal Luar Negara Bayangan Simon Birmingham menyeru syarikat media sosial menggunakan “kuasa teknologi yang amat besar” mereka untuk menghapuskan kandungan keganasan daripada platform mereka.

Kerajaan Australia telah menekankan garis panduan berkenaan undang-undang salah maklumat, dikeluarkan sebagai draf tahun lalu. Undang-undang baharu akan memberi kuasa kepada Pihak Berkuasa Komunikasi dan Media Australia untuk memerlukan platform dalam talian menangani kandungan yang dianggap “palsu, mengelirukan atau mengelirukan, dan di mana penyediaan kandungan itu pada perkhidmatan mungkin menyebabkan atau menyumbang kepada kerosakan serius.”

Rang undang-undang itu kemudian ditarik balik oleh menteri komunikasi, Michelle Rowland, yang berjanji “penyempurnaan,” termasuk perlindungan kebebasan bersuara tambahan, ketelusan yang lebih baik, dan “kebolehkerjaan yang diperbaiki.”

Walau bagaimanapun, berikutan kejadian penikaman Sydney baru-baru ini, Rowland menunjukkan rang undang-undang itu akan muncul semula. Kerajaan belum menjelaskan perubahan awal kepada rang undang-undang yang akan dibentangkan ke parlimen.

Berita itu mendapat tentangan. “PM telah menimbulkan lagi perpecahan dengan secara tidak bertanggungjawab mengaitkan video keganasan ke agenda beliau untuk mengharamkan sesetengah jenis ucapan. Prinsip asas ialah, jika anda tidak mempercayai ahli politik, jangan berikan kuasa kepada mereka untuk beritahu anda apa yang boleh anda katakan,” kata Senator Parti Kebangsaan Matt Canavan kepada Guardian Australia.

Beliau juga mendakwa kerajaan Albanese “berjuang” kerana Perdana Menteri percaya “isu terbesar” negara ialah salah maklumat.

Musk mengejek usaha kawalan media sosial Albanese beberapa jam selepas platformnya sekali lagi diarahkan menghapuskan kandungan itu, yang menampilkan serangan pisau tidak maut minggu lalu terhadap seorang uskup Assyria di pinggir bandar Sydney, dan menghapuskannya untuk pengguna di seluruh dunia.

Musk berkata keputusan mahkamah Australia menghapuskan rakaman bermakna mana-mana negara boleh mengawal “internet sepenuhnya.” Beliau juga menggunakan meme menggambarkan laluan Wizard of Oz gaya ke “kebebasan” membawa ke logo X.

Albanese pula menggelar Musk sebagai “jutawan sombong yang menganggap diri di atas undang-undang, tetapi juga di atas kebajikan umum.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.