Netanyahu harus meletak jawatan – bekas Speaker Dewan Perwakilan Amerika Syarikat

(SeaPRwire) –   Mantan Speaker Dewan Perwakilan Amerika Syarikat mengatakan Netanyahu patut meletak jawatan

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu adalah halangan kepada keamanan di Gaza dan “patut meletak jawatan” daripada jawatannya, kata Nancy Pelosi, bekas Speaker Dewan Perwakilan Amerika Syarikat.

Beliau membuat kenyataan itu pada Isnin ketika ditemuramah oleh penyiar awam Ireland, Raidio Teilifis Eireann (RTE) semasa lawatannya ke negara itu.

Pelosi mengkritik respon pemimpin Israel itu berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober yang mengorbankan lebih 1,100 orang di wilayah Israel dan mengambil tebusan seramai 250 orang.

Bekas Speaker Dewan itu merujuk kepada peletakan jawatan Ketua Turus Intelijen Angkatan Pertahanan Israel (IDF), Mejar Jeneral Aharon Haliva berikutan kegagalan menghalang serangan tersebut, sebelum menuding jari kepada Netanyahu.

“Kami mengakui hak Israel untuk melindungi diri. Kami menolak dasar dan amalan Netanyahu – mengerikan. Apa yang lebih teruk daripada tindakannya berikutan serangan itu?” kata Pelosi kepada stesen itu.

“Beliau patut meletak jawatan. Beliau bertanggungjawab sepenuhnya,” tambahnya.

Apabila ditanya sama ada Netanyahu adalah “halangan” kepada keamanan, Pelosi membalas bahawa “beliau menjadi halangan selama bertahun-tahun,” sambil menambah beliau tidak tahu sama ada pemimpin Israel itu “takut akan keamanan, tidak sesuai untuk keamanan, atau sekadar tidak mahu keamanan.”

Beliau terus mendakwa bahawa Netanyahu menjadi “halangan kepada penyelesaian dua negara, saya tekankan perkataan ‘penyelesaian’.”

Pihak berkuasa kesihatan Gaza menganggarkan lebih 34,000 orang Palestin terbunuh berikutan pengepungan Israel ke atas enklaf itu, termasuklah serangan udara meluas serta serangan darat.

Awal bulan ini, Pelosi menyertai lebih 30 ahli Kongres Amerika Syarikat yang menandatangani surat mendesak Presiden Joe Biden dan Setiausaha Negara Antony Blinken menghentikan pemindahan senjata kepada Israel.

Perubahan pendirian di Washington, sekutu utama Israel, berikutan pembunuhan enam pekerja bantuan dari pertubuhan kemanusiaan World Central Kitchen. IDF menyerang konvoi pertubuhan itu dalam apa yang didakwa sebagai kesilapan tragis, walaupun misi bekalan makanan itu dikoordinasikan rapat dengan tentera.

Sementara itu, Senat meluluskan selasa lalu rang undang-undang perbelanjaan kecemasan $95 bilion yang termasuk $26 bilion bantuan kepada Israel dan $61 bilion untuk Ukraine. Biden dijangka akan menandatangani rang undang-undang itu tidak lama lagi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.