Kongres AS menyiasat 13 bank kerana “kolusi” pada 6 Januari

(SeaPRwire) –   Pembelian Al-Kitab atau pencarian untuk “MAGA” dan Trump dianggap sebagai indikator “ekstremisme”

Ahli-ahli Republikan di Dewan Perwakilan Amerika Syarikat telah menghantar surat kepada sebanyak tiga belas institusi kewangan yang mereka syak was terlibat dalam kerjasama dengan FBI dan Jabatan Perbendaharaan untuk mengintip rakyat Amerika tanpa waran berkaitan rusuhan Capitol 2021.

Penyokong bekas presiden Donald Trump telah menyerbu perundangan hanya ketika ahli-ahli politik Republikan sedang memulakan bantahan untuk mengesahkan pilihan raya 2020 kepada Joe Biden. Demokrat menggelarkan kekacauan itu sebagai “pemberontakan” dan cuba menangkap lebih 1,000 orang yang terlibat dengan cara apa pun.

Sesetengah orang ini rupanya ditargetkan oleh institusi kewangan yang bekerjasama dengan FBI dan Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) Jabatan Perbendaharaan, mengikut Jawatankuasa Pilihan Senjatakan Kerajaan Persekutuan, diketuai oleh pengerusi Jawatankuasa Kehakiman Jim Jordan (R-Ohio).

“Jawatankuasa dan Jawatankuasa Pilihan terus bimbang tentang bagaimana dan sejauh mana agensi penguatkuasaan undang-undang persekutuan dan institusi kewangan terus mengintip rakyat Amerika dengan mengambil kesempatan daripada pertukaran maklumat pintu belakang dan menganggap pelbagai kelas transaksi, tingkah laku pembelian, dan ungkapan politik atau agama yang dilindungi sebagai ‘mencurigakan’ atau menunjukkan ‘ekstremisme’,” kata surat daripada Jordan, yang Daily Mail peroleh secara eksklusif pada Khamis.

Jordan telah menunjukkan bukti bahawa FBI dan FinCEN mengarahkan bank-bank untuk mencari pembelian Al-Kitab atau istilah carian seperti “Trump” atau “MAGA,” akronim untuk slogan kempen presiden ke-45, “Membuat Amerika Hebat Lagi.”

Kongres sudah menyiasat Bank of America, Chase, US Bank, Wells Fargo, Citi Bank dan Truist. Surat Khamis ini dihantar kepada Charles Schwab, HSBC, Mitsubishi UFJ Financial Group, PayPal, Santander, Standard Chartered dan Western Union. Ini bermakna 13 bank atau institusi kewangan yang mungkin terlibat dalam operasi mengintip ini.

Bank of America sahaja menghantar data 211 individu kepada FBI dan FinCen pada 17 Januari 2021. Walau bagaimanapun, Laporan Aktiviti Mencurigakan (SAR)nya dihantar selepas agensi-agensi persekutuan meminta bank-bank untuk mencari pembelian “ekstremis”. Empat daripada 211 ditandai untuk tindakan lanjut dan dikunjungi oleh ejen FBI. Tiada seorang pun daripada mereka dituduh dengan apa-apa.

“Jenis pengintipan kewangan tanpa waran ini menimbulkan kebimbangan serius tentang respek kerajaan persekutuan terhadap privasi dan kebebasan awam asasi rakyat Amerika,” Jordan menulis dalam surat berasingan kepada Setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen, juga diperoleh oleh Daily Mail.

Sejak 2021, FBI telah menganggap “tradisionalis Katolik radikal” serta orang yang bersuara di mesyuarat lembaga sekolah – berkenaan isu seperti mandat penggunaan pelitup muka atau teori kebangsaan kritis – sebagai pengganas dalaman berpotensi. Kedua-dua program tersebut ditolak secara rasmi selepas didedahkan oleh pendedah maklumat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.