Linklogis Merilis Laporan ESG 2023: Memperkhidmat RMB19.2 Bilion Transaksi Berkaitan Rantai Bekalan Lestari

(SeaPRwire) –   Shenzhen, China, April 25, 2024 — Pada 25 April 2024, Linklogis Inc. (09959.HK, “Linklogis”) mengeluarkan Laporan Tahunan 2023 mengenai Alam Sekitar, Masyarakat dan Tadbir Urus (ESG). Dengan misi ESG “Teknologi memberdayakan pembangunan rantai bekalan mampan”, Linklogis menggalakkan pembangunan mampan dalam perlindungan alam sekitar, tanggungjawab sosial dan tadbir urus korporat, memberikan sumbangan ke arah pembangunan ekonomi digital dan pembangunan ekonomi sebenar.

Laporan ini merupakan laporan ESG ketiga yang dikeluarkan oleh Linklogis sejak penyenaraian syarikat. Sustainalytics, agensi penarafan ESG antarabangsa berwibawa di bawah Morningstar, telah menarafkan pencapaian ESG Linklogis sebagai “risiko rendah” selama dua tahun berturut-turut. Daripada 15491 syarikat yang dinilai oleh Sustainalytics di seluruh dunia, Linklogis menduduki tangga ke-1372, menduduki 5% teratas di peringkat global dalam industri perisian dan perkhidmatan dan 10% teratas di kalangan syarikat global.

Linklogis mengamalkan prinsip pembangunan mampan, menubuhkan kerangka kerja tadbir urus ESG, mengenal pasti isu material kewangan rantai bekalan teknologi, mengukuhkan latihan ESG dalaman dan luaran, terus meningkatkan tahap pembangunan mampan mereka, dan mengaplikasikan falsafah ESG dalam amalan, bekerjasama dengan rakan industri untuk mencipta nilai ekonomi, sosial dan alam sekitar yang menyeluruh.

Memberdayakan PKS, dan Memikul Tanggungjawab Sosial melalui Teknologi

Linklogis komited untuk memainkan tanggungjawab sosial korporat melalui inovasi teknologi, menggalakkan kewangan inklusif, dan memacu masyarakat ke arah pembangunan mampan. Dalam bidang kewangan rantai bekalan, Linklogis menggunakan infrastruktur teknologi maju untuk menyesuaikan penyelesaian untuk lebih daripada 250,000 perusahaan kecil dan sederhana (PKS), menyelesaikan kesukaran pembiayaan mereka, mengurangkan kos pembiayaan, dan memacu pembangunan mampan. Sebagai contoh, platform kewangan rantai bekalan “Qilu eChain”, yang dicetuskan oleh Institut Teknologi Perindustrian Shandong dan dibangunkan bersama oleh Institut Teknologi Kewangan di bawah Institut Teknologi Perindustrian Shandong dan Linklogis, memberikan perkhidmatan pembiayaan cekap melalui cara digital, mengoptimumkan proses pembiayaan untuk lebih menyokong pertumbuhan PKS di Shandong.

Selain itu, Linklogis memberi tumpuan kepada pembangunan e-dagang langsung, memperkenalkan perniagaan untuk menyediakan penyelesaian pembiayaan profesional untuk peniaga e-dagang kecil dan sederhana. Melalui teknologi seperti AI dan data besar, Linklogis mengoptimumkan model perkhidmatan kewangan, menggunakan kaedah digital dan pintar untuk menyepadukan data luaran tradisional, meningkatkan pengurusan kawalan risiko, dan membantu peniaga meningkatkan aliran tunai dan mempercepat pengumpulan bayaran.

Selain itu, Linklogis bertindak balas secara aktif terhadap dasar-dasar negara, mempromosikan pemulihan luar bandar dan pembangunan mampan. Pada tahun 2023, Linklogis membuat pelaburan besar dalam kewangan hijau, tenaga boleh diperbaharui, dan melayani banyak syarikat teknologi tinggi. Sepanjang tahun, aset transaksi yang disokong oleh Linklogis berkaitan dengan rantai bekalan mampan (termasuk tenaga boleh diperbaharui, pemulihan luar bandar, perlindungan alam sekitar, harta intelek, dan sebagainya) mencapai RM19.2 bilion.

Linklogis tidak sahaja mempromosikan transformasi digital kewangan rantai bekalan tetapi juga aktif memimpin forum industri dan penetapan piawaian, seperti menganjurkan Industry Finance Treasury Forum untuk mempromosikan pertukaran dan kerjasama industri, dan memulakan penyediaan Kertas Putih mengenai Pematuhan dan Aplikasi Teknologi Pengedaran Data Lintas Sempadan (2023) untuk memberikan wawasan profesional dan sokongan dalam bidang pengedaran data global.

Membangunkan AI, Inovasi Teknologi Memudahkan Pengurusan Hijau

Pembangunan teknologi berterusan merupakan pemacu kuasa untuk mencapai matlamat “puncak karbon dan netral karbon” China. Linklogis menyelami inovasi teknologi kewangan rantai bekalan, menggunakan cara teknologi untuk membantu mengurangkan pelepasan karbon dan mempromosikan perlindungan alam sekitar secara berkesan. Melalui aplikasi meluas teknologi, Linklogis membantu dirinya, pelanggan dan rakan kongsi mencapai penjimatan tenaga dan pengurangan pelepasan yang ketara.

Produk dan perkhidmatan teknologi maju adalah kunci untuk memacu operasi digital dan bebas kertas. Pada tahun 2023, Linklogis secara aktif mempromosikan pembangunan hijau melalui digitalisasi dan teknologi pintar. Dalam bidang kewangan rantai bekalan, dengan mencapai operasi sepenuhnya atas talian dan bebas kertas, Linklogis telah mengurangkan pelepasan karbon dioksida sebanyak 13,000 tan metrik. Selain itu, proses bebas kertas dan perkhidmatan ABS Cloud Linklogis juga telah menjimatkan kira-kira 6,000 tan metrik pelepasan karbon dioksida bagi rakan kongsinya.

Dari segi inovasi teknologi, Linklogis telah membangunkan Penyelesaian Hijau ESG, yang menggabungkan Cloud Pemindahan Multi-peringkat sedia ada Linklogis dengan platform pintar hijau ESG Bee-Clean, untuk mengurus dan menjejak secara menyeluruh kesan karbon dan data pelepasan secara menyeluruh. Dengan menggunakan teknologi kecerdasan buatan, blockchain, pengkomputeran tepi dan pengkomputeran privasi, Penyelesaian Hijau ESG Linklogis tidak sahaja mengoptimumkan pengurusan data di pasaran kewangan hijau tetapi juga meningkatkan insentif bagi syarikat pembuatan untuk menyertai pembangunan netral karbon.

Penyelesaian pembiayaan rantai bekalan SCeChain yang dibangunkan secara bersama oleh Linklogis dan Standard Chartered Bank menggunakan model “perpaduan rantai ganda” inovatif rantai bekalan dan blockchain. Platform ini memperkenalkan piawaian penilaian ESG daripada agensi penarafan pihak ketiga untuk menyediakan set penyelesaian penilaian ESG yang menyeluruh dan mekanisme insentif pembiayaan hijau. Penyelesaian ini telah membantu Kumpulan Grace Yibin dan anak syarikatnya mendapat sokongan kewangan keutamaan dengan mengoptimumkan pengurusan rantai bekalan, mencapai penyelesaian menang-menang bagi alam sekitar dan kepentingan perniagaan.

Melalui aplikasi menyeluruh teknologi, Linklogis tidak sahaja mempromosikan pembaruan digital pelanggan dan rakan kongsi tetapi juga meningkatkan ketara kecekapan dan ketelusan pembiayaan, melindungi keselamatan data pelanggan, mengurangkan penggunaan sumber tidak perlu, dan menunjukkan komitmen Linklogis terhadap pembangunan hijau dan mampan.

Memberi Nilai Kepada Bakat, Piawaian Tadbir Urus Tinggi Memperkukuh Operasi Korporat

Linklogis telah merumuskan sistem pengurusan ESG, dengan struktur pengurusan tiga peringkat terdiri daripada lembaga pengarah, pengurusan, dan kumpulan kerja. Tanggungjawab dan jawatan setiap peringkat ditakrifkan dengan jelas, membentuk mekanisme kerja yang cekap. Selain itu, matriks kepentingan bahan ESG yang terdiri daripada empat kategori dan jadual prestasi utama ESG disusun berdasarkan 27 isu bahan, secara berkesan mempromosikan standardisasi dan profesionalisme pengurusan ESG Linklogis.

Linklogis mengamalkan pengejaran piawaian tadbir urus korporat yang cemerlang, menubuhkan struktur tadbir urus korporat berkualiti tinggi dan dasar yang kukuh untuk pencegahan risiko, etika perniagaan, anti-rasuah dan persaingan tidak adil untuk memastikan pematuhan operasi syarikat. Linklogis mematuhi sepenuhnya keperluan peraturan negara untuk pematuhan, membina sistem teknologi yang selamat dari pelbagai dimensi seperti pengurusan keselamatan maklumat, jaminan keselamatan maklumat, pensijilan keselamatan maklumat dan pengurusan risiko untuk memastikan keselamatan data dan privasi pelanggan dan rakan kongsi.

Linklogis sentiasa memberi keutamaan kepada privasi dan kepentingan pelanggan, aktif mengkaji teknologi pengkomputeran privasi, dan membina platform pengkomputeran selamat berbilang pihak. Dengan mengambil Platform Kolaborasi Keselamatan Data Privasi Bee yang dibangunkan secara bebas oleh Linklogis sebagai contoh, platform ini adalah platform kerjasama keselamatan data yang dibangunkan berdasarkan pengkomputeran selamat berbilang pihak, pembelajaran bersekutu, blockchain dan teknologi pembelajaran mesin, bertujuan untuk menyelesaikan masalah silo data, pengesahan hak data, perlindungan privasi data bagi semua pihak dalam industri rantai bekalan, dan mencapai matlamat keselamatan “membuat data boleh digunakan tetapi tidak kelihatan”, melindungi data pelanggan, dan memastikan keselamatan maklumat. Pada tahun 2023, kadar kepuasan pelanggan Linklogis mencapai 98%.

Linklogis menganggap bakat sebagai aset paling berharga syarikat dan berkomitmen untuk mencipta persekitaran tempat kerja terbuka, saksama dan inklusif, terus menarik bakat pelbagai, membina pasukan bakat pelbagai, dan memperkukuh struktur organisasi, latihan kakitangan, kebajikan wanita, kebebasan persatuan, dan anti-diskriminasi. Setakat akhir tahun 2023, Linklogis mempunyai lebih daripada 1,000 kakitangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.