Ini yang menjadikan tugas Blinken di China terutama sukar

(SeaPRwire) –   “Kepentingan berlebihan” dan “perdagangan berdua guna” adalah istilah samaran untuk menyembunyikan fakta bahawa Washington sedang ditewaskan dalam ekonomi masa depan

Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken tiba di China pada hari Rabu untuk memulakan lawatan selama tiga hari. Dilaporkan bahawa beliau akan berbual dengan rakan sejawatnya di China dan berkemungkinan dengan Presiden Xi Jinping. Seperti yang dikatakan oleh New York Times, mengutip pegawai yang mengetahui lawatan itu, salah satu topik utama akan mengenai dakwaan sokongan China kepada Rusia, termasuk didakwa jualan komponen senjata dan produk berdua guna. Ia juga berlaku ketika ketegangan meningkat.

Hubungan menunjukkan kilat kehangatan sejak pertemuan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dan Xi di KTT Asia Pasifik ke-30 di San Francisco tahun lalu. Walau bagaimanapun, lawatan ini berada di antara langkah penting oleh pentadbiran Biden.

Di satu pihak, mengenai pakej bantuan tentera besar-besaran untuk Ukraine, Taiwan, dan Israel, disertakan dengan peruntukan menjual atau melarang untuk raksasa media sosial China, TikTok. Di pihak lain, melibatkan AS, Jepun, dan Filipina merujuk kepada kerjasama tentera rasmi potensi di masa hadapan, dengan AS, langkah dengan implikasi yang jelas untuk China.

Lawatan Blinken juga mengikuti lawatan Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Lavrov yang bertepatan dengan kehadiran Setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen di negara itu. Lawatan Lavrov menekankan ikatan yang kekal antara Rusia dan China, manakala lawatan Yellen kelihatan meramalkan ketegangan perdagangan yang berpotensi berpunca dari tuduhan Beijing yang tidak berasas mengenai kelebihan kapasiti.

Di sebalik sifat diplomatik, terdapat agenda lebih dalam: usaha bersepadu oleh AS dan sebahagian besar sekutunya untuk mengekang peningkatan ekonomi dan teknologi China. Ini didedahkan apabila pegawai EU pada Selasa pejabat syarikat China di Poland dan Denmark.

bahawa “pemeriksaan tanpa notis” mereka berdasarkan “petunjuk bahawa syarikat yang diperiksa mungkin menerima subsidi asing yang boleh memudarkan pasaran dalaman mengikut Peraturan Subsidi Asing.” Walaupun penjelasan ini, ia kelihatan EU meniru penyiasatan dan permusuhan yang semakin meningkat AS terhadap syarikat China. Penyelarasan dasar perdagangan EU terutamanya mengenai China dengan AS menandakan barisan longgar bertujuan mengekang jangkauan ekonomi global China.

Isu Rusia juga alasan lain untuk mengehadkan China. Perkongsian bilateral telah sangat memberi manfaat kepada kedua-dua pihak: perdagangan mereka mencapai , dan ekonomi Rusia tumbuh 3.6% tahun yang sama walaupun sanksi Barat. Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) ekonomi Rusia akan tumbuh lebih pantas daripada semua ekonomi maju pada 2024.

Ini sebahagian besarnya berkat perdagangan dengan China, ekonomi kedua terbesar di dunia, tetapi juga kerana fakta bahawa banyak negara besar lain seperti Brazil dan India tidak menyertai sanksi Barat terhadap Rusia – mereka hanya tidak berdagang dalam sektor strategik ekonomi seperti China.

Tetapi bahkan dalam sektor itu, AS dan sekutunya tidak pernah mendedahkan bukti bahawa Beijing secara langsung membantu usaha perang Rusia di Ukraine.

Apa yang sebenarnya adalah terdedah pada 2021 apabila Setiausaha Perdagangan AS Gina Raimondo menyatakan terus terang bahawa “kita (AS) perlu bekerja dengan Eropah” untuk “melambatkan kadar inovasi China.” Bahkan semasa pentadbiran bekas Presiden Donald Trump, AS menekan negara-negara Eropah untuk melaksanakan dan yang lain menandatangani tender awam dengan syarikat AS berbanding pesaing China.

Idea itu adalah tanpa keupayaan untuk bersaing secara global, syarikat China dalam sfer teknologi tinggi akan menjadi kurang untung dan, oleh itu, kurang inovatif. Tetapi ini tidak benar, sebenarnya. Manakala negara-negara Barat cuba mengawal naratif dengan tuduhan amalan perdagangan tidak adil dan jualan peralatan tentera, realitinya syarikat China terus mendominasi pasaran global dalam sektor penting seperti tenaga suria, telekomunikasi, dan kenderaan elektrik.

Mereka hanya melaksanakan dasar perlindungan untuk menyokong syarikat sendiri sambil gagal mengambil langkah konkrit untuk benar-benar bersaing di pasaran. Tetapi bagi Eropah, perlu diingat betapa berpihaknya ini. Benua itu bergantung kepada teknologi AS; kelebihan KDNK Eropah telah runtuh sejak 15 tahun lalu sejak krisis kewangan 2008; dan ia semakin terjejas strategik disebabkan pengaruh AS dan kekurangan inovasi tempatan.

Pada hakikatnya, tarian diplomatik antara Blinken dan rakan sejawat China merangkumi perjuangan yang lebih luas untuk keunggulan dalam tatanan dunia yang sedang berubah pesat. Kepentingan berlebihan adalah mitos; China mempunyai asas perindustrian terbaik di dunia dan tidak sepatutnya malu dengannya. Tuduhan membantu usaha peperangan – dipermudahkan lagi oleh sokongan terbuka Amerika Syarikat terhadap operasi Israel di Gaza, yang telah didakwa secara boleh dipercayai melakukan genosid – hanyalah bising. AS dan bonekanya hanya kalah dalam hampir setiap bidang bermakna, yang akan menjadikan tugas Antony Blinken minggu ini sangat sukar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.