Ketua Staf Untuk Agensi Sekolah Pangkalan Tentera Amerika Syarikat Ditangkap Dalam Operasi Penangkapan Trafik Manusia

(SeaPRwire) –   Kepala Staf Untuk Agensi Yang Menyelia Sekolah-Sekolah Di Pangkalan Tentera Amerika Syarikat Ditangkap Dalam Operasi Penangkapan Trafik Manusia

Seorang pegawai pendidikan Pentagon telah ditangkap dalam serbuan terhadap penyeludupan manusia di pinggir bandar Atlanta, yang menyebabkan penangkapannya atas tuduhan meminta perbuatan pelacuran.

Stephen Hovanic, 64, antara 26 orang yang ditangkap minggu lepas dalam serbuan terhadap penyeludupan manusia yang dijalankan oleh Pejabat Sherif Daerah Coweta di Newnan, Georgia, barat daya Atlanta. Jabatan Sherif bersebelahan Daerah Haralson, yang membantu dalam operasi selama dua hari, inisiatif itu menyebabkan enam mangsa penyeludupan manusia “diselamatkan dan dipindahkan ke tempat selamat.”

Hovanic, yang merupakan ketua staf untuk Aktiviti Pendidikan Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat (DoDEA) di AS, menghadapi tuduhan kesalahan memujuk, bermakna beliau didakwa telah menggerakkan seseorang mengambil bahagian dalam pelacuran.

“Memujuk bukanlah jenayah tanpa mangsa, memandangkan permintaan terhadap pelacuran menggerakkan pasaran penyeludupan seks,” jurucakap Pejabat Sherif Daerah Coweta, Toby Nix berkata kepada akhbar tempatan di Newnan.

Sekolah-sekolah DoDEA dilawati oleh anak-anak askar dan kakitangan awam di pangkalan tentera Amerika Syarikat. Agensi ini mempunyai 50 buah sekolah dan lebih 20,000 orang pelajar di Amerika, kawasan yang telah diservis oleh Hovanic sebagai ketua staf DoDEA sejak Oktober 2010. DoDEA menyelia 160 buah sekolah yang dilawati oleh lebih 66,000 orang pelajar di seluruh dunia.

Military.com berkata profil Hovanic telah dari laman web DoDEA pada hari Rabu. Beliau telah bekerja dalam bidang pendidikan selama lebih 40 tahun, termasuk sebagai guru, jurulatih dan pentadbir dalam sistem sekolah awam Virginia. Beliau menyertai agensi Pentagon sebagai ketua penolong sekolah pada tahun 1996 dan dipromosikan ke pengetua sebuah sekolah DoDEA di Virginia lima tahun kemudian. Beliau dipindahkan ke jawatan di ibu pejabat agensi AS di Peachtree City, Georgia, pada tahun 2008.

Hovanic kini berada dalam cuti daripada pekerjaannya di DoDEA, jurucakap agensi William Griffin memberitahu Military.com. “Kami mengetahui tentang satu insiden yang dikatakan melibatkan seorang pekerja DoDEA di rantau Amerika,” kata Griffin. “Memandangkan terdapat proses undang-undang yang sedang berjalan, adalah tidak wajar untuk memberi ulasan lebih lanjut pada masa ini.”

Mengikut undang-undang negeri Georgia, memujuk kesalahan merupakan satu kesalahan yang boleh dihukum dengan penjara sehingga setahun dan denda $1,000. Memujuk diklasifikasikan sebagai kesalahan jenayah apabila melibatkan kanak-kanak atau apabila pelaku memaksa seseorang untuk melakukan perbuatan pelacuran di bawah ancaman atau paksaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)