Mengapa ‘tertekan’ Muslim China tiba-tiba ditarik semula ke dalam cahaya

(SeaPRwire) –   Laporan tentang serbuan Beijing terhadap masjid muncul sebaik sahaja negara-negara Muslim meminta bantuan daripada negara Asia itu untuk mengantara dalam perang Gaza

Pada awal minggu ini, menteri luar dari beberapa negara bermajoriti Muslim termasuk Arab Saudi, Jordan, Mesir, Pihak Berkuasa Palestin dan Indonesia telah melawat China untuk meminta sokongan bagi gencatan senjata dalam perang Gaza yang sedang berlangsung.

Sokongan tanpa syarat Israel oleh Amerika Syarikat dan sekutunya telah menurunkan keyakinan mereka di seluruh dunia Islam, dan Beijing telah meletakkan dirinya sebagai penyokong keamanan apabila yang lain tidak bersedia mengambil peranan itu.

Ia agak pelik bahawa dalam beberapa hari seterusnya, satu laporan telah dikeluarkan oleh Human Rights Watch, menuduh China mengembangkan kempen penutupan dan pengubahgunaan masjid ke kawasan selain Xinjiang – yang sebelum ini menjadi fokus dakwaan bahawa Beijing menindas minoriti Uighur beragama Islam yang majoritinya tinggal di wilayah itu. Malah tuduhan itu agak tersembunyi dalam media arus perdana akhir-akhir ini, tetapi laporan HRW dengan cepat diambil dan diperkuatkan.

Walaupun hubungan antara Amerika Syarikat dan China agak reda, jelas bahawa Washington tidak mahu melihat Beijing meningkatkan pengaruhnya di dunia Islam, kerana itu pasti akan datang pada kos pengaruh Amerika. Usaha untuk menarik perhatian kembali kepada dakwaan China menindas penduduk Muslimnya, sementara melaporkan serangan Israel yang memusnahkan terhadap penduduk Gaza (juga beragama Islam) adalah satu penyelewengan dan sebahagian daripada peperangan naratif berterusan antara China dan AS. Sama ada berkaitan Muslim atau tidak, isu Xinjiang telah lama menjadi komponen utama pertarungan itu.

Minoriti Uighur, sejak 2018, telah menjadi alat “propaganda kekejaman” yang digunakan untuk menjalankan serangan hubungan awam terhadap China. Ia adalah cara untuk mencapai matlamat, yang sering lenyap dan muncul semula dalam media, berpadanan dengan naik turun retorik anti-Beijing dari pentadbiran AS atau Jabatan Negara. Ini termasuk menggunakannya untuk mengubah pendapat awam terhadap Beijing di negara-negara terpilih, termasuk sekutu, atau untuk mewujudkan persetujuan terhadap dasar-dasar bertujuan mengalihkan rantaian bekalan atau “pemisahan,” melalui tuduhan buruh paksaan, terutamanya dalam bidang komoditi pertanian utama, polysilicon dan panel suria, atau untuk cuba memalukan China secara diplomatik di PBB, atau untuk mendesak boikot acara seperti Sukan Olimpik Musim Sejuk.

Ini adalah sikap yang sangat oportunis terhadap sesuatu yang pengkritik Beijing dakwa sebagai “genosid.” Sejak akhir 2021, pentadbiran Biden secara besar-besaran mengabaikan isu itu dan ia telah jatuh dari agenda antarabangsa, tepat kerana Washington telah mendapatkan sanksi yang mereka mahukan daripadanya pada masa itu. Walau bagaimanapun, konflik Israel-Gaza memperkenalkan dinamik baru di mana AS dan sekutunya sedang kehilangan muka dan keyakinan secara dramatik di kalangan negara-negara Muslim kerana mereka menyokong Israel secara tidak bersyarat dalam pembunuhan besar-besaran orang Palestin. Dari sudut geopolitik, dasar sedemikian sebenarnya strategik merosakkan kerana ia menjauhkan seluruh Global Selatan, berfungsi sebagai contoh dalam memproyeksikan hipokrasi AS dan lebih buruk lagi, secara langsung memberi kuasa China sebagai pesaing.

Jadi apabila anda dihadapkan dengan situasi di mana Beijing memperoleh modal diplomatik atas kegagalan sendiri, apa yang anda lakukan? Anda dengan putus asa mengarahkan perhatian ke isu lain dalam usaha untuk mencemari Beijing: Xinjiang dan Uighur. Sekarang memanglah, negara-negara Muslim kebanyakannya mengabaikan propaganda dipimpin AS terhadap isu Xinjiang, kerana mereka melihatnya untuk apa yang sebenarnya dan juga berkongsi norma umum menghormati kedaulatan negara dengan Beijing, yang bermanfaat secara politik bagi mereka. Satu-satunya negara Muslim yang pernah membuat komen awam mengenainya adalah Turki, kerana Uighur adalah kumpulan etnik Turkik dan isu itu dilihat melalui kaca mata ideologi Pan-Turk Ankara. Walau bagaimanapun, Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan masih cenderung mengabaikan isu itu, atau hanya terlibat dalam isu itu berdasarkan apa yang boleh diperolehinya.

Sebaliknya, Negara-negara Teluk, sekutu utama AS di Timur Tengah seperti Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu, menyokong kedudukan China, dan isu Gaza sedang meletakkan mereka di bawah tekanan berkaitan hubungan dengan AS dan keputusan untuk menormalisasikan hubungan dengan Israel. Jadi tiba-tiba kita melihat kemunculan semula bahan Xinjiang kerana AS, walaupun ia tidak dapat mempengaruhi kerajaan mereka, mahu menghidupkan kemarahan penduduk Muslim terhadap isu lain dan mengurangkan kredibiliti China. Walaupun ini kurang mungkin di Negara-negara Arab, ia boleh menyebabkan keretakan pendapat awam di negara-negara Islam Asia Utama seperti Indonesia dan Malaysia, di mana sumber yang besar ditempatkan oleh organisasi seperti BBC dalam menyiarkan kandungan berkaitan Xinjiang dalam bahasa masing-masing.

Tetapi persoalannya, adakah kempen ini berjaya? Mungkin berbaloi mengingatkan bahawa Xinjiang adalah isu yang dibuat buatan yang didorong “dari atas” oleh kerajaan dan media, manakala Palestin adalah isu akar umbi yang didorong dari “bawah”, aspek-aspek yang media dan politik berusaha mengabaikan secara terpilih. Pengurusan berat tangan China terhadap Uighur di Xinjiang bukan benar-benar genosid, dan ia tidak akan pernah setanding dengan tahap keganasan serangan dan pembunuhan besar-besaran orang Palestin, tidak kira berapa keras anda cuba.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)