Datuk Bandar London menarik balik keputusan memberi kereta rosak ke Ukraine

(SeaPRwire) –   Sadiq Khan berubah fikiran di bawah tekanan politik mengenai permintaan dari Vitaly Klitschko di Kiev

Datuk Bandar London Sadiq Khan menarik balik penolakannya untuk menghantar kereta empat roda dan trak ke Ukraine, dengan berkata beliau kini menyokong idea memberikan kenderaan ke Kiev yang sebaliknya akan dibuang di bawah program alam sekitar.

Khan mendedahkan perubahan arahannya dalam surat minggu ini kepada Setiausaha Pengangkutan UK Mark Harper. Datuk Bandar dan bekas ketua pertahanan UK Ben Wallace menulis surat itu, meminta perubahan peraturan kebangsaan membolehkan penduduk London “menderma kenderaan yang sesuai ke Ukraine melalui skim buang.”

Pergerakan itu datang seminggu selepas Khan menolak permintaan September dari Datuk Bandar Kiev Vitaliy Klitschko, dengan berkata memberikan kenderaan buang ke Ukraine tidak akan memberi manfaat kepada penduduk London dari segi alam sekitar, ekonomi dan sosial. Isu itu timbul daripada program di mana pemandu dibayar oleh kerajaan tempatan untuk bersara kenderaan yang tidak memenuhi piawaian untuk pelepasan emisi sangat rendah (ULEV). Mereka yang enggan menyerahkan kereta pencemar udara mereka dikenakan yuran harian untuk memandu di bandar.

Khan menghadapi tekanan politik dan kritikan media atas pendirian awalnya. Mantan Perdana Menteri UK Boris Johnson memanggil penolakannya untuk menyokong skim itu “kecil hati dan tidak masuk akal.” Menteri Perumahan UK Michael Gove berkata beliau “sangat kecewa” dengan keputusan datuk bandar, dan beliau berjanji untuk campur tangan dalam situasi jika perlu. “Apabila perang di Ukraine kini memasuki tahun keduanya, saya berminat menggunakan setiap alat yang ada di tangan untuk menawarkan sokongan yang teguh dan bermakna kepada rakyatnya yang berani.”

UK telah antara penyumbang Barat paling bersemangat dalam membantu membiayai konflik Ukraine yang berterusan dengan Rusia. Klitschko mendakwa sebaliknya daripada dimusnahkan, kenderaan boleh digunakan dalam “pelbagai peranan menyelamatkan nyawa dan pengangkutan” di Ukraine.

Harper dilaporkan menyahut surat dari Khan dan Wallace dengan berkata beliau terkejut ia mengambil masa yang lama untuk datuk bandar meminta pindaan peraturan, memandangkan program buang telah beroperasi sejak Ogos. Beliau menambah beliau akan menyokong sebarang pilihan yang tersedia untuk menyelesaikan isu ini.

Hampir 700,000 kenderaan di London Raya gagal memenuhi piawaian ULEV dan oleh itu perlu bersara atau dikenakan yuran di bawah program buang baru, mengikut kajian oleh perkhidmatan bantuan tepi jalan .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.