Joe Manchin Kata Beliau Tidak Akan Mencari Pencalonan Semula Pada 2024

House Lawmakers Work On Funding Deal As Possible Government Shutdown Looms

(CHARLESTON, W.Va.) — Senator Demokrat Joe Manchin dari West Virginia mengumumkan pada hari Khamis bahawa beliau tidak akan mencari pemilihan semula pada tahun 2024, memberi peluang emas kepada Republikan untuk merampas kerusi di negeri yang sangat menyokong GOP.

Manchin, 76, berkata dalam kenyataan bahawa beliau telah membuat keputusan “selepas berbulan-bulan merenung dan perbualan panjang” dengan keluarganya.

“Saya percaya dalam hati saya bahawa saya telah menunaikan apa yang saya tuju untuk West Virginia,” katanya. “Saya telah membuat salah satu keputusan paling sukar dalam hidup saya dan memutuskan bahawa saya tidak akan bertanding untuk pemilihan semula ke Senat Amerika Syarikat, tetapi apa yang saya akan lakukan ialah mengembara ke seluruh negara dan bercakap untuk melihat sama ada terdapat minat dalam mewujudkan gerakan untuk memobilisasi tengah dan menyatukan rakyat Amerika.”

Keputusannya untuk bersara sangat menghalang harapan Demokrat untuk terus memegang kerusi batubara. Selama beberapa tahun kebelakangan ini, Manchin merupakan satu-satunya orang Demokrat yang dipilih untuk pejabat negeri di West Virginia, seorang politikus yang lama berkhidmat sebagai gabenor, setiausaha negeri dan ahli perundangan negeri.

Peserta Republikan mula mendesak untuk kerusi Senat bahkan sebelum pengumuman Manchin, dengan Ahli Parlimen Republikan Alex Mooney melompat ke dalam perlumbaan kurang daripada dua minggu selepas memenangi penggal kelima di Dewan dalam pilihan raya November.

Sudah tentu, 2024 diramalkan menjadi kitaran pilihan raya sukar bagi senator Demokrat. Parti itu terpaksa mempertahankan 23 kerusi, termasuk tiga dipegang oleh bebas, berbanding hanya 10 kerusi bagi Republikan. Manchin merupakan salah seorang daripada hanya tiga senator Demokrat yang akan bertanding semula pada 2024 yang mewakili negeri dimenangi oleh Presiden Donald Trump, seorang Republikan, dalam pilihan raya 2020.

Manchin, seorang Demokrat konservatif, merupakan undian penting dan satu sakit kepala yang berterusan bagi partinya dalam dua tahun pertama tempoh Presiden Joe Biden. Dalam dewan 50-50 yang dikuasai Demokrat melalui undian penentu Naib Presiden Kamala Harris, Manchin memanfaatkan kuasanya dalam politik untuk mengubahsuai undang-undang mengikut cita rasa beliau.

Bersama-sama Senator Kyrsten Sinema dari Arizona, seorang Demokrat yang beralih ke bebas selepas pilihan raya separuh penggal tahun lalu, beliau membantut banyak agenda sosial Biden. Beliau kerap berselisih dengan ahli parti sendiri atas sokongan kuatnya terhadap arang batu dan bahan api fosil lain.

Beberapa hari sebelum pilihan raya separuh penggal tahun lalu, beliau mengkritik Biden kerana bersikap “sombong” dan “terlepas daripada realiti” selepas berjanji menutup loji kuasa arang batu dan bergantung lebih banyak kepada angin dan tenaga suria pada masa hadapan. Beliau menuntut minta maaf awam daripada Biden, dan Pejabat Putih menurut dengan mengeluarkan kenyataan menyatakan presiden “menyesal sekiranya sesiapa yang mendengar ucapan ini merasa tersinggung.”

___

Cerita ini telah diperbetulkan untuk menunjukkan Manchin berusia 76, bukan 75.