Apa Yang Perlu Diingat Sebelum Menonton The Marvels

The Marvels, sambungan kepada filem 2019 ‘Captain Marvel yang diarahkan oleh Nia DaCosta, akan tayang di pawagam pada Jumaat dalam keluaran terakhir Marvel bagi tahun ini. Filem ini menggabungkan cerita tiga watak Marvel: Captain Marvel (Brie Larson), Ms. Marvel (Iman Vellani), dan Monica Rambeau (Teyonah Parris) dan memperluaskan kisah-kisah daripada penayangan Marvel terdahulu seperti Captain Marvel, WandaVision, Ms. Marvel, Secret Invasion, dan Avengers: Endgame apabila Carol Danvers, Kamala Khan, dan Monica bergabung tenaga untuk menewaskan Dar-Benn (Zawe Ashton), seorang pemberontak Kree yang ingin membalas dendam terhadap Carol (yang Dar-Benn panggil sebagai “The Annihilator”). Masalahnya, Dar-Benn telah mengait daya kuasa ketiga-tiga wanita itu, jadi mereka menukar tempat apabila menggunakan kuasa.

Filem ini datang pada masa di mana minat terhadap mesin Marvel kelihatan merosot, berikutan beberapa keluaran yang mendapat ulasan kurang memberangsangkan termasuk Ant-Man and the Wasp: Quantumania dan Secret Invasion di Disney+. Seperti yang ditulis oleh TIME’s Eliana Dockterman, MCU kini seolah-olah tersesat. Dalam usaha untuk mendapatkan semula momentum, berikut adalah segala-galanya yang perlu anda ingat sebelum menonton The Marvels.

Apa yang perlu diingat tentang Captain Marvel

THE MARVELS

Seperti yang diungkapkan dalam Captain Marvel, watak tajuk sebenarnya ialah seorang anggota Star Force bernama Vers di planet Hala. Selepas dihantar untuk misi, dia ditangkap oleh Talos, komander alien berubah bentuk bernama Skrull. Dia berjaya melarikan diri dan terhempas di Los Angeles, di mana dia bertemu Nick Fury (Samuel L. Jackson) dan Maria Rambeau (Lashana Lynch), dan mengetahui dia sebenarnya seorang manusia bernama Carol Danvers yang hilang selepas menguji mesin kelajuan cahaya direka oleh seorang saintis bernama Dr. Wendy Lawson (kemudian didedahkan sebagai Mar-Vell) dan menjadikan tugasnya untuk membantu Skrull mencari rumah baru selepas mereka ditukar menjadi pelarian.

Kree cuba menghapuskan semua Skrull, tetapi Captain Marvel menyelamatkan mereka dan memberi amaran kepada pemimpin Kree, AI bernama Supreme Intelligence, bahawa dia akan membantu mengakhiri peperangan.

Bagi sesiapa yang mungkin terlepas daripada Secret Invasion, ini adalah ringkasan konflik antara Kree dan Skrull. Skrull telah lama menunggu Carol memenuhi janjinya untuk mencarikan mereka tempat tinggal baru, dan kumpulan mereka cuba menjadikan Bumi rumah baru dengan membuatnya tidak sesuai untuk manusia. Anak perempuan Talos, G’iah (Emilia Clarke), membantu Fury menghentikan Skrull pemberontak daripada mengambil alih planet. Fury jatuh cinta dengan seorang wanita Skrull bernama Varra (Charlayne Woodard), dan dia memberitahu bahawa Kree kini terbuka untuk berunding mengenai peluang damai – rundingan ini menjadi fokus dalam The Marvels.

Ms. Marvel

Iman Vellani as Ms. Marvel

Kamala Khan ialah peminat Captain Marvel dari Jersey City dan watak utama dalam siri Ms. Marvel 2022. Dalam siri itu, kita mengetahui bahawa dia mendapat gelang yang pernah dimiliki nenek moyangnya Aisha, yang datang ke Bumi selepas dibuang dari apa yang dikenali sebagai Dimensi Noor. Sepanjang siri, penonton mengetahui lebih lanjut tentang nenek moyangnya ketika Kamala mencari jawapan mengenai gelang itu, tetapi pada akhirnya, dia sebenarnya seorang mutan, satu kemunculan pertama bagi MCU.

Monica Rambeau

THE MARVELS

Kami diperkenalkan kepada Monica Rambeau sebagai kanak-kanak dalam Captain Marvel. Dia kagumi makciknya Carol, yang memberitahu dia akan kembali ke Bumi untuk melawat. Apabila Monica dewasa, dia mengikut jejak ibunya Maria dan menyertai S.W.O.R.D.—organisasi yang diasaskan oleh Maria. Dalam WandaVision, dia memperoleh kuasa supermanusia kerana melintasi heks yang diletakkan Wanda di bandar Westview. Selepas kerja yang baik membantu mengawal keadaan, Nick Fury menghantar seorang Skrull untuk memberitahu bahawa dia diambil untuk misi antara planet oleh S.A.B.E.R.