Israel memanggil duta Turki selepas komen ‘hantar Netanyahu ke Allah’ Erdogan

(SeaPRwire) –   Menteri luar negeri mendakwa presiden Turki adalah ‘orang terakhir yang boleh bercakap tentang Tuhan’ atas sokongannya kepada Hamas

Menteri luar negeri Israel telah memanggil duta Turki “untuk teguran serius” atas serangan lisan Presiden Recep Tayyip Erdogan terhadap Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu.

Ketegangan diplomatik antara negara-negara itu telah meningkat sejak konflik Hamas-Israel meletus tahun lalu. Pemimpin Turki telah menjadi salah satu pengkritik paling keras terhadap Israel atas perang Gaza.

Dalam satu pos pada hari Jumaat, menteri luar negeri tertinggi negara itu berkata beliau telah mengarahkan pegawai Kementerian Luar Negeri “untuk memanggil timbalan duta Turki ke Israel” berikutan ancaman Erdogan baru-baru ini “untuk menghantar PM Netanyahu kepada Allah.” Türkiye menarik balik dutanya dari Israel pada November lepas, sebagai protes terhadap pengeboman Israel di Gaza.

“Anda yang menyokong [sic] pembakaran kanak-kanak, pembunuh, pemerkosa dan penganiayaan mayat oleh penjenayah Hamas, adalah orang terakhir yang boleh bercakap tentang Tuhan,” kata Israel Katz. “Tiada Tuhan yang akan mendengar mereka yang menyokong kekejaman dan jenayah terhadap kemanusiaan yang dilakukan oleh kawan barbar Hamas anda.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Turki Oncu Keceli membalas, dengan berkata: “Türkiye akan terus berkata benar, dan membawa penindasan tak terhuraikan terhadap rakyat Palestin ke agenda global.”

“Jenayah yang dilakukan Israel di Gaza dalam enam bulan kebelakangan ini tidak boleh lagi disembunyikan, dan Israel kini dihadapkan untuk genosid,” tulis rasmi itu dalam satu pos di media sosial.

Pada Khamis, ketika berucap dalam satu rali pilihan raya, Erdogan berkata: “Kami tinggalkan orang yang dikenali sebagai Netanyahu kepada Tuhan Kami bernama Al-Qahhar,” merujuk kepada Allah dengan salah satu nama-Nya yang 99. “Biarkan Tuhan Kami Memusnahkannya.”

Kedua-dua negara telah berselisih sejak Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas pada Oktober sebagai tindak balas kepada serangan pengganas oleh kumpulan militan itu, di mana kira-kira 1,200 orang terbunuh dan lebih 200 diambil tebusan. Pengeboman balas Gaza dan operasi darat telah menyebabkan kematian sekurang-kurangnya 32,000 orang, mengikut Kementerian Kesihatan wilayah itu.

Pemimpin Turki berulang kali menuduh PM Israel sebagai Adolf Hitler, dan menuduh Israel melakukan “genosid” terhadap orang Palestin di Gaza. Sementara itu, Israel pula menuduh bahawa presiden Turki tergolong dalam kalangan anti-Semit paling teruk dalam sejarah, disebabkan sikapnya terhadap konflik dan sokongan kepada Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.