Presiden menggandakan dasar ‘Mexico dahulu’

(SeaPRwire) –   “Kami tidak akan bertindak sebagai polis bagi mana-mana kerajaan asing,” Lopez Obrador berkata, merujuk kepada perjuangan AS terhadap perdagangan dadah

Mexico akan meletakkan kepentingan keselamatan negara terlebih dahulu dan tidak akan melawan kartel dadah hanya kerana AS mahu, Presiden Andres Manuel Lopez Obrador berkata pada Jumaat. Walaupun mengakui puluhan ribu orang meninggal dunia akibat keracunan dadah di negara jiran, Obrador bersikeras bahawa rakyat Mexico tidak akan “bertindak sebagai polis bagi mana-mana kerajaan asing.”

Menurut data rasmi AS, tahun lepas kira-kira 70,000 orang Amerika meninggal akibat keracunan opioid sintetik fentanil. Washington telah menamakan Mexico dan China sebagai negara sumber utama dadah dan bahan berkaitan yang diseludup terus ke AS.

“Tentu sahaja kami akan bekerjasama dalam memerangi dadah, terutamanya kerana ia telah menjadi isu kemanusiaan yang sangat sensitif, sangat menyedihkan, kerana ramai kanak-kanak muda meninggal di Amerika Syarikat kerana fentanil,” Lopez Obrador memberitahu media semasa sidang akhbar. Beliau menyatakan bahawa ia akan menjadi usaha kemanusiaan, menekankan keutamaan keselamatan tanah air. “Mexico Dahulu. Rumah kami terlebih dahulu,” kata presiden.

Tahun lepas, Lopez Obrador menyatakan bahawa beliau menganggap krisis keracunan itu sebagai masalah dalaman AS. “Kami merasa dukacita dengan apa yang berlaku di Amerika Syarikat – tetapi mengapa mereka tidak memerangi masalah itu … dan lebih penting lagi, mengapa mereka tidak menjaga belia mereka?”, tanyanya secara retorikal.

Pegawai penguatkuasa undang-undang AS, sebaliknya, telah pada banyak-banyak masa menyalahkan pegawai Mexico atas keengganan yang kelihatan untuk bekerjasama dalam usaha menyasarkan makmal fentanil di dalam Mexico.

Pada masa yang sama, pengkritik telah menyalahkan peningkatan penyeludupan dadah dan pemerdagangan manusia di AS kepada pentadbiran Biden. Penyeberangan sempadan haram telah meningkat sejak Biden mengambil alih jawatan pada Januari 2021 dan memulakan pembongkaran dasar pendahulunya Donald Trump.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.