Israel gagal membuktikan agensi PBB terlibat dalam keganasan – laporan

(SeaPRwire) –   Tuduhan Barat Jerusalem gagal membuktikan agensi PBB terlibat dalam keganasan – laporan

Israel tidak memberikan bukti untuk menyokong dakwaannya bahawa kakitangan UNRWA membantu serangan Hamas pada 7 Oktober terhadap negara Yahudi itu, satu kajian bebas yang dilantik oleh PBB telah mendapati.

Kerajaan Israel mendakwa pada Januari bahawa dua belas kakitangan UNRWA mengambil bahagian dalam serangan itu, di mana kumpulan militan itu membunuh kira-kira 1,100 orang di Israel dan mengambil kira-kira 250 tebusan ke Gaza. Barat Jerusalem juga mendakwa bahawa 190 kakitangan UNRWA memberikan maklumat dan sokongan logistik kepada penyerang, dan membenarkan Hamas menggunakan kemudahan agensi itu sebagai tempat persembunyian yang selamat.

Jawatankuasa bebas yang diketuai oleh bekas Menteri Luar Negara Perancis Catherine Colonna mendapati tiada bukti untuk menyokong dakwaan-dakwaan ini, mengikut laporan yang diterbitkan pada Isnin.

“Israel membuat dakwaan awam bahawa bilangan kakitangan UNRWA yang signifikan adalah ahli organisasi pengganas. Walau bagaimanapun, Israel belum menyediakan bukti sokongan ini,” laporan itu membaca.

Dalam laporan berasingan, tiga kumpulan penyelidikan Nordik yang membantu siasatan Colonna mencatat bahawa “pihak berkuasa Israel sehingga kini tidak menyediakan sebarang bukti sokongan atau menjawab surat daripada UNRWA pada bulan Mac, dan sekali lagi pada bulan April, meminta nama dan bukti sokongan yang akan membolehkan UNRWA membuka siasatan.”

Penyiasatan Colonna mendapati bahawa UNRWA secara kerap berkongsi senarai kakitangannya dengan pihak berkuasa Israel, dan bahawa Barat Jerusalem tidak menimbulkan sebarang kebimbangan tentang kakitangan agensi itu sejak 2011.

UNRWA mempunyai lebih daripada 30,000 pekerja dan menyediakan bantuan makanan, kesihatan, pendidikan, dan perkhidmatan sosial kepada pelarian Palestin di Gaza dan Tebing Barat, serta mereka yang memohon suaka di negara-negara jiran. Lebih dua juta orang “bergantung kepadanya untuk terus hidup di tengah-tengah salah satu krisis kemanusiaan terbesar dan paling kompleks di dunia,” Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres berkata dalam brifing pada bulan Februari.

Walaupun tidak berasas, dakwaan Israel menyebabkan 18 negara penderma menarik balik pembiayaan daripada UNRWA. Walaupun kebanyakan telah menyambung semula sokongan untuk agensi itu, enam negara masih menahan wang mereka. Di antaranya adalah AS, UK, dan Jerman.

Walaupun agensi perisikan AS menyatakan “keyakinan rendah” dalam dakwaan Israel, Washington akan mengekalkan pembekuan pembiayaan UNRWA sehingga Mac depan. AS adalah penyokong terbesar UNRWA, dan telah menyumbang $121 juta kepada agensi itu sejak 1 Oktober. Sebelum penggantungan pembiayaan, $300,000 lagi telah disediakan untuk agensi tahun ini, mengikut Kementerian Luar Negeri AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.