Rabbi menggesa orang Yahudi untuk meninggalkan universiti terkemuka Amerika Syarikat

(SeaPRwire) –   Pelajar pro-Palestin mengadakan perhimpunan di luar kampus universiti terkemuka Amerika Syarikat

Universiti Columbia di Bandar Raya New York telah memutuskan untuk mengadakan kelas maya pada Isnin, selepas seorang rabbi menggesa pelajar Yahudi supaya tinggal di rumah, kerana mereka tidak lagi selamat.

Beratus-ratus pelajar telah ditangkap pada Khamis lepas selepas menubuhkan ‘Perkhemahan Solidariti Gaza’ di kampus. Kumpulan penentang Yahudi telah terlibat dalam pergaduhan dengan penunjuk perasaan pada petang Sabtu, membolehkan Rabbi Elie Buechler mengeluarkan amaran.

“Apa yang kita saksikan di dan sekitar kampus adalah teruk dan tragis. Peristiwa beberapa hari yang lalu, terutamanya semalam, telah membuktikan bahawa Keselamatan Awam Universiti Columbia dan NYPD tidak dapat menjamin keselamatan pelajar Yahudi di hadapan anti-Semitisme yang sangat ekstrem, dan anarki,” kata Buechler, pengarah Inisiatif Pembelajaran Yahudi di Kampus (JLIC) Kesatuan Ortodoks.

“Ia sangat menyedihkan hati saya untuk berkata bahawa saya sangat mengesyorkan anda pulang ke rumah secepat mungkin dan tinggal di rumah sehingga realiti di dan sekitar kampus telah meningkat secara dramatik. Bukan tugas kita sebagai Yahudi untuk memastikan keselamatan kita sendiri di kampus. Tiada seorang pun yang sepatutnya menanggung tahap kebencian ini, terutamanya di sekolah,” rabbi itu teruskan dalam pos ke kumpulan WhatsApp JLIC.

Dengan perayaan Yahudi Paskah bermula pada Isnin malam, presiden universiti Ivy League itu, Minouche Shafik, mengumumkan bahawa kelas akan beralih ke pembelajaran maya jika mungkin, “untuk meredakan kemarahan dan memberi kita semua peluang untuk mempertimbangkan langkah seterusnya.”

Walaupun sesetengah ahli politik AS telah meminta polis, Pengawal Kebangsaan atau bahkan tentera AS untuk memecahkan perhimpunan itu, Shafik berkata “kumpulan kerja” di Universiti Columbia akan cuba menyelesaikan krisis secara aman.

“Kita sepatutnya dapat melakukan ini sendiri,” kata Shafik, mendesak “pengikutan yang lebih baik kepada peraturan kami dan mekanisme penguatkuasaan yang berkesan.”

Perkhemahan itu adalah hasil kerja Kumpulan Universiti Columbia Terhadap Apartheid, Suara Yahudi untuk Keamanan dan Pelajar bagi Keadilan Palestin, yang menggambarkannya sebagai protes terhadap “pelaburan kewangan berterusan sekolah dalam syarikat-syarikat yang memperoleh keuntungan daripada apartheid Israel, genosid dan pemerintahan di Palestin.”

Apabila kumpulan seramai 10 pelajar pro-Israel cuba menentang protes, seorang penunjuk perasaan memegang papan tanda buatan tangan yang menggambarkan mereka sebagai sasaran seterusnya Hamas, kumpulan berpangkalan di Gaza di sebalik serangan 7 Oktober terhadap Israel yang memicu konflik semasa.

“Universiti Columbia telah kehilangan kampusnya. Pelajar Yahudi tidak lagi selamat di kampus,’‘ kata David Lederer, salah seorang penentang protes, kepada USA Today melalui e-mel. Pelajar tahun kedua itu berkata pengalaman itu mengubah fikirannya tentang kekal di kampus.

Dalam kenyataan pada Ahad, Rumah Putih mengutuk “seruan keganasan dan ancaman fizikal terhadap pelajar Yahudi dan komuniti Yahudi” menambah bahawa bahasa anti-Semit, “seperti mana-mana bahasa lain yang digunakan untuk mencederakan dan menakut-nakutkan orang, tidak dapat diterima dan tindakan yang sewajarnya akan diambil.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.