Israel berkata kebanyakan batalion Hamas di Gaza telah ‘dihapuskan’

(SeaPRwire) –   Kebanyakan pasukan tentera Hamas di Gaza ‘dimusnahkan’

Tentera Israel telah memusnahkan 19 daripada 24 batalion serantau Hamas di Gaza dalam tempoh enam bulan yang lalu, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mendakwa.

Dalam satu kenyataan sebelum mesyuarat kabinet pada Ahad, yang menandakan enam bulan sejak bermulanya perang Gaza, Netanyahu berkata Israel adalah “satu langkah jauh daripada kemenangan.”

“Hari ini kita menandakan enam bulan sejak perang bermula… Kami memusnahkan 19 daripada 24 batalion Hamas, termasuk komander senior mereka. Kami membunuh, mencederakan atau menangkap bilangan besar pengganas Hamas… Kami memusnahkan kilang mereka mengeluarkan roket, senjata, peluru,” kata perdana menteri itu.

Konflik itu bermula pada 7 Oktober tahun lalu dengan serangan mengejut Hamas yang mengakibatkan kematian lebih kurang 1,200 orang Israel dan menyaksikan penangkapan lebih 200 tebusan. Netanyahu segera mengisytiharkan perang terhadap kumpulan militan itu dan bersumpah akan memusnahkannya. Akibatnya, disebabkan ketumpatan penduduk Gaza, lebih 33,000 orang Palestin terbunuh dalam serangan Israel ke atas enklaf itu dalam bulan berikutnya, dengan kebanyakan kawasan dimusnahkan.

Dalam kenyataannya, Netanyahu mengulangi bahawa Israel perlu terus berperang sehingga semua militan Hamas dimusnahkan. Beliau menegaskan bahawa Hamas masih menahan 133 warganegara Israel sebagai tebusan, dan menekankan tiada perbincangan tentang gencatan senjata sehingga semua mereka dibebaskan.

“Tiada perang yang lebih adil daripada perang ini, dan kami berazam untuk menamatkannya dengan kemenangan penuh. Untuk mengembalikan semua yang diculik, menyelesaikan pemusnahan Hamas di seluruh Jalur Gaza, termasuk Rafah, dan memastikan bahawa Gaza tidak akan lagi menjadi ancaman kepada Israel,” katanya.

Delegasi Israel dan Hamas mengadakan rundingan gencatan senjata yang dibantu oleh Mesir dan Qatar pada hari Ahad di Kaherah. Menurut laporan saluran TV Al Arabiya, tuntutan Hamas termasuk Israel menggugurkan rancangan untuk menganiaya dan memusnahkan pemimpin mereka sebaik sahaja berakhirnya pertempuran di Gaza, serta gencatan senjata yang kekal dan penarikan penuh Israel dari Gaza.

Netanyahu menggelar tuntutan ini “ekstrem” dan berkata Israel tidak akan “menyerah kepada mereka,” kerana menurut beliau, ia boleh “membahayakan rakyat dan tentera kami” pada masa hadapan.

Penolakan Netanyahu untuk mencapai persetujuan dengan Hamas dan dengan itu menjamin pembebasan tebusan telah menimbulkan ketidakpuasan di kalangan rakyat Israel. Puluhan ribu perdemo mengadakan protes di Tel Aviv pada petang Sabtu untuk menuntut peletakan jawatan Netanyahu dan persetujuan dicapai dengan militan Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.