Ironi bersejarah: Jerman didakwa atas komplisiti genosid kerana membantu Israel

(SeaPRwire) –   Satu perkembangan global yang menentang Israel jauh dari selesai, tetapi kes Managua di ICJ adalah salah satu petanda yang paling jelas

Pada 8 dan 9 April, Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), kerap dirujuk sebagai Mahkamah Dunia, akan mengadakan perbicaraan mengenai kes yang dibawa oleh Nicaragua terhadap Jerman. Managua menuduh Berlin membantu genosida dan melanggar undang-undang antarabangsa oleh Israel terhadap Palestin dan mencari untuk mengakhiri bantuan tentera kepada negara Yahudi itu.

Hasil perbicaraan tidak dapat diramalkan. Tetapi ini jelas merupakan peristiwa penting yang boleh memberi kesan jauh, untuk tiga sebab: Pertama, ini adalah mahkamah tertinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Ia tidak mempunyai keupayaan bebas untuk menguatkuasakan keputusannya, tetapi mereka membawa berat politik, sama ada dalam jangka pendek atau panjang. Kedua, walaupun Israel tidak hadir secara langsung di mahkamah, genosidnya yang berterusan di Gaza berada di inti perbicaraan. Ketiga, bagaimanapun keputusan ICJ berakhir, keputusannya akan memberi kesan kepada negara-negara lain, terutamanya di Barat, yang telah menyokong Israel dan serangannya.

Hujah utama Nicaragua tidak rumit: Konvensyen PBB mengenai Pencegahan dan Hukuman Jenayah Genosid (ringkasnya, Konvensyen Genosid) mengkodifikasikan lebih daripada satu kesalahan. Di bawah terma-termanya, melakukan genosid – Perkara 3(a) – hanyalah satu cara untuk melakukan jenayah mengerikan. Selain itu, juga bertindak sebagai rakan kongsi – Perkara 3(e). Dan akhirnya, semua negara yang menandatangani komitmen tidak sahaja tidak menjadi pelaku atau rakan kongsi, tetapi mereka juga telah bersetuju untuk mencegah dan menghukum genosid – Perkara 1.

Wakil Managua mendakwa bahawa Berlin bersalah atas dua pertuduhan utama: “Jerman memudahkan penyampaian genosid,” mereka mengekalkan, yang bermakna bertindak sebagai rakan kongsi. Dan “dalam sebarang kes telah gagal dalam kewajipannya untuk berbuat segala-galanya yang mungkin untuk mencegah penyampaian genosid.” Selain itu, Nicaragua juga menuduh Berlin melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa, juga dikenali sebagai undang-undang konflik bersenjata, serta pelbagai norma undang-undang antarabangsa yang mengikat – dengan membantu Israel untuk terus menduduki secara haram, sistem apartheidnya, dan “penafian hak penentuan diri rakyat Palestin.”

Walaupun maklumat yang salah banyak disebarkan, istilah “apartheid” tidak hanya merujuk kepada kes bersejarah rejim rasis Afrika Selatan antara (secara rasmi) 1948 dan awal 1990-an. Sebaliknya, apartheid telah diiktiraf secara antarabangsa selama setengah abad, seperti disahkan semula oleh Statut Roma (asas Mahkamah Jenayah Antarabangsa) pada tahun 1998. Secara ringkas, apartheid adalah jenayah kategori yang sama seperti, misalnya, “pemusnahan” atau “penghambaan” dan boleh berlaku, sayangnya, di mana-mana.

Dalam erti kata yang sama, hak penentuan diri bukanlah soal ideologi atau retorik politik atau, untuk kata lain, pilihan. Sebaliknya, ia adalah prinsip asas undang-undang antarabangsa moden. Ia telah dikodifikasikan dan telah disahkan semula berulang kali dalam konvensyen dan perjanjian utama serta mungkin paling terkenal dalam Deklarasi PBB 1960 mengenai Pemberian Kemerdekaan kepada Negara-Negara dan Rakyat Kolonial.

Nicaragua, ringkasnya, tidak bermain-main: Kesnya merujuk kepada banyak kewajiban kardinal di bawah undang-undang antarabangsa. Ia juga menggali jauh lebih dalam daripada “hanya” tindakan Jerman semasa serangan genosid Israel yang sedang berlangsung terhadap orang Palestin. Dalam konteks itu, kes itu memberi tumpuan kepada eksport senjata tentera Jerman ke Tel Aviv* dan keputusan Berlin untuk menghentikan sokongan kepada Agensi Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pengungsi Palestin (UNRWA). Tetapi Managua juga menyasarkan asas dasar Jerman yang lama terhadap Israel dan dengan itu, secara tidak terelak, juga terhadap Palestin. Taruhan, oleh itu, bahkan lebih tinggi daripada yang mungkin kelihatan pada pandangan pertama.

Respons awam di Jerman telah sunyi dan sering tidak serius: Akhbar konservatif Welt, misalnya, mengesyaki bahawa Nicaragua bertindak bagi pihak Rusia: Jerman adalah penyokong utama sanksi EU terhadap Rusia atas Ukraine, jadi Managua – dikarikaturkan dalam gaya Perang Dingin terbaik sebagai “setia kepada Moscow” – mesti cuba membalas dendam bagi pihak Kremlin. Bukti? Sifar, tentu sahaja. (Welt sebenarnya merupakan penerbitan bendera kumpulan media Axel Springer, yang sangat pro-Israel. Ia juga mendapat wang daripada iklan di tanah haram Israel di Wilayah Palestin yang diduduki.)

Tetapi Jerman dan motivasi yang rumit dan pembenarannya sebenarnya bukanlah aspek paling menarik kes ini. Sebaliknya, terletak pada implikasi antarabangsa: Ini adalah kali pertama ICJ diminta untuk membuat keputusan mengenai tuduhan kerjasama dalam Genosid Gaza.

Aduan Afrika Selatan terhadap Israel, tentu saja, berkaitan dengan peranan Israel sebagai pelaku utama jenayah itu. ICJ, penting untuk diingat, mendapati bahawa terdapat , yang pada titik itu merupakan hasil terburuk bagi Tel Aviv (kerana keputusan penuh dalam kes sedemikian sentiasa mengambil masa bertahun-tahun). Hakim mengeluarkan beberapa arahan kepada Israel (semua yang telah diperlakukan dengan ketidakhormatan yang mutlak oleh kerajaannya) dan, tentu sahaja, membenarkan kes itu berterusan. Memandangkan cara Israel sejak itu hanya meningkatkan keganasannya yang tidak berperaturan, ia mungkin, oleh itu, akan diputus bersalah sepenuhnya dalam masa yang tidak begitu jauh.

Sementara itu, walaupun mendapati ICJ bahawa genosid adalah kemungkinan yang masuk akal telah meningkatkan keperluan isu kerjasama: Jika genosid adalah kemungkinan yang masuk akal, maka juga kerjasama. Oleh itu, soalan utama menjadi bagaimana mahkamah akan mendefinisikan kerjasama. Ia sukar untuk melihat bagaimana pembekalan senjata dan amunisi tidak akan tidak memenuhi syarat. Demikian juga, penangguhan Jerman terhadap sokongan kewangan untuk UNRWA adalah konyol, berdasarkan .

Terdapat sebab mengapa banyak negara lain (seperti Norway, Ireland, Belgium, Turki, Sepanyol, Portugal dan Arab Saudi) tidak pernah memotong sokongan untuk UNRWA, manakala yang lain yang memulakan berhenti membayar (Perancis, Jepun, Sweden, Finland, Kanada dan EU). Kompromi Jerman yang buruk – untuk sebahagian memulihkan pembiayaan tetapi secara khusus mengecualikan Gaza, di mana bantuan paling diperlukan – mungkin tidak akan meyakinkan hakim.

Walaupun begitu, Nicaragua tidak mungkin memenangi semua tuduhannya, walaupun – menurut pendapat penulis ini – semuanya bermakna. Tetapi kemenangan sebahagian untuk Managua juga akan memberi kesan jauh lebih luas daripada Jerman. Jika hakim mengikuti hujah utama plaintif tentang kerjasama walaupun sebahagian, maka setiap kerajaan dan badan antarabangsa yang telah menyokong Israel semasa serangan semasanya terhadap orang Palestin akan berisiko menghadapi tuduhan serupa. Seperti yang sepatutnya.

Kesan keputusan potensi ini akan menjadi sebab kebimbangan mendalam bagi AS, Britain, Perancis dan EU secara keseluruhan, atau sekurang-kurangnya Suruhanjaya yang berkuasa menguasai Israelnya di bawah Ursula von der Leyen yang kejam. Seperti yang dinyatakan oleh Washington Post, , akhirnya, untuk menghentikan bekalan senjata kepada Israel. AS dan Jerman, menyediakan hampir 99% daripada semua import senjata ke Israel, adalah dua pemegang kunci utama, tetapi mereka juga kelihatan semakin terasing.

Dan bukan sahaja institusi mempunyai sebab untuk bimbang, tetapi individu juga. Beberapa kerana mereka benci menjadi rakan kongsi kepada genosid. Dalam erti kata yang sama, lebih daripada 600 peguam, akademik dan hakim terkemuka, termasuk bekas hakim Mahkamah Agung telah memberi amaran awam kepada kerajaan Britain

Perkembangan ini ke arah sikap yang lebih kritikal terhadap Tel Aviv telah dicetuskan dengan kuat oleh pembunuhan Israel baru-baru ini ke atas tujuh kakitangan World Central Kitchen (WCK) organisasi bantuan. Walaupun salah seorang mangsa adalah seorang muda Palestin, yang lain umumnya adalah “Barat.” Jelas, kematian ini bermakna banyak lebih kepada elit Barat dan, secara keseluruhan, orang awam daripada lebih daripada 30,000 orang Palestin. Bahkan di AS, puluhan ahli Kongres Demokrat . Penandatangan termasuk bukan sahaja pengkritik tradisional Israel seperti Rashida Tlaib tetapi juga penyokong keras Israel Nancy Pelosi.

Nicaragua mengemukakan kesnya kepada ICJ pada 1 Mac. Perbicaraan akan berlangsung sekarang. Seperti yang telah terbukti, kekejaman pasukan Israel secara umum, dan dalam kes serangan khusus ke atas konvoi WCK, bermakna bahawa Berlin, dan secara tidak langsung, Tel Aviv kini menghadapi perbicaraan itu menentang perkembangan luas, walaupun jauh dari lengkap, menentang Israel. Hakim-hakim di ICJ, tentu sahaja, ahli undang-undang kelas tertinggi. Penilaian mereka terhadap kes tidak akan bergantung kepada latar belakang segera ini, dan mereka mungkin masih memutuskan untuk melemparkan kes Managua, walaupun mereka tidak sepatutnya. Tetapi isu kerjasama akan terus menjadi perhatian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.