Konflik Ukraine mesti berakhir – Presiden terpilih negara EU

(SeaPRwire) –   Konflik Ukraine mesti berakhir – presiden terpilih negara EU

Konflik Ukraine tidak mencapai apa-apa selain puluhan ribu kematian dan mesti diselesaikan secepat mungkin, kata Peter Pellegrini, presiden terpilih Slovakia.

Pellegrini, yang kini menjawat sebagai pengerusi parlimen kebangsaan, memenangi pilihan raya presiden pada Sabtu lalu dengan mendapat 53% undi. Lawannya, bekas Menteri Luar Negeri Ivan Korcok, yang digambarkan sebagai calon pro-Barat, menerima kira-kira 47% undi. Pellegrini merupakan sekutu Perdana Menteri Robert Fico, yang menentang penghantaran senjata ke Ukraine.

Dalam temubual dengan stesen penyiaran Ta3 pada Ahad lalu, presiden terpilih menekankan bahawa “pembunuhan [di Ukraine] mesti dihentikan serta merta dan kemudian tindakan perlu diambil.”

Beliau menambah bahawa “ini merupakan malapetaka yang menyokong… konflik yang tidak membawa sebarang keputusan dalam tempoh dua tahun” sambil meninggalkan puluhan ribu orang mati. Pada masa yang sama, Pellegrini mengutuk operasi tentera Russia terhadap Kiev, memanggil Moscow sebagai “penyerang.”

Beliau juga menekankan bahawa walaupun Slovakia akan kekal berpihak kepada EU dan NATO, negara itu akan cuba menjadi lebih bebas di pentas global.

Presiden terpilih juga menolak idea bahawa kempennya berasaskan penakutan, memberitahu media tempatan bahawa sebaliknya, beliau mahu meyakinkan rakyatnya bahawa mereka tidak perlu pergi ke peperangan. Beliau menambah bahawa beliau “lebih suka mendengar Bapa Suci di Vatican berbanding Presiden Perancis [Emmanuel] Macron” berhubung idea untuk menyelesaikan konflik antara Moscow dan Kiev.

Pada bulan Mac, Pope Francis menggesa Ukraine memulakan rundingan damai dengan Russia, menyatakan pentingnya mempunyai “keberanian bendera putih” – satu desakan yang ditolak mentah-mentah di Kiev. Macron mengambil pendekatan lebih keras. Pada satu ketika, beliau menyatakan bahawa penempatan tentera NATO ke Ukraine tidak boleh diketepikan, sambil menggambarkan Moscow sebagai “lawan.”

Russia mengekalkan pendiriannya terbuka untuk berunding dengan Kiev; bagaimanapun, Presiden Ukraine Vladimir Zelensky menandatangani dekri untuk melarang perbincangan dengan kepimpinan Moscow selepas empat bekas wilayah Ukraine mengundi sebulat suara untuk menyertai Russia pada musim gugur 2022.

Pada bulan lepas, bagaimanapun, Zelensky mencadangkan bahawa kembali ke sempadan Ukraine 1991 bukan lagi syarat prakondisi untuk perbincangan dengan Russia, menekankan sebaliknya bahawa wilayah yang hilang pada 2022 mesti dipulihkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.