Data Susulan Fasa 1 Tiga Tahun untuk Calon Imunoterapi Individualisasi Berasaskan mRNA Menunjukkan Ketahanan Respons Imun dan Pengulangan Tumor yang Tertunda dalam Beberapa Pesakit dengan Kanser Pankreas yang Telah Diberkas

  • Data susulan tiga tahun fasa 1 ujian klinikal vaksin imunoterapi individu berasaskan mRNA calon autogene cevumeran (BNT122, RO7198457) terus menunjukkan respons sel T polispesifik sehingga tiga tahun dan kelewatan kembalinya tumor dalam pesakit dengan karsinoma duktus pankreas resekan (“PDAC”)
  • Ujian klinikal fasa 2 rawak sedang merekrut pesakit di lokasi ujian klinik di Amerika Syarikat, dengan lokasi tambahan dirancang untuk dibuka di seluruh dunia
  • Keperluan perubatan dalam PDAC adalah tinggi dengan kadar kemandirian keseluruhan 5 tahun hanya 8-10%1,2, kadar kembalinya tumor yang tinggi selepas pembedahan hampir 80%3 dan pilihan rawatan terhad
  • Autogene cevumeran, dibangunkan bersama oleh BioNTech dan Genentech Inc. (“Genentech”), sebuah ahli kumpulan Roche, adalah calon utama platform vaksin kanser individu BioNTech iNeST dan sedang dinilai dalam tiga ujian klinikal fasa 2 rawak sedang berjalan dalam PDAC adjuvant, melanoma baris pertama, dan kanser kolon adjuvant

(SeaPRwire) –   MAINZ, Jerman, 7 April 2024 – (Nasdaq: BNTX, “BioNTech” atau “Syarikat”) hari ini mengumumkan data susulan tiga tahun dari ujian klinikal Fasa 1 dengan calon imunoterapi neoantigen spesifik individu berasaskan mRNA (“iNeST”) autogene cevumeran (juga dikenali sebagai BNT122, RO7198457) dalam pesakit dengan karsinoma duktus pankreas resekan (“PDAC”). Data menunjukkan bahawa dalam 8 daripada 16 pesakit, autogene cevumeran memicu respons sel T sehingga tiga tahun selepas pemberian diukur melalui sel T yang diaktifkan. Kepentingan sel T berkaitan dengan tempoh kemandirian kembalinya tumor yang lebih lama dalam pesakit vaksin yang memberi respons.

“Data baru ini merupakan isyarat awal bagi potensi pendekatan vaksin kanser individu kami dalam indikasi ini dengan keperluan perubatan yang tidak terpenuhi. Keputusan menunjukkan bahawa teknologi mRNA uridin kami yang dimodifikasi LPX boleh menggalakkan aktivasi sel T sitotoksik yang mungkin membantu menghapuskan fokus tumor sisa pada peringkat awal penyakit untuk menangguhkan atau mencegah kembalinya,” kata Prof. Özlem Türeci, M.D., Pengasas Bersama dan Ketua Pegawai Perubatan di BioNTech. “Ujian klinikal Fasa 2 kami sedang berjalan dengan Genentech bertujuan untuk mengesahkan mendapatkan ini berbanding rawatan piawaian semasa dalam kumpulan pesakit PDAC yang lebih besar dalam konteks pasca pembedahan, adjuvant. Kami kekal komited kepada visi perubatan kanser individu kami dan bertujuan untuk membantu maju piawaian rawatan untuk banyak pesakit.”

Keputusan yang ditampilkan dalam penyampaian lisan di Persidangan Tahunan Persatuan Kanser Amerika (“AACR”) 2024 menunjukkan yang berikut:

  • Dalam 8 daripada 16 pesakit, autogene cevumeran memicu sel T bermagnitudo tinggi khusus kepada neoantigen yang dikodkan.
  • 98% sel T menargetkan neoantigen individu pada tumor dan diinduksi oleh autogene cevumeran adalah de novo dalam erti kata bahawa ia tidak dikesan dalam darah, tumor, dan tisu-tisu bersebelahan sebelum pemberian rawatan ujian.
  • Lebih 80% sel neoantigen-spesifik T yang diinduksi vaksin masih dapat dikesan sehingga tiga tahun selepas pemberian dalam pesakit dengan respons imun. Pesakit ini menunjukkan tempoh kemandirian kembalinya tumor yang dilanjutkan berbanding bukan penggera.
  • 6 daripada 8 pesakit dengan respons imun kepada autogene cevumeran kekal bebas penyakit semasa tempoh susulan tiga tahun, manakala 7 daripada 8 pesakit tanpa respons imun kepada rawatan semasa ujian menunjukkan kembalinya tumor.

Ujian klinikal fasa 1 penyelidik-dikemukakan, pusat tunggal menilai keselamatan autogene cevumeran dalam kombinasi berperingkat dengan pengekang imun checkpoint anti-PD-L1 atezolizumab dan kemoterapi piawaian rawatan dalam 16 pesakit dengan PDAC resekan. Data daripada tempoh susulan median 1.5 tahun diterbitkan dalam Mei 2023. Kini data mengandungi tempoh susulan median tiga tahun dan dibentangkan dalam penyampaian lisan terkemudian di Persidangan Tahunan AACR 2024 di San Diego, California, oleh penyelidik utama Vinod Balachandran, M.D., pakar bedah-saintis di Pusat Perubatan Memorial Sloan Kettering dan penyelidik utama kajian.

Ujian klinikal Fasa 2 terbuka, berpusat pelbagai, rawak, () yang disokong Genentech bekerjasama dengan BioNTech, dimulakan pada Oktober 2023. Ujian akan menyiasat keberkesanan dan keselamatan adjuvant autogene cevumeran dalam kombinasi dengan pengekang imun checkpoint anti-PD-L1 atezolizumab dan kemoterapi berbanding piawaian rawatan kemoterapi semasa (mFOLFIRINOX) dalam pesakit dengan PDAC. Ujian Fasa 2 sedang merekrut pesakit di lokasi ujian klinik di Amerika Syarikat, dengan lokasi tambahan dirancang untuk dibuka di seluruh dunia. Autogene cevumeran sedang dibangunkan bersama oleh BioNTech dan Genentech dan sedang dinilai dalam tiga ujian klinikal Fasa 2 rawak sedang berjalan dalam PDAC adjuvant (seperti yang disebut di atas), melanoma baris pertama, dan kanser kolon adjuvant.

—–

Mengenai karsinoma duktus pankreas resekan (PDAC)
PDAC merupakan antara punca utama kematian berkaitan kanser di Amerika Syarikat4 dengan kira-kira 90% pesakit meninggal dalam tempoh dua tahun diagnosis5. Kombinasi pengeluaran pembedahan dan kemoterapi sitotoksik sistemik telah menunjukkan penambahbaikan hasil klinikal; bagaimanapun, walaupun dengan pengeluaran pembedahan, kadar kembalinya masih tinggi, dan kemandirian keseluruhan 5 tahun hanya kira-kira 20%6 dalam pesakit yang menjalani pembedahan diikuti kemoterapi adjuvant (“ACT”) dan hanya 8-10%i,ii dalam mereka yang tidak menerima ACT. Oleh itu, terdapat keperluan perubatan tidak terpenuhi untuk rawatan baharu untuk pesakit dengan PDAC resekan.

Mengenai iNeST (individualized Neoantigen Specificimmuno Therapy)
Imunoterapi iNeST adalah rawatan kanser individu yang diselaraskan khusus kepada tumor spesifik seseorang pesakit. Ia mengandungi mRNA tidak diubah suai, dioptimumkan secara farmakologi yang mengkodkan sehingga 20 neoantigen khusus pesakit, dikenal pasti menggunakan penjajaran generasi seterusnya dan penemuan neoantigen bioformatik sebenar. Neoantigen adalah protein yang dihasilkan oleh sel kanser yang berbeza daripada protein yang dihasilkan oleh sel sihat dan dikenali oleh sel imun. mRNA dimasukkan dalam pembungkusan penghantaran RNA lipopleks BioNTech yang eksklusif melalui suntikan untuk meningkatkan kestabilan serta membolehkan penghantaran terarah ke sel dendritik. Dengan menganalisis tumor setiap pesakit, BioNTech mampu mengenal pasti mutasi kanser yang mungkin bertindak sebagai neoantigen. Setiap vaksin kanser individu mengkodkan untuk calon neoantigen dengan kebarangkalian tertinggi membantu sistem imun mengenal pasti kanser. Bagi tujuan ini, BioNTech telah membangunkan proses pembuatan atas permintaan di bawah syarat-syarat Kaedah Pembuatan Baik (GMP). Autogene cevumeran sedang dinilai dalam pelbagai indikasi tumor pepejal, termasuk tiga ujian klinikal Fasa 2 dalam melanoma baris pertama, kanser kolon adjuvant, dan karsinoma duktus pankreas adjuvant.

Satu dan imej daripada proses pembuatan iNeST boleh didapati dalam bahagian berita di laman web BioNTech di .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Mengenai BioNTech
Biopharmaceutical New Technologies (BioNTech) adalah syarikat imunoterapi generasi berikutnya global yang menjelajahi rawatan baharu untuk kanser dan penyakit serius lain. BioNTech memanfaatkan pelbagai platform penemuan dan rawatan ubat komputasi dan terapeutik untuk pembangunan cepat biopharmaceutical baharu. Portfolio produk calon kansernya yang luas termasuk rawatan vaksin mRNA individu dan tidak khusus, sel CAR imun terinovatif, beberapa rawatan protein termasuk pengubah imun checkpoint berbilang sasaran, antibodi kanser sasaran dan ADC terapeutik, serta molekul kecil. Berdasarkan kepakaran mendalamnya dalam pembangunan vaksin mRNA dan keupayaan pembuatan dalaman, BioNTech dan kolaborator global dan khususnya sedang membangunkan pelbagai calon vaksin mRNA untuk pelbagai penyakit berjangkit bersama-sama portfolio onkologi yang luas. BioNTech telah menubuhkan hubungan meluas dengan pembuat ubat berprofil tinggi global dan khusus termasuk Biotheus, DualityBio, Fosun Pharma, Genentech, sebuah ahli kumpulan Roche, Gene