Ireland akan melancarkan kes hak asasi manusia terhadap UK

(SeaPRwire) –   Dublin sedang mengambil tindakan terhadap undang-undang yang boleh memberi kekebalan untuk jenayah yang dilakukan semasa ‘The Troubles’ di Utara Ireland

Kerajaan Ireland sedang mengambil tindakan undang-undang terhadap UK atas undang-undang kontroversi yang menghentikan penyiasatan baru ke atas jenayah yang dilakukan semasa konflik berjangka panjang di Utara Ireland dan boleh memberi kekebalan kepada pelaku.

Perdana Menteri Ireland, Leo Varadkar mengumumkan langkah itu pada Rabu, dengan berkata bahawa kes antara negara akan dibawa ke Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah di Strasbourg, Perancis.

Kes ini mengenai Akta Peninggalan dan Rekonsiliasi Utara Ireland (Northern Ireland Troubles (Legacy and Reconciliation) Act), yang mula berkuatkuasa di UK pada September. Undang-undang itu meliputi jenayah yang dilakukan semasa konflik ganas di Utara Ireland antara 1966 dan 1998, dikenali sebagai ‘The Troubles’.

Di bawah undang-undang itu, semua kes sedemikian akan disiasat oleh Suruhanjaya Bebas untuk Rekonsiliasi dan Pemulihan Maklumat (Independent Commission for Reconciliation and Information Recovery (ICRIR)) dan bukan polis, dan pelaku boleh diberi kekebalan jika mereka bersetuju memberi keterangan.

Kerajaan Ireland mempunyai ‘kebimbangan’ bahawa beberapa peruntukan akta itu ‘akan menutup laluan yang wujud untuk kebenaran dan keadilan bagi kes-kes sejarah, termasuk siasatan mahkamah, siasatan polis, siasatan pegawai polis dan tindakan sivil,’ Timbalan Perdana Menteri Micheal Martin berkata pada Rabu.

Beliau juga menyatakan bahawa undang-undang itu ditentang oleh banyak orang di Utara Ireland, ‘terutamanya mangsa-mangsa dan keluarga yang akan terjejas terus.’

‘Kerajaan British menyingkirkan pilihan politik dan meninggalkan kami hanya dengan laluan undang-undang ini,’ Martin menambah, dengan bersikeras bahawa beliau telah menggunakan ‘setiap peluang’ untuk mendapatkan UK menangguhkan undang-undang itu.

Sebagai respons, Setiausaha Negara untuk Utara Ireland Chris Heaton-Harris berkata kerajaan UK ‘sangat menyesali’ keputusan Dublin dan memanggil kes undang-undang itu ‘tidak perlu.’ Beliau menegaskan Akta Peninggalan itu direka untuk ‘membolehkan lebih mangsa dan survivor mendapatkan lebih maklumat lebih cepat daripada yang boleh dicapai di bawah mekanisme peninggalan semasa.’

Akta Peninggalan Troubles telah ‘ditolak sepenuhnya’ oleh pelbagai kumpulan hak asasi manusia serta mangsa-mangsa konflik Utara Ireland, menurut kenyataan Amnesty International pada Rabu. Timbalan Pengarah UK bagi Utara Ireland organisasi itu, Grainne Teggart, berkata ia menyambut keputusan Dublin. Ia mendakwa bahawa UK telah ‘berdegil mengejar’ undang-undang itu, yang ‘melindungi pelaku-pelaku pelanggaran hak asasi manusia serius daripada dipertanggungjawabkan.’

Troubles adalah konflik ganas di Utara Ireland antara penyokong Protestan yang mahu rantau itu kekal sebahagian daripada UK, dan nasionalis Katolik Roman yang mahu ia menyertai Republik Ireland. Lebih 3,600 orang terbunuh dan antara 30,000 hingga 50,000 cedera, mengikut pelbagai anggaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.