New Zealand akan mengambil tindakan terhadap atlit transgender

(SeaPRwire) –   Wanita akan tercedera jika dipaksa bersaing dengan bekas lelaki, kata jurucakap kerajaan

New Zealand akan memotong pembiayaan kepada pertubuhan sukan yang membenarkan wanita transgender bersaing dengan wanita biologi, kata jurucakap kerajaan. Setidaknya satu badan sukan sudah berjanji untuk melawan dasar tersebut.

Membenarkan wanita trans untuk bersaing dalam sukan wanita “melemahkan keadilan dalam pertandingan dan dalam beberapa kes keselamatan juga,” kata Andy Foster, jurucakap Parti New Zealand First kepada wartawan pada Rabu. Foster menambah dasar persetujuan baru antara kumpulannya dengan rakan koalisi, Parti Kebangsaan, akan “memastikan badan sukan yang dibiayai awam menyokong persaingan adil yang tidak terjejas oleh peraturan berkaitan jantina.”

Walaupun beberapa badan sukan antarabangsa sudah mengharamkan wanita transgender bersaing dengan lawan jantina wanita, peraturan kerajaan akan digunakan untuk pertandingan remaja dan amatur.

“Dengan ragbi, atletik, tinju, anda boleh melihat mengapa kuasa, berat dan kelajuan menjadi isu sebenar,” beliau menerangkan. “Jika ada gadis remaja menentang bekas budak lelaki, anak anda akan tercedera.”

Foster berkata peraturan baru akan didedahkan pada masa tertentu sebelum agensi sukan dan rekreasi kerajaan mengedarkan NZ$9.3 juta (RM27.7 juta) dalam pembiayaan tahun hadapan. Pertubuhan yang enggan melarang lelaki biologi daripada bersaing dalam pertandingan wanita tidak akan menerima sebarang pembiayaan ini, katanya.

“Jika [pertubuhan] berkata, ‘Kami tidak mahu berbuat demikian’, itu pilihan mereka tetapi mereka tidak sepatutnya mengharapkan pembayar cukai untuk berkata ‘Kami gembira menyokong anda melakukan sesuatu yang kami lihat tidak selamat dan tidak adil’,” beliau meneruskan.

Kajian menunjukkan wanita transgender masih mempunyai kelebihan berbanding wanita biologi walaupun selepas dua tahun mengambil hormon wanita. Sehingga baru-baru ini, pertubuhan sukan antarabangsa secara umum memerlukan wanita transgender membuktikan tahap testosteron mereka jatuh dalam julat normal untuk wanita dewasa sebelum dibenarkan bersaing, tetapi kebanyakan – termasuk World Athletics dan Kesatuan Berbasikal Antarabangsa – telah mengenakan larangan menyeluruh.

Tahap testosteron rendah tidak cukup untuk “sepenuhnya menghapuskan manfaat testosteron semasa puberti dalam lelaki,” kata Kesatuan Berbasikal Antarabangsa awal tahun ini, menambah wanita transgender menikmati “kelebihan biomekanik” kerana struktur tulang lelaki mereka.

Antara wanita transgender yang mendominasi pesaing wanita mereka ialah pengangkat berat New Zealand Laurel Hubbard – yang berpindah dari pengangkat berat amatur dengan skor di bawah piawaian antarabangsa kepada atlet Olimpik selepas mengubah jantina – dan Rachel McKinnon, pengangkat berat Kanada yang memecah rekod dunia wanita apabila mengangkat gabungan 200kg lebih banyak daripada lawan terdekatnya dalam kejohanan Persatuan Angkat Berat Kuasa Kanada ini Ogos.

Walaupun ancaman kehilangan pembiayaannya, New Zealand Cricket telah berkata ia akan “terus mengutamakan inklusiviti dan mengizinkan wanita transgender dalam kriket wanita,” manakala Sport New Zealand mengumumkan pada Khamis ia akan menasihati pertubuhan individu untuk memutuskan sendiri sama ada membenarkan pesaing transgender.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.