Hezbollah berjanji membalas serangan drone di Beirut

(SeaPRwire) –   Kumpulan bersenjata Lubnan telah berkata ia mempunyai “jarinya di atas picu” berikutan serangan drone di Beirut

Kumpulan bersenjata Lubnan Hezbollah telah menyalahkan Israel atas serangan drone di Beirut yang membunuh naib ketua Hamas Saleh al-Arouri, dan berjanji bahawa jenayah itu tidak akan dibiarkan tanpa jawapan.

Al-Arouri adalah antara tujuh orang yang terbunuh dalam serangan itu, yang berlaku di pinggir bandar ibu negara Lubnan pada Selasa.

Beberapa jam selepas insiden itu, Hezbollah, yang merupakan sekutu kumpulan bersenjata Palestin Hamas, mengeluarkan kenyataan, memberi amaran bahawa “jarinya [adalah] di atas picu.”

Kumpulan itu menggambarkan serangan drone itu sebagai “serangan teruk ke atas Lubnan,” dengan tegas bahawa “jenayah ini tidak akan pernah lalu tanpa tindak balas dan hukuman.

“Musuh jenayah – yang selepas sembilan puluh hari jenayah, membunuh dan kemusnahan tidak dapat menundukkan Gaza – beralih kepada dasar pembunuhan,” kata Hezbollah, merujuk kepada Israel.

Perdana Menteri sementara Lubnan Najib Mikati berkata bahawa beliau telah memberitahu menteri luar negaranya untuk mengemukakan aduan mendesak kepada Majlis Keselamatan PBB mengenai serangan drone itu, yang digambarkannya sebagai “serangan terbuka ke atas kedaulatan Lubnan.

Dalam kenyataan berasingan, Mikati mendakwa bahawa pembunuhan al-Arouri adalah usaha untuk “menyeret Lubnan ke fasa konfrontasi baharu” dan memanggil masyarakat antarabangsa untuk “meningkatkan tekanan” ke atas Israel untuk menghentikan serangannya ke atas wilayah negara itu.

Berikutan amaran oleh Hezbollah, jurucakap IDF Laksamana Madya Daniel Hagari berkata bahawa Israel berada pada “tahap kesediaan yang sangat tinggi – dalam semua arena, pertahanan dan serangan” dan bersedia “untuk sebarang senario.

Israel tidak menuntut tanggungjawab atas serangan di Beirut, selari dengan dasar negara itu mengekalkan kesunyian mengenai pembunuhan luar wilayah. Walau bagaimanapun, seorang pegawai Israel dan dua pegawai Amerika Syarikat memberitahu Axios, sebuah portal berita, bahawa Israel berada di sebalik serangan drone itu.

Pada bulan November, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengumumkan bahawa beliau telah mengarahkan ejen perisikan Israel untuk “bertindak terhadap ketua-ketua Hamas di mana sahaja mereka berada.” Bulan lepas, Wall Street Journal melaporkan bahawa Netanyahu telah meluluskan rancangan untuk menyasarkan pegawai Hamas di Lubnan, Turki dan Qatar.

Hezbollah telah terlibat dalam pertukaran api hampir harian dengan IDF di sempadan Israel-Lubnan sejak 7 Oktober, apabila Israel memulakan serangan udara di Gaza berikutan serangan maut Hamas.

Walaupun menggambarkan dirinya “berperang” dengan Israel, Hezbollah sehingga kini telah mengelakkan eskalasi besar-besaran, dengan menyatakan tindakan mereka di kawasan sempadan bertujuan mengikat pasukan IDF untuk mencegah penglibatan mereka di Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.