Sanner Group mengukuhkan keupayaan reka bentuk dan pembangunan peralatan perubatan dengan pengambilalihan Springboard Pro

(SeaPRwire) –   Sanner Group strengthens medical device design and development capabilities with the acquisition of Springboard Pro

3 Januari 2024 – Sanner Group, sebuah pembuat kemasan perubatan dan Organisasi Pembangunan dan Pembuatan Perubatan (CDMO) terkemuka di seluruh dunia telah mengambil alih Springboard, sebuah pakar dalam reka bentuk dan pembangunan peralatan perubatan untuk pasaran teratur.

Pengambilalihan Springboard selari dengan matlamat Sanner Group untuk membina satu set perkhidmatan terkemuka untuk pelanggannya merentasi sektor penghantaran ubat, diagnostik dan peralatan perubatan. Kemahiran meluas Springboard akan meningkatkan secara mendadak keupayaan reka bentuk peralatan perubatan dalaman Sanner Group dan melihat penubuhan Pusat Kecemerlangan Reka Bentuk baru di UK.

Hans-Willem van Vliet, CEO Sanner Group, berkata: “Sanner Group telah berubah daripada pemimpin pasaran dalam penutup desikan dan tablet efervesan, kepada pembekal penyelesaian khusus pelanggan yang dicari dalam bidang teknologi perubatan, diagnostik, farmaseutikal dan kesihatan pengguna. Pengambilalihan Springboard mengukuhkan lagi penawaran ini, memberikan pelanggan kepakaran mendalam dan sokongan di seluruh proses pembangunan peralatan perubatan, daripada reka bentuk konsep awal hingga pembuatan komersial.”

“Reputasi kukuh Springboard dalam menyampaikan perkhidmatan reka bentuk konsep hingga pembuatan yang luar biasa, bersama keupayaannya untuk menyelesaikan masalah teknikal dan saintifik yang rumit untuk pelanggannya digabungkan dengan budaya yang cemerlang, membuat pengambilalihan ini sangat komplementari. Kami amat menantikan menyambut pasukan Springboard ke Sanner Group dan menyampaikan kecemerlangan pada semua peringkat kitaran produk.”

Springboard mengkhususkan dalam membangunkan peralatan daripada konsep awal hingga pembuatan dengan pakej kemahiran kejuruteraan dan saintifik pelbagai disiplin serta keupayaan kejuruteraan forensik, menyampaikan tawaran perkhidmatan penuh kepada pelanggannya untuk kedua-dua pra- dan pasca-pelancaran produk. Syarikat 30 orang kuat ini, dengan keupayaan dalaman seperti fizik, elektronik, perisian, dan sains bahan, memegang reputasi kukuh untuk pembangunan peralatan teratur yang pantas dan berpatutan yang menyampaikan harta intelek berharga kepada pelanggan. Kemahiran Springboard merangkumi peranti penghantaran ubat seperti autoinjector, pam infus, inhaler dan suntikan, serta peralatan dan bahan pakai buang dalam bidang pernafasan, pembedahan, penjagaan kritikal, implan, diagnostik dan bioteknologi.

Sanner Group sedang membina sebuah CDMO generasi seterusnya yang menggabungkan kelincahan dan pemikiran cerdas dengan tradisi lama dalam sektor pembungkusan kesihatan primer aktif, termasuk portfolio efervesan terbesar di dunia. Pengambilalihan Springboard merupakan sebahagian penting daripada strategi Sanner Group untuk meningkatkan aktiviti CDMO dalam arena teknologi perubatan dan diagnostik. Pusat Kecemerlangan Reka Bentuk Sanner Group akan menjadi teras ini dan akan memastikan Sanner Group berada pada kedudukan terbaik untuk menyokong pasaran berkembang pesat ini.

“Kami bersemangat untuk menyertai Sanner Group untuk membentuk Pusat Kecemerlangan Reka Bentuknya untuk pembangunan peralatan perubatan,” kata Tom Oakley, Pengarah Springboard. “Pelanggan kami, dari syarikat multinasional terbesar hingga syarikat permulaan paling pesat berkembang, tidak hanya akan dapat mengakses inovasi reka bentuk berdasarkan keupayaan saintifik dan kejuruteraan kelas pertama, tetapi juga akan mendapat manfaat daripada reka bentuk untuk pembuatan bersepadu. Kami boleh menyokong setiap projek daripada pengeluaran skala kecil untuk pengesahan dan ujian klinikal hingga pengeluaran siri penuh dalam kemudahan pembuatan global Sanner Group.”

Keith Turner, Pengarah Springboard, menambah, “Gabungan kami dengan Sanner Group membawa penyelesaian pintar kesihatan kelas dunia kepada pelanggan kami, dan merupakan langkah besar dalam perjalanan pertumbuhan kami. Sanner dan Springboard berkongsi komitmen untuk memperbaiki hidup orang di seluruh dunia dan kami bersemangat untuk mengejar objektif ini bersama.”

Sanner Group mendapat nasihat daripada Alvarez & Marsal sebagai penasihat kewangan dan Deloitte sebagai penasihat penyusunan cukai dengan Norton Rose Fulbright bertindak sebagai penasihat undang-undang.

Prism Corporate Broking dan Integrity Tax menasihati Springboard dengan HCR Legal LLP bertindak sebagai penasihat undang-undang.

Sanner Group dan Springboard akan mengambil bahagian dalam Pharmapack 2024 booth B87 untuk bertemu pelanggan dan mempamerkan proposisi nilai dan keupayaan baru untuk reka bentuk, pembangunan dan pembuatan peralatan.

Mengenai Sanner

Sanner GmbH ditubuhkan pada 1894. Beribu pejabat di Jerman dengan kemudahan pembuatan kelas terbaik di seluruh Jerman, Perancis, Hungary dan China, Sanner berkembang ke arah pembekal penyelesaian terpilih dalam bidang peralatan perubatan dan diagnostik, farmaseutikal dan kesihatan pengguna. Hari ini, Sanner membekalkan produknya ke lebih 150 negara di seluruh dunia dan mempunyai lebih 600 pekerja. Pada November 2021, GHO Capital, pemain pelaburan kesihatan terkemuka di Eropah, mengambil alih majoriti ekuiti Sanner untuk bekerjasama dengan generasi keempat keluarga Sanner untuk terus menyokong pertumbuhan syarikat dengan fokus khusus untuk mengubah Sanner menjadi CDMO MedTech global dan memudahkan ekspansi transatlantik perniagaan ke AS.

Media contact (Germany)

Commha Consulting GmbH & Co. KG
Annette Crowther
Poststraße 48
69115 Heidelberg
Germany
Tel. +49 (0)6221 18779-27
sanner@commhaconsulting.com

Media contact (UK/US)

ICR Consilium

Amber Fennell, Kris Lam, Andrew Stern
Tel: +44 (0) 20 3709 5700

sanner@consilium-comms.com

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.