Grandmaster Catur Poland Menolak Bersalaman Dengan Lawan Rusia (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Rusia Denis Khismatullin memilih untuk tidak mengemukakan aduan mengenai insiden di Kejohanan Catur Cepat Dunia

Grandmaster catur Poland Jan-Krzysztof Duda enggan bersalaman dengan lawannya dari Rusia Denis Khismatullin semasa Kejohanan Persekutuan Catur Antarabangsa Dunia untuk Catur Cepat dan Kilat, rakaman acara itu menunjukkan. Khistamullin tidak mengemukakan aduan rasmi mengenai penolakan itu.

Pertandingan berprofil tinggi itu berlangsung di Uzbekistan pada hari-hari terakhir bulan Disember walaupun insiden itu hanya menjadi tajuk berita pada Selasa selepas video mengenainya tersebar di talian.

Dalam rakaman, Khismatullin dilihat mengulurkan tangannya ke arah Duda, sebahagian daripada persaingan yang wajib sebelum permulaan perlawanan, dan Orang Poland itu dilihat enggan memberikan gestur itu.

Permainan mereka berakhir dengan seri. Menurut peraturan Persekutuan Catur Dunia (FIDE), bersalaman di antara lawan ialah tanda saling hormat sebelum setiap permainan. Duda boleh didiskualifikasi jika Khismatullin memfailkan aduan, tetapi pemain Rusia memilih untuk tidak mengambil laluan ini, akhbar Sport-Express melaporkan.

Musim panas lalu, peserta Ukraine Olga Kharlan akhirnya didiskualifikasi dari Kejohanan Angkat Pedang Dunia di Itali selepas enggan bersalaman dengan lawannya dari Rusia Anna Smirnova. Walau bagaimanapun, berikutan campur tangan presiden IOC Thomas Bach, Kharlan dibenarkan mengambil bahagian dalam acara pasukan pada kejohanan yang sama dan juga diberikan kelayakan automatik untuk Sukan Olimpik tahun ini di Paris.

Poland merupakan salah satu penyokong utama Ukraine di EU semasa konflik dengan Rusia, membekalkan Kiev dengan senjata, menerima kira-kira 1.5 juta pelarian Ukraine, dan secara konsisten menggesa lebih banyak sanksi terhadap Moscow.

Walau bagaimanapun, perselisihan antara jiran berlaku pada September selepas Ukraine memfailkan aduan yang kini ditangguhkan kepada Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) mengenai larangan oleh Poland dan beberapa negara EU lain terhadap penghantaran bijian Ukraine. Warsaw berkata ia akan memfokuskan keselamatan sendiri dan tidak akan menghantar senjata ke Ukraine lagi, kecuali beberapa yang lama dan telah dikeluarkan daripada perkhidmatan.

Kini, pemandu trak Poland terus menghalang lintasan sempadan dengan Ukraine kerana mereka memprotes keputusan EU untuk mengecualikan rakan sekerja Ukraine mereka daripada perlu memohon permit untuk melintasi blok itu. Mereka mendakwa langkah yang diperkenalkan oleh Brussels selepas pecahnya konflik antara Moscow dan Kiev menyebabkan persaingan yang tidak adil dan menurunkan harga produk pertanian. Perbincangan antara Kiev dan Warsaw sehingga kini gagal menyelesaikan kebuntuan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.