Gunung Berapi di Iceland Mungkin Akan Meletus Pada Bila-bila Masa. Inilah Yang Perlu Anda Tahu

TOPSHOT-ICELAND-VOLCANO-EARTHQUAKE-EMERGENCY

(SeaPRwire) –   Island telah mengalami ratusan gempa bumi kecil sejak beberapa hari yang lalu. Aktiviti seismik telah meningkatkan kemungkinan letusan gunung berapi dan menyebabkan pihak berkuasa mengarahkan penduduk berpindah dari bandar yang berada dalam laluan letusan berpotensi.

Island mengalami letusan gunung berapi setiap lima tahun. Tiga letusan dalam tempoh tiga tahun berlaku di semenanjung yang sama di mana aktiviti sedang dipantau kerajaan, tanpa menjejaskan manusia atau penerbangan.

Walau bagaimanapun, ini tidak selalu berlaku. Letusan gunung berapi Iceland 2010 menyebabkan awan abu ke udara dan mengakibatkan penerbangan terganggu secara berulang selama sebulan.

Berikut adalah apa yang kita ketahui mengenai situasi yang sedang berlaku di Iceland.

Apa yang sedang berlaku di Iceland?

Aktiviti seismik berhampiran Grindavík, kira-kira 31 batu (50 km) barat daya ibu negara Reykjavik, bermula pada 25 Oktober tetapi mengambil jurusan membimbangkan pada 10 November, meningkatkan risiko letusan gunung berapi,

Pejabat Meteorologi menganggap terdapat “kemungkinan besar letusan gunung berapi dalam masa beberapa hari.” Pada 14 November sahaja, ahli meteorologi mengesan lebih 700 gempa bumi berhampiran gunung berapi, kata pejabat itu.

“Kemungkinan letusan gunung berapi tinggi dan letusan mungkin berlaku dalam masa beberapa hari,” kata laman web Persatuan Iceland untuk Pencarian dan Menyelamat, menjelaskan bahawa letusan kemungkinan besar akan berlaku di darat di luar Grindavík, dengan kemungkinan letusan bawah laut juga.

Apakah risiko bagi orang di Iceland?

Kerajaan mengisytiharkan darurat dan mengevakuasi Grindavík, sebuah kampung nelayan dengan penduduk 3,400 orang pada 11 November selepas menentukan magma menjangkau permukaan bandar,

Gempa bumi bergerak ke barat daya Grindavík pada 13 November, menutup jalan dan membuat perjalanan mustahil untuk masa hadapan yang boleh diramalkan,

Adakah ini akan memberi kesan kepada perjalanan?

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Iceland menjadi destinasi pelancongan yang lebih popular dan hab penerbangan transit yang semakin meningkat untuk penerbangan dari Amerika Utara ke Eropah. Pada 2010, letusan gunung berapi Eyjafjallajokull menyemburkan awan abu ke atmosfera dan menyebabkan gangguan perjalanan selama sebulan dengan penerbangan dibatalkan dan diarahkan semula.

Gunung berapi yang sedang dipantau belum meletus pada masa penerbitan, jadi operasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Keflavik di Reykjavik masih berjalan seperti biasa. Semua penerbangan masih dibuka, menurut pejabat itu. Lapangan terbang hanya kira-kira 18 batu (31 km) dari bandar yang dievakuasi.

Islandia menyatakan mustahil untuk menyimpulkan sama ada perjalanan penerbangan akan terjejas jika gunung berapi meletus, tetapi menambah bahawa “walaupun kemungkinan gangguan lalu lintas udara tidak boleh ditolak sepenuhnya, ahli sains menganggap skenario ini tidak mungkin berlaku.”

“Kesan gangguan kepada lalu lintas penerbangan akan bergantung kepada faktor seperti lokasi dan saiz letusan. Biasanya, kesan letusan gunung berapi terhad kepada kawasan tertentu sahaja,” kata agensi itu.

Agensi itu menekankan bahawa tiga letusan di Semenanjung Reykjanes, di mana gunung berapi sedang aktif terletak, dalam tempoh tiga tahun lalu tidak memberi kesan kepada perjalanan penerbangan.

Kerajaan dan mengeluarkan amaran kepada rakyat dan pelancong untuk mengelakkan perjalanan ke Iceland pada masa ini. Taman popular Island, Blue Lagoon telah ditutup minggu lalu kerana gempa bumi menggoncang kawasan itu.

Bagaimana kita boleh membantu orang yang terjejas oleh situasi di Iceland?

Persekutuan Antarabangsa Salib Merah dan Bulan Sabit Merah menyatakan mereka tidak terlibat sehingga 14 November. Cabang tempatan mereka, Salib Merah Iceland telah meminta sumbangan untuk menyokong usaha mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)