Apakah Sejarah Perang Saudara Menceritakan Usaha Menggunakan Klausa Pemberontakan untuk Mencegah Trump Dari Jabatan

Former President Trump And Fellow Conservatives Address Annual  CPAC Meeting

(SeaPRwire) –   Adakah Donald Trump seharusnya dilarang memegang jawatan untuk peranannya dalam pemberontakan 6 Januari 2021? Saman di hadapan Mahkamah Daerah AS di Denver mengatakan ya. Sejarah sedang diuji, kerana kedua-dua pihak berjuang dengan soalan kunci: Bagaimana Kongres berniat untuk menggunakan Seksyen Tiga Pindaan ke-14, yang melarang pemberontak memegang jawatan pada masa depan?

Kita boleh memperoleh wawasan berharga mengenai niat Kongres dengan melihat kes Jeneral Konfederasi James Longstreet, nasibnya bergantung pada musim bicara 1868, apabila ahli-ahli parlimen mengadakan perdebatan awal mengenai penggunaan Seksyen Tiga. Perbincangan itu berpusat pada sama ada Longstreet dan bekas Konfederasi lain cukup bertaubat untuk layak memulihkan hak mereka untuk memegang jawatan. Pentaubatan adalah syarat untuk menghapuskan halangan untuk memegang jawatan. Pemikiran itu menunjukkan bahawa lelaki yang merangka dan memahami dengan baik tujuan Pindaan ke-14 berniat untuk menghalang seseorang seperti Trump – seorang pemberontak tidak bertaubat dan keras kepala – daripada memegang jawatan.

Menganggap Pindaan ke-14 akan disahkan musim panas itu, Kongres mempertimbangkan rang undang-undang, dicadangkan oleh Wakil Rakyat Illinois John Franklin Farnsworth, untuk mendahului menghapuskan kecacatan Seksyen Tiga daripada senarai panjang orang Selatan yang memohon amnesti; mereka terutamanya bekas pemegang jawatan, yang, telah melanggar sumpah setia kepada Perlembagaan AS dan memihak kepada Konfederasi, mencari untuk memperbaharui taat setia mereka dan memulihkan hak mereka.

Satu tema, lebih daripada mana-mana yang lain, mendominasi perdebatan kongres: .

Farnsworth dan penyokong rang undang-undangnya menegaskan bahawa mereka hanya akan memulihkan hak untuk memegang jawatan kepada mereka yang telah menunjukkan “pentaubatan yang sepatutnya sejak perang.” Bekas Konfederasi perlu menawarkan bukti penyesalan dengan menafikan pemberontakan, mempromosikan keamanan, mematuhi undang-undang, menjunjung Perlembagaan, dan menggalakkan semangat kesetiaan kebangsaan kepada orang lain. Bantuan daripada kecacatan Seksyen Tiga bertujuan, seperti yang dinyatakan Farnsworth, untuk “orang yang kini menyumbang bahunya ke roda”.

Seksyen Tiga bergantung kepada soalan pentaubatan tepat kerana ahli-ahli parlimen merekabentuk Pindaan ke-14 tidak hanya untuk menghukum pemberontak tidak membina semula, tetapi untuk memberi insentif kembali ke lipatan kebangsaan. Ia adalah salah satu siri langkah, bermula dengan pengampunan masa perang Lincoln pada Disember 1863, bertujuan untuk mengubah hati dan fikiran Selatan dan memulihkan ikatan kasih sayang yang pernah menyatukan negara itu.

Selain itu, pada tahap praktikal, pentaubatan dikaitkan dengan keselamatan negara: Republikan yang menguasai Kongres mengira bahawa pemberontak diehard yang enggan mengakui bahawa sebab itu telah kalah adalah bahaya jelas dan semasa kepada kedamaian. Jika cukup bekas Konfederasi tidak bersedia untuk menyertai, atau bekerja dengan, atau mematuhi Parti Republikan, Selatan akan jatuh kembali ke tangan pengganas. Seperti yang dinyatakan Senator Jacob M. Howard dari Michigan, salah seorang penyusun Pindaan ke-14, “Saya terpaksa, jika saya tidak boleh mendapat penebusan untuk masa lalu, mempunyai sekuriti yang kekal untuk masa depan; dan saya akan dengan sengaja tidak melegakan sesiapa daripada kecacatan mereka yang masih menyimpan dalam hatinya . “

Longstreet memberikan Kongres . Di satu pihak, beliau dengan berani dan secara terbuka memperbaharui taat setianya kepada AS pada tahun 1867 ketika beliau mengumumkan dalam surat yang diterbitkan di bandar asalnya New Orleans bahawa beliau akan menyokong program Rekonstruksi Kongres, yang termasuk menjamin hak mengundi untuk orang Amerika Hitam. Di sisi lain, sebagai jeneral Kor Pertama dalam Tentera Darat Virginia Utara, beliau adalah bekas pemberontak ketiga paling terkenal, di belakang Presiden Konfederasi Jefferson Davis dan Jeneral Robert E. Lee, dan dengan itu mempunyai banyak kematian dan kemusnahan yang perlu ditanggung dosa. Longstreet boleh memberi manfaat atau kerosakan lebih daripada mana-mana pemohon lain untuk rahmat Kongres.

General James Longstreet

Ahli Kongres yang menentang menghapuskan kecacatan Seksyen Tiga daripada pemberontak sehebat Longstreet mempersoalkan sama ada beliau telah menunjukkan penebusan dosa yang mencukupi untuk “jenayah besar” mereka. Wakil Rakyat Samuel Shellabarger dari Ohio bertanya “mengapa penulis pemberontakan kini dibenarkan menjadi pemimpin kita.”

Mereka yang menyokong memaafkan Longstreet menawarkan . Mereka mendakwa bahawa beliau telah menjadi “seorang lelaki Union yang setia seperti dia sebelum menjadi seorang Konfederasi yang setia.” Beliau telah menderita “pengutukan paling ganas” dan dikucilkan daripada bekas Konfederasi, kerana penyesalannya “diketahui, terbuka, dan mendalam” dan bantuannya kepada Rekonstruksi “giat dan ikhlas.” Pentingnya, penyokong Longstreet di Kongres mempamerkan keterangan Jeneral Perang Saudara AS Ulysses S. Grant, rakan lama dan rakan kelas di West Point Longstreet, yang menjamin “pentaubatan sepenuhnya” jeneral Konfederasi itu.

Akhirnya, walaupun ada yang merasa senarai permohonan Seksyen Tiga itu tidak diperiksa dengan mendalam, Kongres meluluskan rang undang-undang Farnsworth (H.R. 1059) pada Jun 1868, dan Longstreet, bersama ratusan orang lain (senarai pencari pengampunan berkembang semasa perdebatan kongres berlangsung), dibersihkan untuk memegang jawatan pada masa depan.

Pengajaran untuk masa kini adalah dua-dua.

Pertama berkaitan dengan pertanggungjawaban. Ahli Republikan Kongres yang bimbang bahawa mereka tidak mempunyai jaminan yang mencukupi tentang kesetiaan Selatan adalah betul untuk bimbang. Longstreet sendiri membuktikan menjadi pertaruhan yang baik – beliau , dan bahkan memimpin militia antara kaum di Louisiana untuk mempertahankan kerajaan Republikan di sana terhadap rampasan kuasa supremasi kulit putih pada tahun 1874. Tetapi beliau terbukti langka.

Kebanyakan orang Selatan lain, termasuk banyak daripada mereka yang menunjukkan kepatuhan dan penyesalan, akhirnya menentang Rekonstruksi, dan membawanya jatuh, dalam kekacauan keganasan pengawal anti-Hitam yang menguatkuasakan pemerintahan parti tunggal Demokrat dan pemisahan perkauman Jim Crow di Selatan.

Pengajaran kedua berkaitan dengan politik pentaubatan. Dalam konteks penekanan Kongres terhadap penyesalan, jelas bahawa Donald Trump adalah jenis pemberontak yang Seksyen Tiga bertujuan untuk melarang: keras kepala, tidak bertaubat, dan menghasut perpecahan dan .

Republikan era Rekonstruksi akan terkejut dengan keadaan semasa di mana rakyat Amerika tidak meminta atau mengharapkan penyesalan Trump. Jika Seksyen Tiga tidak dapat menghalang pemberontak tidak bertaubat seperti Trump daripada menguasai kuasa, maka ia benar-benar telah kehilangan apa-apa makna dan janji yang mungkin pernah dimilikinya.

Elizabeth R. Varon ialah profesor sejarah Amerika Langbourne M. Williams di Universiti Virginia. Buku barunya ialah Longstreet: The Confederate General Who Defied the South (Simon & Schuster, 2023). Made by History membawa pembaca di luar tajuk berita dengan artikel yang ditulis dan disunting oleh sejarawan profesional. .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)