Perdamaian Mungkin bagi Israel dan Gaza—Jika Pemimpin Mereka Mahu

Israel-Palestinian-Conflict-Hostages-Nov-13

(SeaPRwire) –   Ini mungkin peluang sekali dalam satu abad untuk mencapai kedamaian. Benar, situasinya belum pernah setakut ini, dan kemungkinannya akan semakin buruk. Tetapi perang liar ini juga mendedahkan rahsia tergelap konflik ini: ia didorong oleh fanatik yang haus kuasa yang melayan manusia, termasuk rakyat mereka sendiri, sebagai “barang” yang boleh dibuang. Apa yang mempertahankan konflik ini adalah memikirkannya sebagai konflik Israel-Palestin. Sebaliknya, kita harus melihatnya sebagai perang terhadap fanatik di kedua-dua belah pihak, perang yang hanya boleh dimenangi oleh Arab dan Yahudi, Israel dan Palestin jika mereka berperang bersama-sama. Kita perlu mentransformasikan konflik ini untuk menyelesaikannya.

Pada masa ini, baik rakyat Israel mahupun Palestin sudah sangat kecewa dengan janji-janji sia-sia pemimpin-pemimpin yang hanya mementingkan diri sendiri—keangkuhan merosakkan mereka kini jelas kelihatan—sehingga mungkin ada kesediaan jarang di kedua-dua belah pihak untuk berani melakukan perubahan.

Ini adalah masa untuk menyingkirkan fanatik, untuk mewujudkan gabungan tenaga moderat di rantau ini, dan menggariskan Prinsip-Prinsip untuk Kedamaian. Kita sudah melalui mimpi ngeri terburuk; sudah tiba masanya kita berani mengejar impian. Jika tidak, kita mungkin akan menyesal selama bergenerasi.

Hamas mewakili kefanatikan egois di pihak Palestin. Pemimpin-pemimpinnya, sebahagian daripada mereka , tidak peduli tentang subjek-subjek 2.4 juta mereka, separuh daripadanya hidup dalam kemiskinan yang melampau. Mereka mempunyai rancangan yang lebih besar. Seperti yang disahkan oleh Pemimpin Hamas Khaled Mash’al baru-baru ini, sebaik sahaja Hamas selesai dengan Israel, yang “lebih lemah daripada jaring labah-labah… Kami akan terus bergerak dan .” Dan tentang ini, jurucakap Hamas Ghazi Hamad menjelaskan, mereka tidak bersalah: “Israel perlu dimusnahkan… Kami adalah mangsa pemerintahan. Titik. Tiada siapa boleh menyalahkan kami untuk apa-apa yang kami lakukan. Pada 7 Oktober, 10 Oktober, 1,000,000 Oktober—.”

Netanyahu mewakili kepimpinan narsistik di pihak Israel. Sejak kenaikannya ke kuasa pada tahun 1994-96 ketika serangan bom bunuh diri Hamas, Netanyahu berulang kali menjanjikan untuk , sambil secara efektif membantu kedudukan Hamas menentang Pihak Berkuasa Palestin yang lebih moderat. Netanyahu sendiri dengan terbuka menjelaskan: “Sebarang orang yang mahu menghalang penubuhan negara Palestin dan memindahkan wang kepada Hamas. Itu adalah sebahagian daripada strategi kami…” Membina keseluruhan kerjayanya berdasarkan strategi pecah-dan-kuasai terhadap semua orang di sekelilingnya, termasuk rakyat Israel, Netanyahu, seperti kroni-kroninya dan pemimpin Hamas, tidak akan pergi secara sukarela.

Sejak awal tahun 1990-an, Hamas dan Netanyahu telah mendapat manfaat secara politik, ideologi, kewangan. Perikatan tidak langsung mereka telah menghalang usaha-usaha ke arah kedamaian, dengan menyediakan “akses kejahatan” kepada kedua-dua Israel dan Palestin. Bagi mereka, manusia adalah boleh dibuang, rakyat adalah boneka dalam nafsu kuasa mereka.

Hamas bukan rakan untuk kedamaian, begitu juga kerajaan Netanyahu, tetapi rakyat Palestin dan Israel adalah. Kita harus menyeru untuk Palestin Merdeka—terlebih dahulu daripada Hamas, dan kemudian, kemerdekaan. “Dorongan ke fanatisme” perlu berakhir. Untuk mengalahkan fanatik di kedua-dua belah pihak, kita perlu membantu kedua-dua bangsa—Palestin dan Israel—berharap untuk kedamaian.

Mungkin Presiden Biden harus memberikan ucapan Tujuh Perkara—hanya separuh daripada Empat Belas Perkara yang terkenal oleh Woodrow Wilson—bukan untuk mengakhiri perang dunia tetapi untuk mencegahnya. Jika ini terlihat seperti peringatan yang berlebihan, ingatkan Oktober 7. Ia terasa tidak nyata; kebanyakan kami, orang Israel, tidak dapat mempercayai apa yang kami lihat, pemahaman yang diperlukan lompatan imajinasi yang kami tidak bersedia untuknya. Kita harus belajar daripada pengajaran itu: bayangkan mimpi ngeri sebelum ia berlaku, agar ia tidak berlaku. Kita harus mengingat paksi Rusia-Iran, selera China yang semakin meningkat, pemicu Kubah Batu—dan membayangkan terjaga kepada awan cendawan nuklear, semuanya untuk mencegahnya daripada berlaku. Ia memerlukan lompatan imajinasi lain—bukan untuk putus asa, tetapi untuk berharap. Kita harus berani bermimpi tentang hari yang lebih baik yang berada dalam jangkauan, dan kita tidak perlu menunggu senja Perang Gaza untuk melompat.

Tujuh Perkara Biden boleh merangka esok yang lebih cerah, dengan Palestin yang tidak bersenjata, demokratik, disokong oleh usaha-usaha Rancangan Marshall, dengan Jalur Gaza yang lebih besar dibebaskan daripada Hamas, bersama jaminan dan pembiayaan daripada pelaku antarabangsa dan serantau utama. Takut mungkin memotivasi pemimpin dan negara untuk berbuat yang betul, tetapi hanya harapan sahaja yang boleh membuat mereka mengejarnya melawan (hampir) segala peluang.

Dan walaupun peluang sukar, ada harapan, kerana terdapat pemahaman meluas, seperti yang tidak pernah saya lihat sebelum ini, di kalangan kedua-dua masyarakat, tentang perlunya mengakhiri ini, sekali dan selamanya, satu cara atau lain.

Kedamaian adalah mungkin. Ini bukan utopia. Pemimpin Arab moderat, banyak , perlu membantu. Pentingnya, memerangi “akses kejahatan” Hamas-Netanyahu memerlukan kejahatan yang lebih kecil. Marwan Barghouti mewakili yang kedua. Ditahan kerana pembunuhan, Barghouti sangat popular di kalangan rakyat Palestin, dan jika dia bersedia membantu memimpin kedamaian, Israel harus mempertimbangkan pembebasannya.

Akhirnya, kekurangan untuk kedamaian adalah kesahan popular, yang boleh menarik permadani daripada kaki fanatik. Polling menunjukkan majoriti, di kedua-dua belah pihak, dan memilih penyelesaian dua negara. Langkah berani adalah untuk secara rasmi polling kedua-dua bangsa. Mengadakan referendum ganda di kalangan rakyat Israel dan Palestin mungkin cara paling menjanjikan untuk mempromosikan kedamaian.

Walaupun keadaan semasa kelihatan mustahil, ia bukanlah demikian. Dengan matlamat akhir jelas, kita boleh mengakhiri keganasan. Mari kita ingat: Ia adalah kerana Perang Yom Kippur 1973 menimbulkan begitu banyak penderitaan bahawa ia menunjukkan kepada setiap kita, secara emosi, kelemahan manusia kita yang sama. Ia menunjukkan kepada orang di kedua-dua belah pihak harga keangkuhan, dan menyerah terhadap harapan untuk kedamaian. Empat tahun kemudian, Presiden Mesir Anwar Sadat melawat Yerusalem; tahun berikutnya, kedamaian dicapai.

Prinsip-Prinsip untuk Kedamaian

  1. Kedamaian adalah misi bersama kita, memastikan perlindungan dan kemakmuran untuk semua.
  2. Pertubuhan yang menuntut penghapusan Yahudi atau penghancuran Israel, termasuk Hamas dan Jihad Islam, dan pertubuhan Yahudi serupa yang menargetkan Arab, tidak akan diterima, pembiayaan mereka akan dipotong, dan operasi politik atau tentera mereka diharamkan.
  3. Kedua-dua bangsa Yahudi dan bangsa Palestin mempunyai hak untuk penentuan diri, direalisasikan dalam negara berdaulat Israel dan Palestin, masing-masing.
  4. Oleh itu, bersama Israel, Negara Palestin, demokratik dan tidak bersenjata, akan ditubuhkan dan diiktiraf menjelang plebisit Israel-Palestin 2024, dan selaras dengan resolusi PBB dan Inisiatif Damai Arab.
  5. Kami mengesahkan kesahan dan integriti wilayah semua negara rantau ini, termasuk Israel. Perubahan wilayah, termasuk pertukaran tanah untuk meningkatkan kawasan Jalur Gaza, perlu dipersetujui.
  6. Semua tahanan Israel dan tahanan Palestin yang menjanjikan kedamaian akan dibebaskan.
  7. Perjanjian damai akan ditandatangani antara Israel dan negara-negara Arab, termasuk Arab Saudi.

Lampiran: Plebisit Rakyat-untuk-Kedamaian

Referendum Israel-Palestin akan diadakan pada tahun 2024 oleh semua rakyat Israel dan Palestin yang layak mengundi, memerlukan majoriti biasa. Mereka akan diminta untuk mengundi Ya atau Tidak kepada:

Kami, rakyat, mengambil tanggungjawab atas kesilapan masa lalu dan masa depan anak-anak kami, memilih harapan daripada putus asa, persahabatan daripada keganasan, dan dengan itu mengambil lompatan sejarah ini ke arah kedamaian.

Kami, orang Israel dan Palestin, mengharapkan kerjasama dalam maruah, kebebasan dan keselamatan, dan dengan itu mengesahkan penolakan kami terhadap keganasan dan komitmen bersama kami terhadap hak penentuan diri bangsa Yahudi di Negara Israel, dan bangsa Palestin di Negara Palestin. Untuk tujuan itu:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

  1. Negara Palestin akan ditubuhkan sepanjang sempadan 4 Jun 1967, membolehkan pertukaran wilayah melalui persetujuan dan bernilai sama, dengan mempertimbangkan keselamatan, demografi dan geografi. Palestin akan tidak bersenjata selama lima puluh tahun.
  2. Yahudi dan Palestin dalam diaspora masing-masing boleh memperoleh kewarganegaraan di negara-bangsa masing-masing: Yahudi di Israel, Palestin di Palestin.
  3. Kedua-dua Israel dan Palestin akan menjadi negara demokratik, menjunjung hak asasi manusia dan hak awam kepada semua, termasuk Arab di Israel dan Yahudi di Palestin.