Gempa bumi magnitud 7.2 melanda Taiwan

(SeaPRwire) –   Gempa bumi berkekuatan 7.2 menggempur Taiwan

Gempa bumi berkekuatan 7.2 melanda pantai timur Taiwan pada pagi Rabu, menyebabkan kerosakan bangunan dan memerintahkan amaran tsunami.

Gempa bumi berlaku di luar pantai Daerah Hualien pada pukul 7:58 pagi tempatan dan dirasakan di seluruh pulau, termasuk ibu negaranya Taipei, pegawai-pegawai berkata.

Wu Chien-fu, ketua Pusat Cuaca dan Seismologi Berpusat mengatakan ini adalah gempa bumi terkuat yang menimpa Taiwan sejak 1999. Walaupun kuatnya, tiada mangsa dilaporkan segera.

Beberapa bangunan tinggi telah runtuh separa. Di kawasan lain, gempa bumi ini telah memicu tanah runtuh.

Video yang dimuat naik ke media sosial menunjukkan bangunan bertingkat berbahaya miring ke satu sisi.

BUTIRAN LANJUT AKAN MENYUSUL

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.