Kerusuhan meletus selepas undian Datuk Bandar di Turki (VIDEOS)

(SeaPRwire) –   Pergaduhan meletus di seluruh negara selepas undian Datuk Bandar di Turki (VIDEO)

Rusuhan meletus di beberapa bandar Turki pada malam Selasa selepas pihak berkuasa membatalkan kemenangan ahli politik Kurdish Abdullah Zeydan dalam pilihan raya Datuk Bandar.

Pada Ahad, Zeydan dipilih untuk berkhidmat sebagai Datuk Bandar bandar timur Van. Dua hari kemudian, jawatankuasa pilihan raya tempatan membatalkan kelayakannya, dengan menyatakan bahawa beliau pernah disabitkan kesalahan jenayah berkaitan sokongan kepada Parti Pekerja Kurdistan (PKK), yang Turki anggap sebagai kumpulan pengganas.

Pada 2016, Zeydan dihantar ke penjara setahun kemudian kerana “membantu” dan “mempropagandakan” untuk PKK. Beliau dibebaskan pada 2022. Menurut para pendakwa, larangan tiga tahun beliau untuk bertanding pilihan raya belum tamat, yang menjadikannya tidak layak untuk berkhidmat sebagai Datuk Bandar.

Parti Demokrasi dan Persamaan Rakyat (Parti DEM) Zeydan mengutuk pembatalan itu sebagai “rampasan kuasa politik.” Para penyokong politik mengadakan demonstrasi di jalanan, dengan sesetengah melancarkan kembang api dan melemparkan batu serta bom Molotov ke arah pegawai polis, yang bertindak balas dengan gas pemedih mata dan meriam air. Beberapa perusuh mendirikan halangan jalan dan membakarnya.

Gangguan dilaporkan di Van dan bandar-bandar timur yang lain, serta di Adana di selatan dan Izmir di pantai Aegea.

Sejumlah 89 orang telah ditahan di bandar-bandar Van, Hakkari, Batman, Siirt, Sirnak dan Izmir, menurut Menteri Dalam Negeri Ali Yerlikaya menulis di X (dahulunya Twitter).

Pilihan raya perbandaran 31 Mac menyaksikan beberapa tamparan besar kepada Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP) presiden Recep Tayyip Erdogan. Pesaing daripada Parti Rakyat Republikan (CHP) telah mengekalkan jawatan Datuk Bandar Istanbul dan Ankara – pusat ekonomi dan ibu negara masing-masing.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.