Pengumuman Pelaksanaan Memorandum Persefahaman untuk Akuisisi Saham (Anak Syarikat)

(SeaPRwire) –   NEW YORK, April 02, 2024 — MEDIROM Healthcare Technologies Inc. (“kami”, “kita” atau “kita”) dengan ini mengumumkan bahawa kita telah memutuskan, dalam mesyuarat Lembaga Pengarah kita yang diadakan pada 29 Mac 2024, untuk menandatangani Memorandum Pemahaman (MOU) dengan tujuan untuk memperoleh semua saham syarikat Japan Gene Medicine Corporation (“Syarikat Sasaran”) dan menjadikannya anak syarikat kita, dan memulakan proses dan perbincangan yang perlu untuk menandatangani perjanjian muktamad bagi transaksi tersebut. MOU telah ditandatangani pada 2 April 2024. Di bawah MOU kami dan penjual bersetuju untuk berunding dengan baik-baik bagi tujuan menandatangani perjanjian muktamad mengenai pengambilalihan sebelum 31 Mei 2024, seperti yang dijelaskan dengan terperinci di bawah “2. Garis Panduan Transaksi yang Dicadangkan dalam MOU”.

  1. Tujuan Pengambilalihan Saham

    Selain perniagaan salun kesihatan kami menyediakan perkhidmatan pengurusan kesihatan dengan jenama ikonik kami, “Re.Ra.Ku®”, kumpulan kami komited kepada perniagaan kesihatan digital, yang diwakili oleh aplikasi latihan secara permintaan kami “Lav®” yang menyediakan panduan kesihatan khusus, pembangunan dan pembuatan gelang pintar pertama di dunia yang tidak memerlukan cas, “MOTHER Bracelet®”, dan pelaksanaan sistem pemantauan berasaskan peranti kami, “REMONY”. Kami juga sedang meluaskan ke bidang-bidang baharu.

2. Garis Panduan Transaksi yang Dicadangkan dalam MOU(1)

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Syarikat Sasaran Nama Syarikat: Japan Gene Medicine Corporation
Ibu pejabat: 15-9 Ichibancho, Chiyoda-ku, Tokyo
Tarikh penubuhan: 17 Disember 2019
Modal berbayar berdaftar: 5,000,000 yen
Jumlah saham dikeluarkan: 500 saham biasa

Walau bagaimanapun, skop Syarikat Sasaran boleh berubah disebabkan oleh urus niaga berkaitan atau faktor-faktor lain yang ditemui sebagai hasil daripada pemeriksaan terperinci, dan sebagainya. Juga, atas permintaan kami, sebarang urus niaga berkaitan perlu disemak dan diselesaikan untuk mengumpulkan secara berpusat dalam Syarikat Sasaran secara substansial semua nilai ekonomi yang dihasilkan oleh perniagaan ujian yang merupakan asas, mengikut pengakuan kami, harga yang dinyatakan di bawah. Terma-terma dan syarat-syarat terperinci akan dipersetujui dan disediakan dalam perjanjian muktamad.

Harga Cadangan Jumlah harga RM9,600,000,000
Walau bagaimanapun, harga adalah tertakluk kepada perubahan selepas pemeriksaan terperinci. Harga akan ditentukan dengan merujuk kepada jumlah EBITDA terselaras Syarikat Sasaran dalam perniagaan ujian yang dikira melalui pemeriksaan terperinci dikalikan lima (5), dan terma-terma dan syarat-syarat terperinci akan ditetapkan dalam perjanjian muktamad.
Kaedah Transaksi Membuat Syarikat Sasaran menjadi anak syarikat kami dengan pembelian saham (penyelesaian tunai), pertukaran saham (kabushiki koukan) atau kaedah lain, atau gabungan kedua-duanya.
Butir-butir akan dipersetujui dan disediakan dalam perjanjian muktamad.
Kaedah Pembiayaan Modal kerja dan pinjaman
Tarikh Pelaksanaan Perjanjian Muktamad Cadangan(2) 31 Mei 2024
Tarikh Penamatan Cadangan(2) 30 Jun 2024
Pemeriksaan Terperinci Kami menjangka akan memulakan pemeriksaan terperinci sebaik sahaja penandatanganan MOU.
Syarat-syarat Lain Penandatanganan perjanjian muktamad dan penamatan transaksi oleh kami tertakluk kepada dan bergantung kepada yang berikut:
– Penerimaan instrumen bertulis (surat komitmen) daripada institusi kewangan yang bersetuju untuk menyediakan pinjaman dalam jumlah dan terma serta syarat yang memuaskan kepada kami.
– Perniagaan Syarikat Sasaran akan diteruskan selepas transaksi yang dirancang seperti pada masa penandatanganan MOU.
– Perlu dijamin urus niaga berkaitan Syarikat Sasaran telah diselesaikan mengikut kepuasan kami.
– Semasa proses pemeriksaan terperinci, ia telah disahkan tiada isu-isu seperti hubungan atau urus niaga dengan kuasa-kuasa anti-sosial yang boleh menghalang transaksi ini.
– Perlu dipersetujui bahawa perkara-perkara yang disahkan semasa pemeriksaan terperinci akan dipantulkan dalam syarat-syarat pra-penamatan, jaminan-jaminan, dan lain-lain syarat dalam perjanjian muktamad.