CIA menekan untuk menyambung semula perbualan dengan Hamas – media

(SeaPRwire) –   Washington sebelum ini menyalahkan kumpulan Palestin itu atas pengakhiran gencatan senjata selama seminggu untuk memudahkan pertukaran tahanan-tebusan

Pengarah CIA Bill Burns mengadakan perbincangan dengan pegawai Israel dan Qatar di Warsaw pada Isnin sebagai sebahagian daripada usaha diperbaharui untuk memulakan semula pertukaran tahanan dan banduan antara Israel dan Hamas, laporan media menyatakan.

Burns bertemu dengan ketua agensi perisikan Israel, Mossad, David Barnea, dan Perdana Menteri Qatar, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, kata Wall Street Journal, mengutip pegawai yang mengetahui perbincangan itu. Barnea telah memimpin usaha rundingan tebusan Israel, manakala orang Qatar – yang menjadi tuan rumah sayap politik Hamas di ibu negaranya, Doha – telah memudahkan perbincangan antara dua pihak yang berperang.

Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin dan Ketua Turus Bersama Jeneral Charles Q. Brown juga mengadakan perbincangan dengan pegawai Israel pada Isnin. Wall Street Journal menyatakan ini adalah sebahagian daripada tumpuan ‘intens’ pentadbiran Biden untuk menyelesaikan krisis di Gaza.

Pegawai kesihatan di enklaf yang dikepung itu menyatakan lebih daripada 19,000 orang telah mati sehingga kini dalam serangan udara Israel ke atas enklaf itu, manakala Israel mendakwa kira-kira 1,200 orang mati dalam serangan lintas sempadan Hamas pada 7 Oktober dan kira-kira 200 tebusan diseksa semasa serangan itu.

Perbincangan mengenai pelepasan tebusan Hamas telah dibawa ke dalam fokus lebih tajam beberapa hari kebelakangan ini selepas pasukan tentera Israel mengatakan pada Jumaat bahawa askar-askarnya secara tidak sengaja membunuh tiga orang tidak bersenjata kemudian disahkan menjadi tebusan di Gaza.

Dalam gencatan senjata selama seminggu bulan lalu, Hamas melepaskan 105 tebusan dalam pertukaran pembebasan 240 orang Palestin yang dipegang di penjara Israel. Walau bagaimanapun, rundingan pecah dan peperangan bermula semula pada 1 Disember. Mencapai syarat untuk pertukaran masa depan telah membuktikan sukar, kata New York Times pada Isnin, mengutip komen daripada pegawai AS.

Setiausaha Negara AS Antony Blinken awal bulan ini menyalahkan Hamas atas pengakhiran konflik itu, dengan mengatakan kumpulan militan Palestin itu “mengingkari komitmen yang telah dibuat.” Hamas menyalahkan pengakhiran gencatan senjata ke atas serangan udara Israel.

Pegawai Mesir pula telah mengatakan bahawa Hamas telah memberitahu perundingannya bahawa ia bersedia membenarkan pelepasan lebih banyak tebusan dengan syarat bantuan ke Gaza dinaikkan, lapor Wall Street Journal. Syarat Hamas juga termasuk Israel mengumumkan gencatan senjata dan menarik balik pasukannya ke garis yang dipersetujui, laporan itu menambah.

Hamas juga menuntut pembebasan pemimpin Palestin yang berprofil tinggi oleh Israel, seperti Marwan Barghouti – pemimpin faksi Fatah yang menjalani hukuman penjara seumur hidup lima kali atas pembunuhan orang Israel pada 2000-an, kata WSJ.

Jurucakap tentera Israel Daniel Hagari pula berkata pada Ahad bahawa panggilan Hamas untuk penghentian operasi daratnya tidak akan mengalihkan tumpuan IDF daripada matlamat untuk “menghancurkan Hamas”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.