Houthis tidak gentar dengan armada yang diketuai Amerika Syarikat

(SeaPRwire) –   Kumpulan Houthis tidak gentar dengan armada AS-pimpinan

Armada multinasional yang dipimpin Amerika di lepas pantai Yemen tidak akan menghentikan Houthis dari melakukan operasi ketenteraan untuk menyokong Palestin, kumpulan itu umumkan pada Selasa.

Serangan drone dan peluru berpandu oleh Houthis ke atas kapal-kapal antarabangsa di Laut Merah sudah menyebabkan kadar insurans meningkat dan beberapa pengendali utama memutuskan untuk mengalihkan laluan mereka melalui Afrika dengan kos berjuta-juta dolar. Kumpulan itu telah menyerang kapal-kapal yang didakwa mempunyai kaitan dengan Israel sebagai tanda sokongan untuk rakyat Palestin di Gaza.

“Walaupun Amerika berjaya menggerakkan seluruh dunia, operasi ketenteraan kami tidak akan berhenti kecuali jenayah genosid di Gaza berhenti… tidak kira seberapa besar pengorbanan yang kami hadapi,” kata jurucakap Houthis, Mohammed al-Bukhaiti dalam X (dahulunya Twitter).

“Barangsiapa yang cuba memperluas konflik perlu menanggung akibat tindakan mereka,” tambah al-Bukhaiti. “Koalisi Amerika dibentuk untuk melindungi Israel dan memperkasakan laut tanpa sebarang justifikasi, dan tidak akan menghentikan Yemen daripada teruskan operasi sahnya untuk menyokong Gaza.”

Kumpulan itu, yang secara de facto mentadbir Yemen, mengumumkan sokongannya untuk kempen Palestin pada akhir Oktober. Pada Isnin, mereka mengumumkan akan menubuhkan pasukan tugasan tentera laut untuk memastikan “kebebasan lalu lintas” melalui Laut Merah dalam satu operasi yang diberi nama ‘Penjaga Kesejahteraan’.

Bahrain, Kanada, Perancis, Itali, Belanda, Norway, Seychelles, Sepanyol, dan UK juga akan menyertai operasi itu, kata Menteri Pertahanan AS Lloyd Austin pada Isnin.

Dalam kenyataan bahasa Inggeris pada Selasa, al-Bukhaiti menggambarkan pasukan pimpinan AS sebagai “Koalisi Malu” dan sokongannya untuk Israel “satu noda dalam sejarahnya” yang akan menyebabkan “mengembangkan skop konflik dan meningkatkan risiko kepada laluan kapal.”

Seorang pegawai kanan Houthis dan pengantara, Mohammed Abdulsalam, memberitahu Reuters bahawa misi pimpinan AS adalah “pada dasarnya tidak perlu” kerana perairan di luar pantai Yemen selamat kecuali kapal-kapal yang berkaitan dengan – atau menuju ke – Israel.

Yemen terletak strategik di bahagian utara Selat Bab el-Mandeb yang menghubungkan Laut Merah dengan Teluk Aden dan Lautan Hindi. Kira-kira 12% daripada jumlah lalu lintas komersial dunia melalui kawasan itu.

Setakat ini, lima syarikat pengangkutan antarabangsa utama – termasuk CMA CGN, Hapag-Lloyd, Maersk, dan Mediterranean Shipping Company (MSC) – telah menyatakan serangan itu sebagai sebab mereka memilih laluan mengelilingi Tanjung Harapan bukannya melalui kawasan itu. Pada Isnin, Evergreen Cargo mengumumkan mereka tidak akan lagi mengangkut barangan Israel melalui Laut Merah. Syarikat minyak gergasi UK BP juga telah memilih laluan mengelilingi Tanjung Harapan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.