Amsterdam merancang untuk memindahkan ‘kawasan lampu merah’

(SeaPRwire) –   Penduduk dan pekerja seks sama-sama menentang rancangan untuk membangunkan ‘Pusat Erotik’ yang dirancang khas di bandaraya Belanda.

Pegawai-pegawai di Amsterdam telah mendedahkan rancangan untuk memindahkan ‘kawasan lampu merah’ terkenal mereka ke ‘Pusat Erotik’ di selatan bandaraya sebagai sebahagian daripada cadangan yang bertujuan untuk menghapuskan imej teruknya dan mengurangkan bilangan pelancong dan jenayah di kawasan tersebut.

Datuk Bandar Femke Halsema berkata pada Isnin bahawa Europa Boulevard telah dikenal pasti sebagai “lokasi yang paling sesuai untuk Pusat Erotik baharu.” Halsema telah lama menjadi pengkritik keras kawasan lampu merah sejarah, terbesar yang dikenali secara tempatan sebagai De Wallen, di mana pekerja seks berdiri di tingkap berkelip neon di tepi terusan menanti pelanggan.

“Pilihan ini akan kini dikemukakan kepada majlis bandaraya awal tahun depan,” kata Halsema dalam kenyataan, menambah bahawa ia dijangka akan mengambil masa tujuh tahun untuk pusat itu dibuka.

Europa Boulevard, berhampiran pusat perniagaan Amsterdam, merupakan salah satu daripada tiga tapak yang dicadangkan untuk Pusat Erotik, yang akan mempunyai 100 bilik untuk pekerja seks. Pelacuran adalah sah di ibu negara perlembagaan Belanda, tetapi hanya di lokasi-lokasi tertentu dan dengan permit. Masih tidak jelas berapa banyak pekerja seks yang beroperasi di bandaraya itu, tetapi kawasan lampu merah sekarang mempunyai kira-kira 250 tingkap aktif, laporan media tempatan menyatakan.

“Tingkap-tingkap Pusat Erotik hanya akan terletak di dalam bangunan,” kenyataan itu berkata. “Dengan cara ini kami mahu memerangi pelancongan pandangan dan menjauhkan kumpulan-kumpulan yang mengganggu.”

Pergerakan itu, yang datang di tengah-tengah usaha untuk mengubah imej Amsterdam sebagai ‘ibu negara parti’ Eropah, telah dikritik oleh pekerja seks – serta oleh penduduk dan perniagaan berhampiran Pusat Erotik yang dicadangkan.

“Ia terutamanya berkaitan dengan memerangi kerumunan di De Wallen, tetapi ia bukan salah pekerja seks jadi saya tidak nampak mengapa kami harus dihukum kerana itu,” kata seorang pelacur tanpa nama, menurut The Guardian pada bulan Oktober. Beliau menambah bahawa rancangan Halsema adalah “satu projek gentrifikasi besar.”

European Medicines Agency juga menentang perpindahan itu. Pilihan tapak itu menempatkan pusat itu berhampiran ibu pejabatnya, di mana ia berkata stafnya boleh berisiko apabila bekerja lewat malam. Sementara itu, puluhan ribu orang telah menandatangani petisyen terhadap pemindahan itu dan sebaliknya menyeru tindakan polis yang lebih ketat di De Wallen.

Amsterdam juga baru-baru ini melancarkan kempen ‘jauhi’ untuk menggalakkan pelancongan, terutamanya menargetkan lelaki British berusia 18-35 tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.