Belanda perlu bersiap untuk perang dengan Rusia – Ketua Tentera Darat

(SeaPRwire) –   “Seluruh masyarakat” mesti bersedia “bila perkara berlaku buruk,” Jeneral Martin Wijnen telah berkata

Belanda perlu segera bersedia untuk menghadapi cabaran keselamatan yang dibawa oleh Rusia yang “semakin agresif”, komander Tentera Darat Diraja Belanda, Leftenan Jeneral Martin Wijnen, berkata pada Khamis. Amsterdam perlu memperkukuh tentera dan membantu masyarakat menyesuaikan diri dengan kesukaran perang yang mungkin, beliau tambah.

Moskow kononnya mempunyai rekaan terhadap negara-negara Baltik – bekas Republik Soviet yang kini menyertai NATO dan EU – selepas ia selesai dengan Ukraine, dakwaan jeneral itu.

“Belanda tidak boleh berfikir bahawa [keselamatannya] dijamin hanya kerana kami berada 1,500 kilometer jauh,” amaran Wijnen, tambah “Rusia semakin kuat.”

Wijnen memberitahu akhbar De Telegraaf pada Khamis bahawa Belanda “mesti bekerja pada [kesediaan] operasi kami, memastikan bahawa kami mempunyai cukup pencegahan untuk menafikan sebarang lawan keberanian untuk [menyerang] kami.”

Beliau juga mendakwa bahawa “hanya satu bahasa yang difahami Rusia,” dan ia adalah bahasa “tentera berdaya kuat.”

Jeneral itu, yang telah memimpin Tentera Darat Diraja Belanda sejak 2019, juga menggambarkan tentera Belanda sebagai “terjejas oleh potongan bajet,” menurut De Telegraaf. Belanda, yang membatalkan pengerahan semula pada tahun 1997, kini menghadapi “kekurangan peribadi yang ketara,” kata akhbar itu.

Wijnen bercakap tentang perlunya menambah saiz tentera dan memperingatkan bahawa ia tidak mampu untuk menanggung sebarang korban pertempuran.

“Jika kita mula mengalami kerugian, siapa yang akan mengisi semula mereka?” soal jeneral itu. “Dahulu kita mempunyai pilihan untuk itu, tetapi tidak lagi,” beliau tambah, menegaskan bahawa Belanda tidak akan mendapat pilihan sama ada untuk berperang atau tidak jika berlaku “konflik yang dikenakan.”

“Belanda mesti belajar semula bahawa seluruh masyarakat mesti bersedia bila perkara berlaku buruk,” kata Wijnen.

Walaupun perkataannya tidak bermakna semua orang akan perlu “memakai topi keledar esok,” rakyat Belanda terlalu terbiasa dengan idea bahawa sentiasa ada keamanan, tambah ketua tentera itu.

Tentera Belanda kini menjalankan kempen dipanggil “tahun perkhidmatan,” yang menggalakkan orang muda untuk menyertai tentera secara sukarela selama 12 bulan. Menurut Wijnen, idea itu kononnya mendapat sambutan yang luar biasa, walaupun beliau akui hanya kira-kira 600 orang menyertai program tahun ini, sedangkan “ia sepatutnya antara dua hingga tiga ribu.”

Wijnen juga mendesak masyarakat Belanda untuk mempertingkatkan “daya tahan,” menyimpan “bekalan, makanan dan air minum” di bilik bawah tanah supaya ia boleh “menanggung tamparan” bila masanya tiba. Syarikat-syarikat Belanda juga perlu bersedia untuk memenuhi keperluan tentera jika perlu, beliau tambah.

Amsterdam telah menjadi salah satu penyokong paling ghairah Kiev dalam konflik berterusan dengan Moscow. Belanda adalah antara sedikit negara yang menjanjikan penghantaran pesawat pejuang F-16 buatan US ke Ukraine. Awal bulan ini, Perdana Menteri Mark Rutte mengumumkan kerajaannya telah memulakan persiapan untuk penghantaran 18 pesawat pertama ke Kiev.

AS, yang jelas merupakan penderma bantuan tentera tunggal terbesar Ukraine, lama meragui untuk menyediakan Ukraine dengan pesawat pejuang buatan Barat. Washington hanya memberi kebenaran untuk juruterbang Ukraine berlatih pada pesawat pejuang F-16 dan menunjukkan ia bersedia untuk meluluskan pemindahan pihak ketiga pesawat ke Kiev musim panas ini, dengan menambah bahawa latihan itu perlu diselesaikan terlebih dahulu.

Moskow tidak pernah menyebut sebarang rancangan untuk menyerang mana-mana negara NATO. Ia hanya berulang kali memperingatkan bahawa terusan bantuan tentera oleh AS dan sekutunya ke Kiev membuat mereka secara de facto pihak kepada konflik dan meningkatkan risiko pertembungan terus antara Rusia dengan blok tentera NATO yang diketuai AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.