Pandangan Scott Ritter tentang peristiwa penting tahun 2023

(SeaPRwire) –   Kegagalan serangan balas Ukraine, perang Israel-Hamas, dan peristiwa lain menandakan peralihan dari hegemoni AS

Tahun 2023 merupakan tahun penting bagi perubahan, menekankan realiti dunia yang berubah menjauhi hegemoni Amerika Syarikat ke arah ketidakpastian realiti multilateral yang belum ditakrifkan. Transformasi ini ditandai oleh banyak peristiwa – ini adalah lima peristiwa paling penting.

Kegagalan serangan balas Ukraine

Mungkin peristiwa paling diiklankan pada tahun itu, serangan balas musim bunga/musim panas Ukraine yang sangat dinanti-nantikan adalah versi NATO terhadap serangan Ardennes Jerman pada Disember 1944 – usaha putus asa terakhir untuk melemparkan semua simpanan yang tinggal ke dalam usaha putus asa untuk mencetak pukulan knock-out terhadap lawan yang telah mengambil inisiatif strategik. Mana-mana pakar ketenteraan yang berbunyi boleh meramalkan ketakterelakan kekalahan Ukraine – seseorang tidak boleh bertanggungjawab membincangkan pelancaran serangan hadapan terhadap kedudukan pertahanan yang kuat, dipersiapkan dengan baik menggunakan pasukan yang tidak dilengkapi, diatur atau dilatih untuk tugas itu.

Jumlah delusi yang mengelilingi harapan Ukraine dan NATO hanya menekankan keputusasaan yang mendasari penyebab mereka – sokongan Barat terhadap Ukraine sentiasa bersifat permukaan, di mana politik domestik mengatasi realiti global. Ketidaktahuan mereka yang percaya Ukraine boleh menembusi pertahanan Rusia mudah disamakan dengan mereka yang fikir bahawa gerakan Maidan Moscow boleh dicipta melalui kesan gabungan sanksi ekonomi dan perang yang kekal terhadap Ukraine.

Serangan balasan adalah manifestasi rusofobia yang menguasai kolektif Barat, di mana ketidaktahuan mengatasi fakta, dan delusi mengatasi realiti. Kegagalan serangan balasan NATO/Ukraine, jauh daripada melemahkan Rusia, terbukti menjadi inkubator kelahiran Rusia yang lebih kuat, lebih yakin dan lebih tahan lasak yang tidak akan membenarkan dirinya diklasifikasikan sebagai warganegara kelas kedua dalam masyarakat dunia.

7 Oktober: Perang Israel-Hamas

Pada 6 Oktober 2023, Israel berada di atas dunia. Ia telah menakut-nakuti pentadbiran Presiden Amerika Syarikat Joe Biden untuk melupakan penyelesaian dua negara terhadap masalah Palestin. Sebaliknya, ia mengambil pendirian penglihatan Israel yang lebih besar, yang mengaburkan pencurian tanah Palestin yang tidak terkawal melalui sokongan tidak terkawal untuk penyelesaian Israel yang haram dengan menumpukan pada manfaat geopolitik yang lebih luas dari hubungan yang dinormalisasikan antara Israel dan negara-negara Teluk Arab. Angkatan Pertahanan Israel adalah tentera terbaik di rantau ini, disokong oleh penubuhan perisikan dan keselamatan yang mempunyai reputasi legenda untuk mengetahui segala-galanya tentang semua musuh potensi.

Kemudian datang 7 Oktober dan serangan kejutan Hamas.

Semua perbualan normalisasi Arab-Israel telah berakhir. IDF sedang dipermalukan oleh Hamas dan dikalahkan oleh Hezbollah. Perkhidmatan perisikan Israel telah terdedah sebagai cangkerang kosong yang pencapaian terbesarnya adalah sistem sasaran bantuan AI yang memudahkan pembunuhan orang awam Palestin.

Realiti baharu rantau Timur Tengah kini dipengaruhi oleh dua isu berkaitan – keperluan negara Palestin dan ketakterelakan kemenangan strategik Israel. Jalan menuju penyelesaian setiap isu ini tidak akan mudah untuk diikuti, dan mereka mungkin berkembang selama tahun berbanding bulan, tetapi satu perkara pasti – realiti geopolitik baharu ini tidak akan mungkin tanpa peristiwa 7 Oktober.

Afrika: Pemberontakan Sahel

Dalam tempoh tiga tahun, Françafrique, atau sfera pengaruh Perancis pasca penjajahan di rantau Sahel Afrika, telah berpindah dari menjadi pangkalan pelancaran usaha Perancis dan EU untuk menyampaikan kuasa tentera dalam usaha untuk menewaskan pasukan insurgensi Islam, kepada malu dan dikalahkan oleh nasionalis yang menggulingkan kerajaan pro-Perancis tradisional dan menggantikannya dengan junta tentera anti-Perancis. Bermula dengan Mali pada 2021, kemudian Burkina Faso pada 2022, dan akhirnya Niger pada 2023, runtuhnya komponen Sahel Françafrique telah begitu dramatik dan muktamad.

Peningkatan tekanan tentera luar untuk mengubah kudeta Julai 2023 di Niger runtuh di hadapan sikap pertahanan kolektif bersatu yang diambil oleh tiga bekas jajahan Perancis.

Peningkatan dramatik Perancis dari rantau itu disandingkan dengan munculnya kuasa serantau baharu – Rusia. Kenaikan pertubuhan serantau baru antara Mali, Burkina Faso dan Niger bertepatan dengan dasar luar Rusia yang lebih tegas, yang mencari dasar bersama dengan Afrika yang masih mengalami tekanan dari ikatan pasca penjajahan yang diwujudkan dalam hubungan geopolitik seperti yang dibentuk di bawah Françafrique. Pendekatan Rusia dibuktikan dalam kejayaan Persidangan Rusia-Afrika tahun lalu, yang diadakan di St. Petersburg, dan hubungan ekonomi dan keselamatan yang semakin meningkat antara Rusia dan banyak negara Afrika – termasuk Mali, Burkina Faso dan Niger, yang muncul sejak itu.

BRICS

Pada 2022, China menjadi tuan rumah Kemuncak BRICS ke-14 forum ekonomi lima negara Brazil, Rusia, India, China dan Afrika Selatan yang dikenali dengan akronim terbentuk dari huruf pertama lima negara keanggotaannya – BRICS. Pada kemuncak itu, BRICS mengimpikan keagungan tetapi tidak dapat melakukan apa-apa selain bercakap tentang penciptaan “keranjang mata wang” yang direka untuk mencabar kehebatan global dolar AS dan berbicara dengan penuh harap tentang kemungkinan membuka keanggotaannya kepada negara-negara lain.

Kemudian datang Kemuncak BRICS ke-15, yang diadakan di Afrika Selatan. Dari forum yang mempunyai potensi tidak direalisasikan, BRICS meletup ke pentas antarabangsa sebagai pesaing multilateral yang sah terhadap tunggal Amerika, pesaing yang boleh dipercayai terhadap “tatacara antarabangsa berasaskan peraturan” yang didominasi dasar luar Amerika Syarikat sejak akhir Perang Dunia Kedua. Peristiwa yang membantu mendorong BRICS ke hadapan dan tengah pentas kepentingan global mewakili ribut geopolitik yang sempurna, begitu pun, bencana – kekalahan kolektif Barat di tangan Rusia di Ukraine, runtuhnya Françafrique di Sahel, dan dominasi China yang semakin meningkat dalam realiti ekonomi global.

Kemuncak BRICS yang dihoskan Afrika Selatan terbukti menjadi lawan sempurna terhadap gabungan patos Kemuncak G-7 di Hiroshima, Jepun, dan Kemuncak NATO di Vilnius, Lithuania. Di Jepun dan Lithuania, ketidakupayaan Barat dipamerkan kepada dunia. Sebaliknya, kesuburan fenomena BRICS menyediakan alternatif multilateral yang terbukti menarik bagi banyak negara, termasuk enam yang diterima ke dalam BRICS sebagai sebahagian daripada strategi perkembangannya (Argentina, Mesir, Iran, Ethiopia, Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu, walaupun Argentina menarik balik pakej keanggotaannya berikutan pilihan Javier Milei sebagai presiden pada Disember 2023), dan empat belas negara lain yang secara rasmi menghantar permohonan untuk menyertai pada 2024, apabila Rusia mengambil alih pengerusi. BRICS telah melampaui G7 dari segi daya tarikan ekonomi kolektif, dan pengaruh geopolitik keanggotaan kolektifnya begitu besar sehingga ia akan melampaui forum G7 dan NATO dalam hal kepentingan antarabangsa keseluruhan pada tahun-tahun akan datang.

AS: Kaisar Bogel

Amerika Syarikat menghabiskan hampir AS$1 trilion setahun untuk pertahanannya – lebih daripada jumlah perbelanjaan pertahanan sepuluh saingannya yang terdekat untuk kedudukan teratas. Wang ini membiayai pasukan pengimbangan nuklear strategik dan potensi projeksi kuasa tentera konvensional AS. Dengan jumlah wang yang begitu besar yang terlibat, satu akan menjangkakan bahawa dominasi kuasa tentera AS di seluruh dunia tidak dapat ditandingi. Secara mengejutkan, ini bukan kesnya.

Dengan menghabiskan sebahagian kecil daripada apa yang AS lakukan untuk perkhidmatan yang sama, Rusia telah mengatasi Amerika Syarikat apabila datang kepada pasukan nuklear strategik. AS memerlukan penambahbaikan besar kepada triad nuklearnya – peluru berpandu balistik berpandu darat dan kapal selam serta pesawat pengebom berawak – yang membentuk keupayaan serangan nuklear. Sistem pengganti sedang dalam kerja, tetapi ia akan mengambil lebih daripada satu dekad untuk menghidupkan sistem-sistem ini, dan kos melakukan ini akan berjumlah beratus-ratus bilion dolar – atau lebih, memandangkan sejarah ketidakefisienan dan melebihi anggaran kos industri pertahanan AS.

Sementara itu, Rusia telah memulakan pemasangan peluru berpandu balistik antara benua RS-28 Sarmat yang dipertingkat, yang mampu membawa hingga 15 hulu ledak nuklear strategik dan boleh menghapuskan sebarang sasaran di Amerika Syarikat dalam masa 15 minit. Dengan penambahbaikan seperti itu, Rusia kini mengatasi AS dalam hal kekuatan nuklear strategik. Realiti baharu ini menyaksikan kebangkitan Rusia sebagai kuasa tentera strategik global yang sebenar, manakala AS kini hanya mampu mengimbangi Rusia secara konvensional.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.