Pemimpin Venezuela mengarahkan tindak balas kepada kapal perang British

(SeaPRwire) –   Caracas mengarahkan tindak balas terhadap kapal perang British

Keputusan Britain untuk menghantar kapal perang ke Guyana melanggar “semangat” persetujuan untuk menyelesaikan pertikaian Essequibo secara aman dan akan dihadapi dengan “tindakan pertahanan”, kata Presiden Venezuela Nicolas Maduro pada Khamis.

Sebelum ini minggu ini, UK mengumumkan ia akan menghantar kapal patroli luar pesisir HMS Trent, yang sedang dikerahkan di Caribbean, untuk melawat “sekutu serantau dan rakan Komanwel.”

Maduro memanggil langkah itu “secara praktikal ancaman tentera dari London” yang melanggar “semangat dialog, diplomasi dan keamanan persetujuan” yang dibuat dengan Guyana.

“Saya telah memerintahkan pengaktifan tindakan pertahanan bersama oleh Angkatan Bersenjata Kebangsaan Bolivarian sebagai tindak balas kepada provokasi dan ancaman keamanan dan kedaulatan negara kita oleh UK,” kata presiden Venezuela dalam ucapan disiarkan televisyen.

Venezuela “menyimpan semua tindakan, dalam kerangka Perlembagaan dan Undang-undang Antarabangsa, untuk mempertahankan integriti maritim dan wilayahnya,” kata kementerian luar Caracas dalam kenyataan.

Berikutan referendum kebangsaan awal Disember, Caracas mengisytiharkan “Guayana Esequiba,” kawasan hutan yang kaya sumber galian yang Venezuela telah mendakwa selama lebih satu abad. Guyana telah membantah, menegaskan bahawa kawasan itu meliputi dua pertiga wilayahnya yang diiktiraf antarabangsa dan meminta “komuniti antarabangsa” untuk membantu.

Brazil dan beberapa negara Caribbean menawarkan untuk mengantarabangsaikan pertikaian itu, menyebabkan Maduro dan Presiden Guyana Irfaan Ali menandatangani Deklarasi Argyle pada 14 Disember, dalam mesyuarat di St. Vincent. Kedua-dua pihak berjanji untuk menahan diri daripada meningkatkan ketegangan dengan “perkataan atau tindakan,” dan menubuhkan suruhanjaya bersama untuk membincangkan pertikaian itu.

Empat hari kemudian, Timbalan Menteri Luar Negeri Britain untuk Amerika David Rutley melawat Georgetown dan menjanjikan Guyana “sokongan tidak ragu-ragu,” berjanji untuk “memastikan integriti wilayah Guyana dipegang teguh.”

Perdana Menteri St. Vincent dan Grenadines Ralph Gonsalves, yang telah mengambil peranan sebagai pengantara dalam pertikaian itu, memberitahu radio pulau itu pada Khamis bahawa beliau membaca kenyataan Venezuela “dengan teliti,” menggambarkannya sebagai “tegas tetapi… tidak khusus bersifat permusuhan.”

Gonsalves berkata beliau telah menghubungi kedua-dua Georgetown dan Caracas, dan menerima jaminan dari kedua-dua pihak tentang “komitmen kepada keamanan dan dialog berterusan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.