Bagaimana All the Light We Cannot See Netflix Berbanding dengan Novel Pemenang Pulitzer

All the Light We Cannot See. Aria Mia Loberti as Marie-Laure in episode 101 of All the Light We Cannot See. Cr. Katalin Vermes/Netflix © 2023

Amaran: Tulisan ini mengandungi maklumat mengenai siri Netflix All the Light We Cannot See.

Apabila ia diterbitkan pada tahun 2014, novel Anthony Doerr All the Light We Cannot See muncul sebagai buku tahunan yang tidak dijangka, memenangi Hadiah Pulitzer untuk fiksyen, menghabiskan lebih daripada 200 minggu di senarai terlaris New York Times, dan menjual lebih daripada 15 juta salinan di seluruh dunia. Hampir sepuluh tahun kemudian, siri terhad empat bahagian untuk adaptasi novel epik bersejarah yang diakui telah tiba di Netflix.

Novel Doerr All the Light We Cannot See menyusun bersama kisah seorang gadis buta Perancis bernama Marie-Laure LeBlanc (dimainkan dalam siri ini oleh Aria Mia Loberti, yang juga buta) dan anak yatim Jerman bernama Werner Pfennig (Louis Hofmann) ketika mereka menghadapi kekejaman dan kemusnahan Perang Dunia II, tanpa mengetahui mereka dihubungkan oleh program sains radio kanak-kanak yang dicipta oleh pak cik besar Marie-Laure Etienne (Hugh Laurie) dan datuknya yang sudah meninggal dunia, Henri. Kisah ini berseliweran melalui masa, membuka pada permulaan pembebasan Perancis oleh Bersekutu pada 1944 dan melompat kembali ke adegan zaman kanak-kanak Marie-Laure dan Werner.

Pengarah Shawn Levy (Free Guy, Night at the Museum), yang menghasilkan dan mengarahkan siri ini berdasarkan skrip oleh Steven Knight (Peaky Blinders, See), memberitahu IndieWire bahawa format siri terhad rasanya satu-satunya cara untuk menangkap kisah Doerr di skrin.

“Cadangan saya [kepada Doerr] ialah, ‘Jangan cuba memasukkan novel epik dan meluas anda ke dalam dua jam,'” katanya. “‘Mari kita lakukan dalam bentuk ini yang membenarkan naratif dan pengisahan lebih panjang. Mari kita lakukan di Netflix di mana tidak akan ada mandat mengenai masa tayang. Tidak akan ada mandat mengenai bilangan episod. Kita akan lakukan kisah ini dengan betul. Kita akan lakukan adaptasi ini dengan betul.’”

Apa yang berlaku dalam novel All the Light We Cannot See

Pada tahun 1940, Marie-Laure berusia 12 tahun dan bapanya Daniel (dimainkan dalam siri ini oleh Mark Ruffalo) melarikan diri dari Paris yang akan diduduki Nazi untuk mencari perlindungan di bandar pelabuhan Perancis Saint-Malo bersama bapa saudara Daniel Etienne, seorang veteran Perang Dunia I yang menderita PTSD, dan penjaga rumahnya, Madame Manec (Marion Bailey). Tanpa pengetahuan anaknya, Daniel telah membawa bersamanya intan bersejarah yang dikenali sebagai Lautan Api, permata berharga dan dikatakan berkutuk dari muzium sejarah semula jadi Paris di mana beliau bekerja, untuk mengelakkan ia jatuh ke tangan Nazi.

(L-R): Nell Sutton as young Marie-Laure LeBlanc and Mark Ruffalo as Daniel LeBlanc in episode 1 of 'All the Light We Cannot See.'

Pada masa yang sama, Werner berusia 14 tahun, yang dibesarkan dengan mendengar rancangan radio Etienne, dipisahkan daripada adiknya Jutta (Luna Wedler) dan ditempatkan di sekolah tentera elit dan kejam Nazi, Institut Kebangsaan, selepas menunjukkan kebolehan dalam kejuruteraan dengan membaiki radio seorang pegawai Nazi. Pada usia 16 tahun, Werner direkrut ke tentera Jerman dan ditugaskan kepada pasukan tugasan yang diberi tugas untuk mengesan dan memusnahkan siaran radio anti-Jerman—pekerjaan yang beliau cemerlang dalamnya, walaupun beliau melakukannya dengan berat hati.

Dua tahun kemudian, jalan Marie-Laure dan Werner bersilang di Saint-Malo ketika Angkatan Bersekutu meletupkan bandar itu untuk membersihkannya daripada kehadiran Jerman pada bulan-bulan selepas D-Day. Sendirian dan terperangkap di loteng rumah pak cik besar Etienne semasa bom jatuh, Marie-Laure memulakan siaran daripada radio Etienne. Werner, yang telah diperintahkan untuk mengesan isyarat siaran, mendengar Marie-Laure dan terpaksa membuat pilihan takdir.

Sementara itu, Mejar Reinhold von Rumpel (Lars Eidinger), seorang pegawai Nazi dan ahli gemologi yang obses dengan Lautan Api, telah mengesan batu itu sehingga ke Saint-Malo—dan bersedia melakukan apa sahaja untuk memperolehinya.

Bagaimana siri Netflix mengubah buku

Siri Netflix All the Light We Cannot See mengubah nasib beberapa watak utama, termasuk Daniel, Etienne, dan Werner.

Dalam novel, yang mengambil masa 10 tahun untuk ditulis oleh Doerr, Daniel ditahan atas syak wasangka pengkhianatan semasa cuba kembali ke Paris pada akhir 1940. Beliau dihantar ke kem tawanan perang Jerman dan akhirnya meninggal dunia di sana pada masa selepas 1943. Dalam siri, von Rumpel secara peribadi menyiksa dan membunuh Daniel dalam cubaan untuk mencari tahu di mana Daniel sembunyikan Lautan Api. Dalam kedua-dua buku dan siri, Daniel meninggalkan batu—yang dikatakan memberikan keabadian kepada pemiliknya dengan kos penderitaan yang amat besar kepada semua orang yang disayangi—di dalam model skala Saint-Malo yang dibinanya supaya Marie-Laure dapat belajar jalan di sekitar bandar itu.

Walaupun kedua-dua Etienne dalam buku dan siri akhirnya dapat mengatasi ketakutan mereka untuk keluar dan membantu Marie-Laure melaksanakan tindakan penentangan terhadap pendudukan Jerman di Saint-Malo, siri membunuh Etienne berbanding beliau berakhir di penjara dan akhirnya bersatu semula dengan Marie-Laure seperti dalam buku.

All the Light We Cannot See. Louis Hofmann as 16 Year Old Werner in episode 101 of All the Light We Cannot See. Cr. Katalin Vermes/Netflix © 2023

Siri ini paling drastik mengubah plot Werner, yang berakhir dalam siri tidak lama selepas beliau menyelamatkan Marie-Laure daripada dibunuh oleh von Rumpel, berbanding menjangkau kesan peperangan Saint-Malo. Sama seperti yang berlaku dalam siri, novel melihat Werner tiba di Perancis dengan perintah untuk mengesan sumber penyiaran perlawanan Perancis, hanya untuk menyedari isyarat itu disiarkan oleh lelaki yang sama yang menyiarkan rancangan radio kegemarannya ketika kanak-kanak. Werner berpura-pura tidak mampu mendengar isyarat itu dan, selepas mendengar pintaan bantuan Marie-Laure, menyelamatkannya daripada mati di tangan von Rumpel.

Itulah di mana perkara-perkara mula berbeza secara ketara. Dalam buku, Marie-Laure membawa Werner ke gua berpagar di bandar itu di mana beliau menyerahkan kembali Lautan Api kepada lautan—satu-satunya cara untuk memecahkan kutukan yang didakwa—dan memberikan kunci pagar gua kepada Werner di dalam model rumah Etienne dari model Saint-Malo Daniel. Werner memastikan Marie-Laure selamat sebelum beliau ditangkap dan dihantar ke kem tawanan perang tentera Amerika. Di sana, beliau jatuh sakit parah dan berjalan keluar dari khemah hospital pada suatu malam hanya untuk menginjak periuk api Jerman dan terbunuh serta-merta—satu adegan yang menekankan mesej novel mengenai ketidakbergunaan perang.

Buku berakhir puluhan tahun kemudian dengan Marie-Laure, kini seorang wanita tua yang sekali lagi tinggal di Paris, kembali memiliki model rumah mini itu dan kuncinya. Siri pula, meninggalkan segala-galanya selepas Werner diambil ke dalam tahanan tentera Amerika dan Marie-Laure melemparkan intan ke lautan.

Siri juga melepasi beberapa plot penting novel sepanjang kisah, termasuk persahabatan Werner dengan Frederick, seorang pelajar Institut Kebangsaan yang lain yang mengalami kerosakan otak yang teruk selepas dipukul kejam kerana enggan mengambil bahagian dalam penyiksaan dan penghinaan tawanan musuh ketika menghadiri sekolah.

Banyak perubahan plot ini dibuat, menurut Levy, untuk memastikan siri “bermakna di skrin, di Netflix, untuk penonton global dan arus perdana pada 2023.”

“Walaupun ia jauh daripada kesimpulan bahagia, saya mahu menamatkannya dengan janji harapan,” katanya kepada Entertainment Weekly.