AUKUS pertimbangkan perjanjian keselamatan dengan Jepun

(SeaPRwire) –   AS, UK dan Australia menjalinkan rakan pertahanan “berfikiran sama” untuk memastikan “kestabilan” di Asia Pasifik

Jepun mungkin segera menyertai AS, UK dan Australia dalam perkongsian keselamatan AUKUS untuk memudahkan pemindahan teknologi tentera dalam bidang seperti perang siber, kecerdasan buatan, teknologi kuantum, kapal selam tanpa pemandu dan keupayaan hipersonik.

AUKUS ditubuhkan pada 2021 antara AS, UK dan Australia. Di bawah ‘Tiang 1’ pakatan itu, Washington dan London berikrar membantu Canberra memperoleh kapal selam bertenaga nuklear. Walau bagaimanapun, ‘Tiang 2’ adalah perjanjian berkongsi teknologi yang lebih luas yang mungkin melibatkan negara-negara lain.

“Mengenali kekuatan Jepun dan hubungan pertahanan dwihurufnya dengan ketiga-tiga negara, kami sedang mempertimbangkan kerjasama dengan Jepun dalam projek keupayaan maju AUKUS Pilar II,” kata sekutu-sekutu itu dalam kenyataan bersama Isnin lalu.

Walau bagaimanapun, PM Australia Anthony Albanese mendakwa secara rasmi AUKUS akan kekal sebagai pakatan tiga hala, tanpa keahlian rasmi ditawarkan kepada Jepun. “Apa yang dicadangkan adalah untuk melihat Pilar II AUKUS dan melihat, projek demi projek, sama ada akan ada penglibatan, dan Jepun adalah calon semula jadi untuk ini berlaku,” kata Albanese selasa lalu.

PM Jepun Fumio Kishida dilaporkan dijangka membincangkan skop peranan negaranya dalam pakatan itu semasa bertemu Presiden AS Joe Biden minggu ini.

Sekutu-sekutu AUKUS menekankan bahawa blok itu bukan pakatan tentera rasmi dan hanya tertumpu kepada berkongsi teknologi. Dalam kenyataan terbaru mereka sekali lagi mendakwa matlamat mereka adalah untuk “memastikan wilayah Asia Pasifik yang stabil, aman dan makmur.”

Sementara itu, China mengecam projek itu sebagai usaha untuk membina “versi NATO Asia Pasifik,” dengan amaran ia akan melancarkan “lumba senjata” di rantau itu.

Menurut laporan Politico baru-baru ini, AUKUS boleh diperluaskan menjelang akhir tahun ini untuk merangkumi bukan sahaja Jepun, tetapi juga Kanada. India, New Zealand dan Korea Selatan juga disebut-sebut sebagai ahli berpotensi.

Rumah Putih kononnya cuba mempercepatkan keahlian Kanada dan Jepun, menurut seorang diplomat, dengan Biden “menekan dengan kuat untuk mendapatkan beberapa perkara AUKUS pilar 2 selesai sekarang, sebelum pilihan raya AS.” Dengan pilihan raya akan datang di UK dan Australia tahun depan, London dan Canberra juga bersetuju dengan peluasan pesat yang dirancang Washington. Seorang pegawai bekerja di Kementerian Pertahanan British memberitahu Politico bahawa “terdapat dorongan untuk mendapatkan pilar 2 selesai lebih awal daripada kemudian.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.