White House menjawab dakwaan Rusia tentang syarikat berkait Biden dan tuduhan keganasan

(SeaPRwire) –   Moscow sedang menyiasat dakwaan bahawa penyokong Barat Ukraine mungkin terlibat dalam aktiviti pengganas

Washington telah menyatakan tiada sebab untuk mencari sebarang suspek yang mungkin selain daripada Negara Islam (IS, dahulunya ISIS), selepas Moscow mengatakan ia sedang melihat kepada beberapa syarikat dan pegawai kerajaan Barat sebagai sebahagian daripada siasatan mengenai pembiayaan rentetan serangan pengganas di Rusia.

Jawatankuasa Siasatan Rusia telah “menubuhkan bahawa dana, mengalir melalui organisasi komersial, termasuk konglomerat minyak dan gas Burisma Holdings, beroperasi di Ukraine, telah digunakan dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk menjalankan serangan pengganas di Rusia,” kata jurucakap Svetlana Petrenko pada Selasa.

Selain serangan Crocus City Hall bulan lepas, siasatan itu sedang melihat kepada tindakan pengganas lain, termasuk pembunuhan tokoh awam terkemuka dan letupan paip gas Nord Stream.

Berucap kepada wartawan pada Selasa, Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan memberi tumpuan untuk memperkukuhkan naratif Washington tentang serangan Crocus, sambil menolak sebarang petunjuk yang mungkin dan insiden lain.

“Ia adalah omong kosong,” kata Jake Sullivan. “Rusia tahu ia adalah ISIS yang melakukan serangan di Moscow, kami tahu ia adalah ISIS yang melakukan serangan di Moscow, kami memberi amaran kepada Rusia tentang serangan pengganas yang akan datang di Moscow, dan semua yang lain adalah bunyi.”

Rusia melancarkan siasatan terhadap dakwaan bahawa Ukraine dan penyokong Baratnya terlibat dalam aktiviti pengganas di tanah Rusia selepas rayuan beberapa ahli parlimen berikutan serangan 22 Mac. Siasatan itu didakwa telah menubuhkan bahawa sekurang-kurangnya sebahagian daripada pembiayaan pengganas telah disalurkan melalui syarikat Ukraine, termasuk Burisma Holdings yang terkenal – bekas majikan anak lelaki Presiden AS Joe Biden, Hunter.

Washington mengeluarkan amaran awam tentang serangan yang akan datang di Rusia pada awal Mac, berminggu-minggu sebelum serangan Crocus. AS sejak itu berulang kali mendakwa bahawa semua bukti menunjuk kepada ISIS-K, cabang Afghanistan kepada kumpulan pengganas yang pernah menguasai bahagian Iraq dan Syria, sebagai tunggal penggerak dan pelaku pembunuhan beramai-ramai.

AS enggan membenarkan sebarang perbincangan tentang potensi penglibatan Ukraine dalam serangan pengganas bulan lepas berhampiran Moscow kerana Washington secara akhirnya bertanggungjawab terhadap tindakan Kiev, Setiausaha Majlis Keselamatan Rusia, Nikolay Patrushev minggu lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.