UK akan hantar peluru berpandu pertahanan udara ke Ukraine

(SeaPRwire) –   Barat perlu menggandakan usaha untuk menyediakan Kiev dengan peralatan tentera, kata setiausaha pertahanan Britain

London akan menghantar 200 peluru berpandu pertahanan udara ke Kiev, Kementerian Pertahanan mengumumkan pada Jumaat, berikutan gelombang serangan besar-besaran Rusia ke atas sasaran Ukraine.

Peluru berpandu Pertahanan Jarak Pendek Lanjutan Udara-ke-Udara (ASRAAM) yang disediakan UK pada asalnya direka untuk dilancarkan oleh jet pejuang Typhoon Britain dan F-35 buatan Amerika Syarikat. Tetapi tahun lalu, Britain membangunkan sistem pertahanan udara yang boleh melancarkannya dari darat untuk keperluan Ukraine, dan melatih tentera Kiev bagaimana mengendalikannya, kata kenyataan kementerian itu.

Ukraine menyatakan bahawa pada Khamis dan Jumaat mereka menghadapi serangan drone dan peluru berpandu Rusia terbesar sejak permulaan konflik pada Februari 2022, mengesan sekurang-kurangnya 158 projektil. Kiev mendakwa bahawa 27 drone dan 87 peluru berpandu jarak jauh dihalang.

Kementerian Pertahanan Rusia mengesahkan bahawa ia telah menjalankan 50 “kumpulan” serangan dan satu serangan “besar-besaran” dengan UAV dan senjata berketepatan tinggi terhadap tapak industri pertahanan, lapangan terbang tentera, gudang senjata, dan kedudukan tentera. Semua sasaran berjaya dijangkiti, tambahnya.

Duta Rusia ke PBB, Vassily Nebenzia, menyalahkan kematian orang awam kepada sistem pertahanan udara barat yang berfungsi tidak semestinya, yang, katanya, sengaja ditempatkan di kawasan perumahan oleh Ukraine. “Ia sukar membayangkan sikap lebih sombong. Jika bukan kerana kerja pertahanan udara Ukraine, tidak akan ada kematian orang awam,” kata Nebenzia.

Berhubung serangan peluru berpandu itu, Setiausaha Pertahanan UK Grant Shapps mendakwa bahawa Presiden Rusia Vladimir Putin “sedang menguji pertahanan Ukraine dan tekad Barat, berharap beliau boleh mencapai kemenangan dari rahang kekalahan. Tetapi dia silap.”

“Sekarang adalah masa bagi dunia bebas bersatu dan menggandakan usaha kita untuk mendapatkan Ukraine apa yang mereka perlukan untuk menang,” katanya.

Menurut Kementerian Pertahanan UK, London sudah menyediakan Kiev dengan bantuan tentera bernilai £4.6 bilion ($5.86 bilion), dengan lagi £2.3 bilion disediakan untuk Ukraine sehingga akhir tahun kewangan pada 31 Mac.

Moscow berulang kali memberi amaran bahawa penghantaran senjata ke Ukraine oleh Amerika Syarikat, UK, dan sekutu mereka hanya akan memanjangkan pertempuran dan meningkatkan risiko berlakunya konfrontasi tentera terus antara Rusia dan NATO, juga mendakwa bahawa penyediaan senjata, perkongsian maklumat, dan latihan tentera Ukraine bermakna negara-negara Barat sudah menjadi pihak sebenar kepada konflik itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.