AS menghalang kemasukan Palestin sebagai anggota PBB

(SeaPRwire) –   Amerika adalah satu-satunya ahli Majlis Keselamatan PBB yang mengundi menentang resolusi itu

Amerika Syarikat telah meluluskan veto terhadap resolusi Majlis Keselamatan PBB yang akan membuka jalan bagi Palestin menjadi ahli badan PBB.

Palestin kini merupakan “negara pemerhati kekal” di PBB yang mengambil bahagian dalam banyak mesyuarat tetapi tidak mempunyai hak mengundi.

Draf resolusi yang dibahaskan pada Khamis mengandungi cadangan kepada Majlis Agung PBB untuk mengadakan undian mengenai pengemaskinian status Palestin dalam pertubuhan itu. Dokumen itu ditolak dengan 12 undian menyokong, satu menentang, dan dua berkecuali.

Wakil Tetap Amerika Syarikat untuk Hal Ehwal Politik Khas Robert Wood berkata bahawa “terdapat persoalan yang belum selesai sama ada [Palestin] memenuhi kriteria untuk dianggap sebagai sebuah negara.” Beliau mendakwa Palestin tidak boleh diterima ke PBB selama Hamas masih menguasai Gaza.

Washington terus menyokong penyelesaian dua negara untuk Israel dan Palestin, tegas Wood.

“Undian ini tidak mencerminkan penentangan terhadap kemerdekaan Palestin, tetapi sebaliknya pengakuan bahawa ia hanya akan datang melalui perundingan terus antara pihak-pihak,” katanya dalam kenyataan.

BUTIR-BUTIR MENYUSUL

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.