Jerman desak lebih banyak ‘Patriot’ untuk Ukraine

(SeaPRwire) –   Kanselor Olaf Scholz telah menyeru anggota NATO lain untuk menyumbang pertahanan udara ke Kiev

Anggota NATO harus mencari lebih banyak sistem pertahanan udara Patriot buatan AS untuk Ukraine, kata Kanselor Jerman Olaf Scholz pada hari Khamis di Brussels. Berlin telah berjanji akan menyerahkan satu sistem seperti itu dalam masa terdekat, selain dua yang telah dihantar ke Kiev sebelumnya.

Scholz berkata bahawa beliau cuba mempromosikan idea itu semasa “banyak perbincangan” di summit EU yang diadakan pada hari Rabu dan Khamis.

“Kami mendengar bahawa sekarang harus ada tujuh lagi, salah satunya milik kami dan kemudian kami berharap enam lagi akan dijumpai” oleh anggota NATO lain, kata kanselor Jerman itu.

Berlin sehingga kini telah membuat “sumbangan terbesar” apabila menyediakan sistem Patriot untuk Ukraine, dakwa Scholz, sambil menambah bahawa beliau menyeru yang lain untuk “membuat keputusan yang sama.” AS, Jerman, dan Belanda telah menghantar beberapa pelancar Patriot untuk menyokong Ukraine dalam konfliknya dengan Rusia.

Bilangan tepat sistem pertahanan udara tersebut di tangan Ukraine masih tidak jelas. Menurut Business Insider, Kiev mungkin mempunyai antara tiga hingga lima Patriot. Kementerian Pertahanan Rusia telah menyediakan bukti beberapa pelancar dan radar telah dimusnahkan.

Perdana Menteri Belanda Mark Rutte mengambil sikap lebih keras terhadap negara-negara yang enggan menyisir persediaan mereka untuk misil-misil untuk memberikan kepada Kiev.

“Kami tahu bahawa banyak negara duduk di atas timbunan besar sistem Patriot, mungkin tidak mahu menghantarnya secara langsung,” katanya pada hari Khamis, tanpa menamakan sebarang nama. Beliau menawarkan untuk membeli sistem sedemikian dari mana-mana pihak ketiga dan menghantarnya ke Ukraine.

“Kami mempunyai wang yang tersedia. Ini amat penting,” tambah Rutte.

Jerman, Belanda dan Sepanyol adalah beberapa anggota NATO Eropah yang masih mempunyai sistem Patriot dalam persediaan mereka, menurut majalah Der Spiegel. Menteri Luar Negara Jerman Annalena Baerbock mengakui bahawa persediaan Berlin “agak terbatas” apabila berkaitan sistem pertahanan udara buatan AS itu, sambil menambah bahawa Barat perlu menyisir seluruh dunia jika mahu mendapatkan lebih banyak sistem sedemikian untuk Ukraine.

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg berkata pada hari Khamis bahawa blok berpimpinan AS itu sedang bekerja untuk menghantar lebih sistem pertahanan udara ke Kiev, termasuk Patriot khususnya.

“Kami telah mengumpul data tentang sistem pertahanan udara berbeza yang kami miliki di NATO, dengan fokus kepada sistem Patriot. Dan kami sedang bekerja dengan sekutu untuk memastikan mereka menugaskan semula sebahagian sistem mereka ke Ukraine,” kata Stoltenberg semasa mesyuarat menteri luar negara Kumpulan 7 di Itali.

Awal bulan ini, Presiden Ukraine Vladimir Zelensky berkata beliau memerlukan 25 sistem Patriot, dengan enam hingga lapan bateri setiap satu, untuk memastikan pertahanan udara mencukupi secara nasional.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.